EVENIMENT
Ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme rulate, în scădere până la 67,2%, în primul trimestru din 2023
În trimestrul I din 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat o creștere de 3,5% față de aceeași perioadă a anului anterior. În același timp, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second-hand importate în totalul înregistrărilor noi de autoturisme a fost de 67,2%, în scădere cu 6,3 puncte procentuale comparativ cu anul anterior.
Potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), care citează statistica Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în primele trei luni ale acestui an, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au consemnat majorări la toate categoriile, astfel: la categoria autobuze şi microbuze – cu 25,8%, la categoria mopede şi motociclete – cu 13,1%, şi la categoria autoturisme – cu 3,2%.
În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creşteri la toate categoriile, după cum urmează: categoria autobuze şi microbuze – cu 58,8%, la categoria autoturisme (+27,6%) şi la categoria mopede şi motociclete (+23,4%).
Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, datele INS arată scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 2,6%.
În acelaşi timp, creşteri au fost la categoria autotractoare (+13,3%) şi la categoria remorci şi semiremorci (+4,8%).
Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat majorări la categoriile: autotractoare (+29,8%), autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 25,1%, şi remorci şi semiremorci (+2,8%).
Ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme rulate, în scădere până la 67,2%, în primul trimestru din 2023. Faţă de trimestrul IV din anul anterior, în acelaşi interval din 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat o creştere cu 4,8%
Faţă de trimestrul IV din anul anterior, în acelaşi interval din 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat o creştere cu 4,8% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, respectiv cu 9% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.
Potrivit sursei citate, vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, la sfârşitul trimestrului I din 2023, în proporţie de 60,3%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, şi în proporţie de 11,4%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.
Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,8%; pentru categoria autobuze şi microbuze cele mai multe vehicule (24,7% au fost clasificate în norma Euro 3), iar pentru categoria mopede şi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,4% au fost clasificate Non-Euro.
Totodată, vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat în categoria autocamioane în proporţie de 29,1%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare (38,1%), în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,6% au fost clasificate în norma Non-Euro. Agerpres
EVENIMENT
ACCIDENT rutier grav între Galda de Jos și Bucerdea Vinoasă. O persoană, posibil încarcerată
Un accident rutier grav s-a produs luni dimineața, pe drumul județean DJ 107H, între Galda de Jos și Bucerdea Vinoasă. În evenimentul rutier a fost implicat un autoturism. O persoană este încarcerată.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și descarcerare la un accident rutier produs pe DJ107H între Galda de Jos și Bucerdea Vinoasă.
Din informațiile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Crește numărul firmelor dizolvate în județul Cluj. Pe primele 9 luni din acest an au fost peste 1500
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 6.184 de firme (număr în creştere cu 5,44% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2023) şi în judeţele Constanţa (1.644, plus 24,45%), Ilfov…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câte locuințe din România au asigurare obligatorie. Numărul proprietăților asigurate, scăzut în zonele cu risc
Câte locuințe din România au asigurare obligatorie. Numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie (PAD) a atins pragul de 24%. Sunt puține proprietăți în zonele cu risc, însă, care au asigurare.
În octombrie, erau 2,33 milioane de locuințe asigurate.
„Anul acesta, gradul de acoperire în asigurare a locuinţelor din România a atins pragul de 24%.
Paradoxal, însă, tocmai în zonele cele mai…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea în România, în săptămâna 18-22 noiembrie: câteva zile mai calde, dar și perioade cu ploi sau ninsori
Vremea în România, în săptămâna 18-22 noiembrie. Vor fi câteva zile mai calde, dar și perioade cu ploi sau ninsori .Temperaturile maxime ar putea urca până la 17-19 grade la jumătatea intervalului. De miercuri posibilitatea de ploi creşte.
Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele șapte zile.
Vremea în România, 18-19 noiembrie
În intervalul 18-19 noiembrie, valorile termice se…
Citește mai mult pe Alba24.ro