Connect with us

EVENIMENT

Ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme rulate, în scădere până la 67,2%, în primul trimestru din 2023

Publicat

masini noi 590x354 1

În trimestrul I din 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat o creștere de 3,5% față de aceeași perioadă a anului anterior. În același timp, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second-hand importate în totalul înregistrărilor noi de autoturisme a fost de 67,2%, în scădere cu 6,3 puncte procentuale comparativ cu anul anterior.

Potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), care citează statistica Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în primele trei luni ale acestui an, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au consemnat majorări la toate categoriile, astfel: la categoria autobuze şi microbuze – cu 25,8%, la categoria mopede şi motociclete – cu 13,1%, şi la categoria autoturisme – cu 3,2%.

În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creşteri la toate categoriile, după cum urmează: categoria autobuze şi microbuze – cu 58,8%, la categoria autoturisme (+27,6%) şi la categoria mopede şi motociclete (+23,4%).

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, datele INS arată scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 2,6%.

În acelaşi timp, creşteri au fost la categoria autotractoare (+13,3%) şi la categoria remorci şi semiremorci (+4,8%).

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat majorări la categoriile: autotractoare (+29,8%), autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) – cu 25,1%, şi remorci şi semiremorci (+2,8%).

Ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme rulate, în scădere până la 67,2%, în primul trimestru din 2023. Faţă de trimestrul IV din anul anterior, în acelaşi interval din 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat o creştere cu 4,8%

Faţă de trimestrul IV din anul anterior, în acelaşi interval din 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat o creştere cu 4,8% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, respectiv cu 9% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Potrivit sursei citate, vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, la sfârşitul trimestrului I din 2023, în proporţie de 60,3%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, şi în proporţie de 11,4%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,8%; pentru categoria autobuze şi microbuze cele mai multe vehicule (24,7% au fost clasificate în norma Euro 3), iar pentru categoria mopede şi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,4% au fost clasificate Non-Euro.

Totodată, vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat în categoria autocamioane în proporţie de 29,1%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare (38,1%), în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,6% au fost clasificate în norma Non-Euro. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

10.000 de maghiari, protest la Debrețin împotriva premierului Ungariei, Viktor Orban

Publicat

voktor orban e1714939878676.jpg

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi locale de la începutul lunii iunie, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Peter Magyar, un fost membru al guvernului considerat de unii observatori ca fiind prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa lui Orban, a organizat mitingul la care au participat aproximativ 10.000 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș din Liga a 2-a

Publicat

dorin codrea e1715016146692.jpg

Universitatea Cluj anunţă transferul jucătorului Dorin Codrea, în vârstă de 26 de ani. Mijlocaşul defensiv a evoluat în acest sezon pentru Concordia Chiajna, unde a strâns 17 prezenţe şi a marcat 3 goluri.

„Crescut de LPS Banatul, Dorin Codrea a debutat la nivelul ligii secunde în tricoul celor de la ACS Poli Timişoara în sezonul 2018/2019. În stagiunea 2020/2021 a jucat în play-off-ul pentru promovare alături de Politehnica Timişoara.

„U” Cluj a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la Aiud, la subsolul unui bloc. Intervin pompierii cu două autospeciale

Publicat

incendiu la aiud, la subsolul unui bloc. intervin pompierii cu

Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Aiud, pe strada Ecaterina Varga.

Din informațiile preliminare primite de pompieri ar fi vorba despre un incendiu la subsolul unui bloc cu degajare de fum.

La fața locului au fost trimise două autoutilitare de stingere și un echipaj de prim ajutor.

”Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii” au transmis reprezentanții ISU Alba.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. AGRESIUNILE împotriva femeilor. Vor lua vreodată sfârșit?

Publicat

agresiune sexuala gara cluj.jpg

Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai sistematice și mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Țările UE nu fac excepție. Din păcate, o femeie din trei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale.” (Consiliul Europei, 4 martie 2024)

femeiefemeie

Acest fenomen social global are impact major asupra bunăstării și sănătății fizice și mintale a mamelor care ne-au dat naștere, ne-au îngrijit și ne-au crescut.

Cluj24.ro

Citește mai departe