Connect with us

EVENIMENT

Povestea emoționantă a unei mămici curajoase. La câteva zile după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, Natalia a venit în România

Publicat

colaj ucraineana

Imediat după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, încercuit complet de trupele ruse, o femeie din Ucraina, Natalia, și-a luat fetița și a fugit din calea războiului. A intrat în România cu fiica de nici două săptămâni și mama ei, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea.

Războiul din Ucraina a alungat de la casele lor peste 5 milioane de oameni, majoritatea fiind copii și femei, potrivit centralizărilor UNHCR.

Citește și ”Aceasta este durerea țării noastre”. Povestea ucraineanului erou din Mariupol care a evacuat sute de persoane din orașul asediat

Aproximativ 84.000 de persoane, 37.000 copii, au rămas în România și au nevoie de asistență socială, psihologică și de sprijin pentru integrarea educațională a copiilor.

De cele mai multe ori, mamele ucrainence trec granița doar cu copiii lor, după ce au parcurs chiar și zile întregi pe drum.

Natalia a venit în România cu fetița ei de nici două săptămâni

Imediat după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, încercuit complet de trupele ruse, o femeie din Ucraina, Natalia, și-a luat fetița și a fugit din calea războiului.

2

A intrat în România cu fiica de nici două săptămâni și mama ei, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea.

La sosire, au fost întâmpinate de echipa Salvați Copiii, care le-a direcționat către spațiul special amenajat pentru familii. Angajații Salvați Copiii au oferit sprijin psihologic mamei și bunicii care se aflau într-o stare emoțională instabilă, acestea izbucnind în lacrimi, fiind compleșite de modul în care au fost primite. În special, bunica era foarte afectată. Și-a lăsat băiatul de 28 de ani și soțul acolo.

Elena este surdo-mută și a ajuns în România împreună cu fiul său de 9 ani. Au plecat în pripă din zona Kiev, soțul rămânând să lupte. Timp de două săptămâni, Elena a locuit în casa unei familii din comunitate, iar ulterior, prin grija aceleiași familii, a ajuns într-un spațiu pus la dispoziție de o biserică. Nu intenționează să plece mai departe, ci își dorește să lucreze, iar copilul ei să meargă la școală și la un after-school ca ea să poată lucra în acest răstimp.

1

Natașa locuiește temporar în Gura Humorului, județul Suceava. Cu soțul rămas în urmă în Ucraina, mama privește înainte și își dorește să înceapă o viață nouă, în siguranță, alături de copilul ei, în România. Copilul are un chist ocular care îl împiedică să vadă cu claritate. Natașa a primit tichete sociale și familia a intrat în evidența Salvați Copiii și va fi sprijinită petnru a accesa serviciile medicale, sociale și educaționale, în vederea facilitării integrării pe termen mediu și lung.

Echipele Salvați Copiii România, aflate pe teren de la începerea crizei umanitare, au asistat 35.234 de persoane: 19.474 de copii si 15.760 de adulți

În perioada sărbătorilor pascale, organizația a intensificat activitățile de sprijin umanitar și a acordat 2.004 tichete sociale copiilor și familiilor lor.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra vulnerabilității mamelor care fug din calea războiului, pentru a-și pune copiii la adăpost:

„Sunt mame tinere, cu copii de câteva săptămâni sau numai câteva zile, care au trecut printr-o naștere traumatizantă, în subsolurile spitalelor bombardate și care fac un efort supraomenesc pentru a ajunge în România, uneori după zile de mers. Am văzut mame care au trecut granița la Isaccea, pe jos, purtându-și în brațe nou-născuții. Sunt femei vulnerabile, care au nevoie de asistență umanitară complexă, pentru ele și copiii lor”.

În total, 64% dintre copiii ucraineni au fost nevoiți să își abandoneze locuința, școala și comunitatea. Datele autorităților de la Kiev arată că peste 200 de copii ucraineni au murit în război și alte câteva sute de copii au fost răniți în atacurile armate.

Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă.

(sursa: Mediafax)

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

La ISU Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ. Condiții și documente necesare

Publicat

la isu alba au început înscrierile pentru admiterea în instituțiile

La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea iulie-august 2024.

Candidații cu domiciliul sau reședința în județul Alba, pot opta pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ în funcție de data stabilită pentru susținerea probelor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

armeni 4.jpg

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.

,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU la Sebeș. Mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată au luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

incendiu la sebeș. mai multe deșeuri depozitate într o clădire dezafectată

Un incendiu a izbucnit joi după-amiaza în municipiul Sebeș. Mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată au luat foc. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Sebeș a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Sebeș.

La sosirea forțelor de intervenție la locul producerii incendiului acesta se manifesta la mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată.

Pompierii au localizat incendiul și lucrează la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. Locuri disponibile, calendar înscrieri, acte necesare, condiții pentru candidați

Publicat

admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. locuri disponibile, calendar

Admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. Candidații interesați de carieră în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au la dispoziție 300 de locuri. Înscrierile se fac în perioada 24 aprilie – 14 mai. 

La Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti sunt disponibile:

  • 275 locuri pentru calificarea „subofiţer de pompieri şi protecţie civilă”
  • 25 de locuri, pentru calificarea „subofiţer…

    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe