Connect with us

EVENIMENT

Portret realist al lui Mihai Viteazul, la 43 de ani. Cum arăta cu adevărat voievodul, în ziua în care a murit

Publicat

Chipul lui Mihai Viteazul a fost recreat în mod realist, la vârsta de 43 de ani. Un sculptor a realizat în premieră națională portretul tridimensional al acestuia, pe baze științifice, utilizând măsurătorile realizate de un antropolog în anul 1920 și folosindu-se de proceduri de reconstrucție facială specifice anului 2017. Aceasta este probabil reprezentarea cea mai apropiată de realitate a domnitorului.Recontrucția facială a fost realizată în premieră națională, de către sculptorul Radu Tudor Panait cu ajutorul și la inițiativa dr. Adrian Majuru, după măsurătorile craniului de la Mănăstirea Dealu, făcute în 1920 de marele antropolog Francisc Rainer și realizat de , directorul muzeului. Alături de Radu Tudor Panait, la proiect au mai lucrat Hadrian Gavri, Andrei Sibisan, George Pantazin și Doru Mazilu.

Sculptura a fost prezentată public în cadrul unei expoziții deschise la Muzeul Municipiului București

Cea mai cunoscută reprezentare a domnitorului este gravura realizată de Aegidius Sadeler II la Praga, 160.

Mihai Viteazul a fost portretizat la curtea de la Praga a lui Rudolf al II-lea în februarie 1601, când a fost primit cu entuziasm şi fascinaţie de cei de la curtea împăratului. Printre aceştia se număra şi Aegidius Sadeler, faimosul gravor născut la Antwerp, în Olanda.

Gravor talentat şi iscusit, Sadeler ajunge la Curtea Împăratului Rudolf al II-lea din Praga în anul 1597, fiind apreciat mai ales pentru copiile sale, uşor de comercializat, după lucrări, dar mai ales portrete celebre, realizate de mari pictori europeni.

Celebrul portret al lui Mihai Viteazul, pe cât de cunoscut este astăzi românilor, pe atât de ascuns a fost timp de aproape 250 de ani, până când în anul 1847, Nicolae Bălcescu împreună Al. G. Golescu o descoperă în biblioteca regală din Paris.

Entuziasmați, cei doi nu ezită să aducă în atenţia românilor acest portret pentru care comandă o serie de copii să fie realizate după piesa originală. Referitor la gravură, Nicolae Bălcescu afirma în acelaşi an în „Magazin istoric pentru Dacia”, nr. IV: „Fizionomia principelui respunde întocmai închipuirii celloru ce au studiatu caracterulu acestui bărbatu extraordinariu”.

Într-adevăr această lucrare impresionează prin caracterul dârz şi viguros al voievodului, surprins cu foarte mare acurateţe de către Sadeler. Voievodul poartă o mantie albă cu guler şi borduri de blană, prinsă la gât; pe cap poartă celebra căciulă din blană de samur (gugiuman), cu surguci din pene de cocor, în montură de pietre preţioase.

În chenarul circular al gravurii, este inscripţionat: „Michael Waivoda Walachiae Transalpinae, utraque fortuna insignis et in utraque eadem virtute, aet. XLIII”, în timp ce la baza gravurii, versurile se traduc: „Atât de mult iubește pe Cristos și Împărăția creștină și unirea Bisericii sub Papă”.

Piesa a fost de vânzare pe artmark.ro, unde a fost prezentată istoria ei. Licitația a plecat de la 2.500 de euro și a fost în final vândută cu 4.750 de euro.

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

PlantFEST la Aiud, în 4-6 aprilie. Flori, arbuști, pomi fructiferi, material săditor, utilaje. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

plantfest la aiud, în 4 6 aprilie. flori, arbuști, pomi fructiferi,

PlantFest la Aiud, în 4-6 aprilie. Mai sunt doar câteva zile până la evenimentul PlantFEST Aiud, cel mai colorat eveniment al primăverii.

Începând de vineri, 4 aprilie și până duminică, 6 aprilie, centrul municipiului Aiud va deveni o adevărată grădină urbană, transmite primăria.

Zeci de expozanți de flori, arbuști, pomi fructiferi, material săditor precum și de utilaje și unelte în domeniul grădinăritului au confirmat participarea la prima ediție a PlantFEST…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rute noi, zboruri reluate și creșteri de frecvențe, în programul de vară 2025 la Aeroportul Internațional Cluj

Publicat

aeroportul international cluj e1743262581760.jpg

Vara 2025 aduce vești bune pentru pasagerii Aeroportului Internațional Cluj, cu noi destinații, reluarea unor rute populare și creșteri semnificative ale frecvențelor de zbor.

Călătorii vor avea mai multe opțiuni pentru a ajunge rapid și confortabil în destinații importante de pe glob, vara aceasta, de pe Aeroportul Internațional Cluj, oferind rute noi, mai multe frecvențe și conexiuni mai bune pentru călătorii rapide și flexibile.

Rute noi:

  • Castellon…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investițiile din Alba Iulia, premiate la București. Trofeul de excelență pentru investițiile cu impact pentru comunitate

Publicat

investițiile din alba iulia, premiate la bucurești. trofeul de excelență

Zilele trecute, în cadrul celei de-a III-a ediții a Galei Naționale „România ești TU”, organizată la Palatul Parlamentului, Primăria municipiului Alba Iulia a primit Trofeul de excelență  pentru investițiile cu impact pentru comunitate făcute în orașul nostru, dar și Diploma de excelență pentru contribuția adusă în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural.

Gala Națională „România ești TU” este unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Festivalul Alba Chess 2025. Premiile obținute de elevi din Aiud și Teiuș. Etapa județeană, în luna mai

Publicat

foto: festivalul alba chess 2025. premiile obținute de elevi din

Festivalul Alba Chess 2025. Organizatorii au anunțat rezultatele competițiilor pe școală desfășurate la Teiuș și Aiud. Etapa județeană va fi organizată în luna mai, la Alba Iulia.

A doua ediție a festivalului Alba Chess și-a aflat câștigătorii la Liceul Teoretic Teiuș, sub coordonarea profesorului Hazi Ștefan.

Premianții din clasele primare sunt:

  • locul 1: Damaris Lupu Cimpoieșiu
  • locul 2: Flavius Boancă
  • locul 3: Robert Achim.

Primii clasați la gimnaziu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe