Connect with us

ACTUALITATE

Porcii pot să joace jocuri video cu ajutorul râturilor – studiu

PublicatOamenii de ştiinţă au descoperit că porcii pot să joace jocuri video cu ajutorul râturilor, după ce au supus unor teste patru astfel de animale care au continuat să avanseze în joc deşi dispozitivul care le oferea recompense s-a defectat, relatează BBC şi UPI.

Patru porci – Hamlet, Omelette, Ebony şi Ivory – au fost dresaţi să folosească joystick-ul unui joc în stil arcade pentru a controla un cursor.

Faptul că porcii au înţeles legătura dintre joystick şi joc “este o realizare deloc insignifiantă”, au afirmat cercetătorii de la Purdue University.

În plus, porcii au continuat să se joace chiar şi după ce distribuitorul de recompense s-a defectat – aparent pentru contactul social.

De obicei, porcii primeau o recompensă sub formă de hrană pentru “câştigarea” nivelului din joc. Însă, în timpul testelor aparatul s-a defectat, iar ei au continuat să avanseze în joc, încurajaţi verbal de cercetători.

“Acest tip de studiu este important deoarece, ca în cazul oricărei fiinţe simţitoare, modul în care interacţionăm cu porcii şi ceea ce le facem are impact şi contează pentru ei”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Candace Croney de la Facultatea de Medicină Veterinară a universităţii citate, într-un comunicat.

Faptul că porcii sunt capabili să joace jocuri video – având în vedere că sunt animale cu vedere limitată, fără mâini sau degete – a fost “remarcabil”, a precizat echipa de cercetători.

Nu le-a fost însă uşor. Dintre cei doi porci de Yorkshire, Hamlet s-a descurcat mai bine la joc decât Omelette, însă ambii au întâmpinat dificultăţi când jocul a devenit mai greu – atingând ţinta în mai puţin de jumătate din timp.

Ceilalţi doi porci de Panepinto, o rasă de dimensiuni mai mici, un avut un decalaj mai mare în ceea ce priveşte abilităţile în joc – în timp ce Ivory a reuşit să atingă ţinta în proporţie de 76%, Ebony a avut un succes de doar 34%.

Chiar şi aşa, cercetătorii au fost mulţumiţi că încercările porcilor au fost intenţionate şi concentrate, mai degrabă decât aleatorii. Acest lucru înseamnă că “într-o oarecare măsură, toţi au dobândit asocierea dintre joystick şi mişcarea cursorului”.

Cercetările au demonstrat anterior că porcii sunt animale inteligente şi sofisticate din punct de vedere emoţional, capabile să se adapteze unor reguli noi în timpul jocului şi să urmeze aceleaşi tipuri de comenzi care le sunt date de obicei câinilor, notează UPI.

Kate Daniels, de la Willow Farm din Worcestershire, Marea Britanie, a declarat pentru BBC Radio 4 că, deşi oamenii de ştiinţă ar fi putut fi impresionaţi, “acest lucru nu cred că va fi o surpriză pentru oricine lucrează cu porci”.

Ea a adăugat: “Nu joacă Minecraft – dar faptul că pot manipula o situaţie pentru a obţine o recompensă nu este deloc o surpriză”.

Daniels a parafrazat un citat atribuit lui Winston Churchill: “Câinii ne privesc de jos. Pisicile ne privesc de sus. Porcii ne tratează ca pe nişte egali”.

“Când priveşti un porc în ochi, îţi dai seama că există inteligenţă acolo”, a spus Kate Daniels.

La acelaşi tip de experimente au fost supuse şi maimuţe, care au avantajul degetelor mari opozabile şi care au reuşit să ducă la îndeplinire cerinţe mult mai solicitante din partea cercetătorilor, notează BBC.

În cercetări viitoare, oamenii de ştiinţă speră să afle dacă oamenii ar putea folosi interfaţa computerizată prevăzută cu simboluri pentru a comunica cu porcii.

Studiul a fost publicat joi în jurnalul ştiinţific Frontiers in Psychology. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Moscova intră în vacanţă. Concediu forţat pentru angajaţii din domeniile neesenţiale

Publicat

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunţat sâmbătă o săptămână „nelucrătoare” în capitala Rusiei, angajaţii din domeniile neesenţiale fiind rugaţi să rămână acasă, deoarece cazurile Covid-19 au atins un maxim în ultimele şase luni.

Decizia marchează o schimbare de ton pentru autorităţile ruse, preşedintele Vladimir Putin insistând în repetate rânduri că Rusia a gestionat pandemia mai bine decât majoritatea ţărilor, potrivit themoscowtimes.com.

“În ultima săptămână, situaţia răspândirii infecţiilor cu coronavirus s-a deteriorat brusc”, a spus Sobyanin, după ce oraşul a înregistrat 6.701 infecţii zilnice, cel mai mare număr din decembrie anul trecut.

Primarul Moscovei a adăugat că „mii” de paturi din spitale vor fi destinate bolnavilor cu coronavirus.

“Nu putem să nu reacţionăm la o astfel de situaţie”, a spus el. „Pentru a opri creşterea infecţiilor şi pentru a salva vieţile oamenilor, astăzi am semnat un decret care prevede zilele nelucrătoare în perioada 15-19 iunie”.

Ordinul afectează toţi angajaţii din capitala Rusiei, un oraş de 12 milioane, cu excepţia angajaţilor din domeniile esenţiale. Celorlalţi angajaţi li se cere să lucreze de acasă în această perioadă, dar îşi vor păstra în continuare salariile. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Derapaj IPS Teodosie: La noi lumina vine, la catolici nu vine. Pr. Doboș: Nu ai cum să nu-l iubești

Publicat

O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. În replică, preotul catolic Francisc Doboș afirmă: „Nu ai cum să nu-l iubești”.

Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat de MEDIAFAX despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premieră mondială în Italia. Tumoare de 20 dentimetri, îndepărtată printr-o operație fără incizii

Publicat

medic

O operație în premieră mondială a avut loc la spitalul Niguarda din Milano. O tumoare la rinichi, care se întindea până la inimă, lungă de peste 20 de centimetri, a fost îndepărtată cu o operație fără incizii. Pacientul are 83 de ani.

Intervenția s-a putut face fără cicatrici, respectiv fără deschiderea abdomenului și a pieptului, datorită folositii unui robot și a unei canule de aspirație tumorală, inserată printr-o venă din gât, scrie La Repubblica.

Conform spitalului, este pentru prima dată în lume când se încearcă o astfel de intervenție.

Urologii și chirurgii cardiaci au studiat o tehnică ad hoc minim invazivă, pentru a elimina cancerul de rinichi care se infiltrase complet în vena cavă din vena renală și apoi ajungea în atriul drept al inimii.

Având în vedere vârsta și condițiile fragile ale pacientului, căruia i s-au implantat recent două stenturi cardiace, medicii au decis să nu recurgă la operația tradițională.

Operația a durat 9 ore.

„Având în vedere vârsta și starea pacientului, am optat pentru o procedură minim invazivă, fără incizie abdominală și fără deschiderea sternului. Pentru a face acest lucru am recurs la robotul chirurgical și la o canulă de aspirație tumorală”, spune Aldo Bocciardi secției de urologie.

Acest lucru a fost posibil numai după ce chirurgii cardiaci au îndepărtat o parte din infiltrația cardiacă și apoi au împins partea rămasă în abdomen, unde urologii au putut să o agațe și să o îndepărteze complet. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîţu se întoarce din nou cu un mesaj către biserică să susţină vaccinarea: „Este singura soluţie”

Publicat

florin citu

Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că are o întâlnire acolo cu reprezentanții cultelor religioase cărora le cere susținere pentru accelerarea campaniei de vaccinare. În ce privește ritmul campaniei, premierul spune că nu este îngrijorat.

După mai multe întâlniri cu mediul de afaceri, Florin Cîțu a spus că are o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase.

Întrebat ce le va cere, Cîțu a răspuns: „să susțină această campanie de vaccinare. Vaccinarea este singura soluție de a ieși din pandemie, de a ne asigura că nu vom avea alt val 4,5,6 sau 7”.

Județul Sibiu este pe locul 3 în țară la vaccinare, „dar trebuie să facem mai mult, să introducem vaccinul în zona rurală. Mă văd cu reprezentanții cultelor să vedem cum putem face campania să meargă mai departe”, afirmă premierul.

Întrebat dacă este mulțumit de ritmul campaniei, Cîțu a spus: „campania trebuie văzută prin filtrul a ceea ce se întâmplă cu pandemia din România azi. Avem un număr din ce în ce mai mic de persoane confirmate pozitiv, de persoane internate la ATI, campania a dat rezultate. Poate fi accelarat ritmul sau redus în funcție de pandemie. Am încredere că vom ajunge și la celelalte cifre în perioada următoare. Lucrurile merg în direcția bună, nu mă îngrijorează în acest moment”. MEDIAFAX

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate