ACTUALITATE
Polonia vrea să cumpere 25 de tancuri americane de deminare

Polonia are în plan achiziționarea a 25 de tancuri de deminare de la Statele Unite, conform informațiilor furnizate joi de către Agenția pentru Armament a țării. Această inițiativă vine într-un context în care Varșovia își propune să întărească forțele armate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform agenției Reuters.
Polonia intenţionează să cheltuiască aproximativ 4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în acest an, iar guvernul în exerciţiu al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a promis să dubleze efectivele armatei.
Agenţia pentru Armament a precizat că intenţionează să cumpere tancurile în cadrul programului de vânzări militare străine (FMS) al Washingtonului, care facilitează achiziţiile de apărare de la producătorii americani.
„Tancuri de deminare pentru armata poloneză!”, a scris agenţia pe platforma de socializare X, fostă Twitter.
„Scopul procedurii FMS este de a achiziţiona 25 de vehicule M1150 ABV din SUA”, a adăugat instituţia.
Tancul de deminare M1150 ABV se bazează pe şasiul rezervorului de luptă Abrams.
Separat, Northrop Grumman explorează producerea de muniţie pentru tancuri de 120 de milimetri în Polonia, în timp ce SUA creşte capacitatea de producţie a apărării, a declarat joi şeful companiei pentru Reuters. Agerpres

Citește mai mult pe Botosani24.ro


Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Pe imaginea de start a motorului de căutare flutură drapelul României, încadrat într-un medalion în care predomină culorile roşu, galben şi albastru, iar în fundal se vede cerul. La un simplu click pe imagine, aceasta se deschide şi apar artificii în culorile drapelului.
„Doodle-ul anual de astăzi sărbătoreşte Ziua Marii Uniri în România! Această sărbătoare marchează unificarea mai multor teritorii diferite sub un singur steag. În această zi din 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a votat în unanimitate în favoarea unei uniri dintre Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Regatul României.
Drept urmare, ţara a fost recunoscută oficial de comunitatea internaţională şi binevenită pe scena mondială. Dimensiunea teritorială a României aproape s-a dublat, iar populaţia sa a crescut cu 10 milioane.
Prima sărbătoare de la Alba Iulia a marcat sfârşitul anilor de luptă pentru autodeterminare şi a insuflat un sentiment de identitate şi unitate în rândul diverşilor săi locuitori. De Ziua Marii Uniri, românii participă la parade militare, spectacole muzicale şi de dans, piese de teatru istorice şi ceremonii de ridicare a drapelului în toată ţara.
Dungile albastre, galbene şi roşii ale drapelului naţional al României, precum cea care flutură în imaginea de artă de astăzi, reprezintă libertatea, dreptatea şi fraternitatea. Ziua Marii Uniri acţionează ca un simbol al moştenirii lor comune şi al spiritului colectiv, amintindu-le de istoria bogată a ţării lor şi de importanţa unităţii în perioadele pline de provocări”, a scris motorul de căutare în descrierea doodle-ul de astăzi.
În ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţională a României prin logo-uri speciale, dar şi anumiţi români celebri sau tradiţii precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femei inginer din lume), Mărţişorul. Agerpres