Connect with us

ACTUALITATE

Portugalia prelungeşte până pe 15 aprilie restricţiile de trecere a frontierelor sale

PublicatPortugalia prelungeşte până pe 15 aprilie restricţiile de trecere a frontierelor sale pentru turişti, măsură ce a fost pusă în aplicare la sfârşitul lui ianuarie, pentru a face faţă exploziei de cazuri de COVID-19, a anunţat duminică Ministerul de Interne portughez, informează AFP.

În acord cu Spania, Portugalia a decis să prelungească până la sfârşitul zilei de 15 aprilie “controalele la frontierele terestre şi fluviale”, a anunţat guvernul portughez, adăugând că transportul feroviar rămâne de asemenea suspendat.

Această măsură nu se aplică transportului de mărfuri, lucrătorilor transfrontalieri şi serviciilor de urgenţă. De asemenea, această interdicţie nu împiedică reîntoarcerea în ţară a cetăţenilor portughezi şi a persoanelor care au drept de şedere, şi nici ieşirea cetăţenilor străini de pe teritoriul portughez, subliniază ministerul.

După două luni de lockdown generalizat pentru a face faţă unui al treilea val al epidemiei de COVID-19, unul violent, Portugalia a început la mijlocul lui martie o redeschidere progresivă şi diferenţiată în funcţie de sectoarele de activitate, care continuă luni prin redeschiderea muzeelor, colegiilor şi teraselor cafenelelor.

După un record de aproape 16.500 de noi cazuri zilnice la sfârşitul lui ianuarie, situaţia sanitară din Portugalia, ţară cu puţin peste 10 milioane de locuitori, s-a îmbunătăţit semnificativ. Potrivit celui mai recent bilanţ publicat duminică, Portugalia a înregistrat în ultimele 24 de ore 4 decese şi 193 de noi cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus.

Cu toate acestea, autorităţile portugheze rămân prudente în această fază de ieşire din carantină, care se va întinde până în luna mai. Ele au decis să menţină restricţiile pentru călătorii care vin în Portugalia.

Zborurile cu Brazilia şi Regatul Unit rămân în prezent suspendate pentru a limita răspândirea noilor variante de coronavirus.

Călătorii care ajung în Portugalia pe cale terestră, din ţări unde rata de incidenţă a contaminărilor este egală sau mai mare de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, cum sunt Franţa, Italia, Ungaria, Polonia sau Suedia, vor trebui să stea în continuare în izolare timp de 14 zile de la sosire, precizează Ministerul de Interne portughez.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Cîțu, după ce Drulă l-a numit „zombie politic”: Este vorba de conștiință și de onoare

Publicat

Premierul Florin Cîțu a spus, întrebat dacă ministrul Cătălin Drulă și-a cerut scuze după ce l-a numit „zombie politic”, că este o chestiune de „conștiință și onoare”.

Întrebat, miercuri, de jurnaliști, dacă ministrul Cătălin Drulă și-a cerut scuze după ce l-a numit „zoombie politic”, premierul a spus că nu va ține cont de remarca ministrului când va face evaluarea.

„Eu am spus cum îi voi evalua pe miniștri. Până la urmă este vorba de conștiință și de onoarea celor care fac astfel de declarații. (…) V-ați obișnuit că eu nu spun ceea ce discut în privat cu colegii mei”, a spus Florin Cîțu.

De asemenea, premierul a mai spus că nu va discuta scenarii în ceea ce privește numirea unui ministru al Sănătății și că speră că USR PLUS va desemna un ministru în cursul zilei de miercuri.

„Eu sper că astăzi (miercuri – n.r.) vom aveam un ministru (…). Când vom avea o persoană nominalizată atunci putem să discutăm despre acea persoană”, a mai spus Cîțu.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că cele mai mari șanse pentru a fi noul ministru al Sănătății este medicul endocrinolog Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

ULTIMĂ ORĂ: România şi-a aflat adversarii din grupa de la Jocurile Olimpice

Publicat

România va juca la turneul final de fotbal de la Jocurile Olimpice, Tokyo 2020, în Grupa B, alături de Noua Zeelendă, Coreea de Sud și Honduras. Tragerea la sorți a avut loc miercuri, la sediul FIFA din Zurich, Elveția.

Echipa olimpică de fotbal a României și-a aflat miercuri adversarele din grupă, de la turneul final de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Tricolorii vor evolua în Grupa B, alături de Noua Zeelendă, Coreea de Sud și Honduras.

Componența completă a celor 4 grupe:

Grupa A – Japonia, Africa de Sud, Mexic, Japonia

Grupa B – Noua Zeelendă, Coreea de Sud, Honduras, România

Grupa C – Egipt, Spania, Argentina, Australia

Grupa D – Brazilia, Germania, Coasta de Fildeș, Arabia Saudită

MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Centre mobile de vaccinare trimise de MApN în localități izolate sau greu accesibile

Publicat

Un număr de 20 de centre mobile, aflate în coordonarea Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, funcționează de miercuri, echipe de vaccinare fiind trimise în localități izolate sau greu accesibile.

Cele 20 de centre mobile de vaccinare coordonate de Direcția medicale a MApN funcționează de miercuri în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, conform instrucțiunilor Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), scrie Mediafax.

Echipele de vaccinare sunt formate din personal medico-sanitar din cadrul MApN (medici și asistenți medicali) și paramedici din cadrul DSU, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitate.

Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu.

Echipele și centrele mobile sunt arondate spitalelor militare. Astfel, echipa de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” acționează pentru județele Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova; Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Academician Ștefan Milcu”, București, pentru județele Buzău, Călărași și Ialomița, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu”, Pitești, pentru județele Vâlcea și Argeș; echipa de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța acționează pentru județele Constanța și Tulcea; echipa de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași acționează pentru județele Iași, Neamț, Suceava și Botoșani; echipa de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu”, Focșani – pentru județele Vrancea, Bacău și Vaslui; echipa de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” Galați – pentru județele Galați și Brăila; echipa de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, Timișoara – pentru județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Bihor; echipa de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu – pentru județele Sibiu, Alba, Hunedoara și Mureș; echipa de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilan” Cluj-Napoca – pentru județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud; echipa de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Regina Maria”, Brașov – pentru județele Brașov, Covasna și Harghita; iar echipa de la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja”, Craiova – pentru județele Mehedinți, Dolj, Gorj și Olt.

Totodată, transportul echipamentelor și materialelor necesare procesului de vaccinare, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare vor fi asigurate de MApN.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatul acceptă cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Florian Bodog

Publicat

bodog

Senatul a acceptat, miercuri, solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, care ar fi acționat ca o consilieră să-și ia salariul, deși nu s-a prezentat la serviciu.

Decizia a fost luată cu 98 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” și o abținere.

„Nu vă voi cere să votați împotriva solicitării de cercetare a mea, pentru că nu am nimic de ascuns. Întotdeauna am răspuns invitațiilor și nu e prima dată când am fost invitat la DNA sau la Parchet. (…) Nu mi-e frică de Justiție și am încredere în Justiția din România. Ceea ce se întâmplă acum este definiție de caz pentru motivul pentru care în Contituția României este prevăzută iunitatea parlamentarilor. (…) Știu că decizia este una politică, însă cred că Senatul și românii au dreptul să știe. Fiecare ditre noi răspundem în fața lui Dumnezeu, răpundem în fața Justiției și răspudem în fața oamenilor. Imunitatea nu este un privilegiu, ci garanția că un ministru să-și poată exercita în mod liber mandatul”, a spus în plen Florian Bodog.

La rândul său, senatorul PSD Lucian Romașcanu a anunțat că și social-democrații votează în favoarea cererii DNA.

DNA a cerut din nou aprobarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele lui fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, care ar fi acționat ca o consilieră să-și ia salariul, deși nu s-a prezentat la serviciu. În 2019 Senatul a respins o cerere similară. MEDIAFAX

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate