Connect with us

ACTUALITATE

Povestea lui Mărțișor, mieluțul fătat de o oaie salvată de pe vaporul scufundat în Portul Midia

Publicat

mielul martiros - sursa ARCA

O poveste emoționantă și totodată amuzantă a fost postată de Asociația Rescue and Care Association pe pagina oficială de Facebook. Personajul principal este un mielușel pe nume Mărțișor, fătat de o oaie salvată de pe nava Queen Hind care s-a scufundat în Portul Midia.

Asociația pentru protecția animalelor ARCA a reușit să salveze cele 179 de berbeci și o oaie care au supraviețuit în urma accidentului naval din portul Midia, unde un vapor plin cu peste 14.000 de ovine s-a răsturnat lângă șenalul navigabil.

Cele 180 de animale care au fost salvate au fost transportate la o fermă din nordul Capitalei, unde “se vor bucura de o viață liniștită”, până când vor muri de moarte bună.

Iată postarea de pe pagina de Facebook a Asociației:

”Miracolele nu se întâmplă des. Atunci când se petrec, însă, se țin lanț. Faceți-vă o cafea ori un ceai și pregătiți-vă pentru povestea lui Mărțișor și a surorii lui vitrege, Bambi.

Când am descoperit prima minune, n-am știut dacă să râdem sau să plângem: printre cei 180 de berbeci salvați de la Midia se strecurase și o oaie. Una singură. Am descoperit-o în timp ce sterilizam din greu: era o oaie tânără și naivă.

Naivitatea ei ne-a izbit din prima. Dar avea să ni se confirme fără dubii câteva zile mai târziu, cu ocazia minunii nr. 2: pe 4 martie, oaia noastră l-a născut pe Mărțișor.

Tatăl nu se cunoaște, dar avem 179 de suspecți. Lipsa de experiență a tinerei mame s-a văzut și ea imediat: oaia noastră nu avea lapte.

Din această cauză, Mărțișor a fost găsit fără suflare, într-o dimineață, la picioarele mamei alarmate și anxioase.

miel

Minunea nr. 3 a fost hand made, ca să zicem așa, și s-a datorat lui Florin Mlagiu, unul dintre veterinarii noștri.

Acesta a reușit să-l readucă la viață pe Mărțișor, numai el știe cum. Din păcate, uneori minunile riscă să te țină doar o clipită.

Cum mama lui Mărțișor nu avea lapte, era urgent să îi găsim o mamă adoptivă.

Prin restul turmei noastre, evident, se putea pune problema doar de tați, așa că Florin a alergat, cu Mărțișor în brațe, la cea mai apropiată stână.

L-a încercat la multe oi care tocmai fătaseră. Toate l-au respins.

Într-un târziu, însă, a apărut și minunea nr. 5: o oaie care l-a tratat din prima pe Mărțișor ca pe fiul ei.

I-am zis Isis, după faimoasa mamă din mitologia egipteană (despre care se presupune c-a fost sursă de inspirație pentru fecioara Maria).

miel

Și apoi, minunea nr. 6, tot opera lui Florin: atât Isis cât și fiica ei naturală, Bambi, au fost salvate ele însele de la stâna cu pricina și aduse în turma noastră flower power.

Acum, atât Bambi cât și Mărțișor, sug fericiți la aceeași mamă, la Isis.

Cât despre mămica noastră iresponsabilă și fără lapte, nu vă faceți griji: își petrece și ea cât de mult timp poate cu cei trei.

Suficient cât să fi încercat și ea de câteva ori să sugă de la Isis, sub privirile pline de dojană ale acesteia. Toți patru sunt bine și vor fi fericiți.

Știm. Minunile se cuvine să vină în număr de șapte. Însă pentru a șaptea va trebui să mai așteptați un pic”.

sursa: Facebook/ ARCA

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Ministerul Sănătății despre situația de la Târgu Cărbunești: 80-90 de pacienți au nevoie de oxigen

Publicat

80 –  90 de pacienți de la Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde stația de oxigen s-a stricat vineri dimineața, au nevoie de oxigen, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Spitalul din Târgu Cărbunești sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.

Reprezentanții ministerului anunță că a început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

„Din primele informații, la unitate sanitară există două decese, se analizează circumstanțele acestora”, susține Ministerul Sănătății.

Planul roșu a fost activat vineri dimineața în județul Gorj, unde stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești, spital Covid, s-a stricat. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, în primele cinci ţări din UE cu cea mai mare inflaţie

Publicat

România se află pe locul 5 în topul Uniunii Europene în ceea ce priveşte inflaţia, cu o creştere a preţurilor de 5,2% în septembrie 2021 faţă de septembrie 2020, pe indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), potrivit datelor Eurostat, biroul european de statistică.

Cele mai mici rate anuale s-au înregistrat în Malta (0,7%), Portugalia (1,3%) şi Grecia (1,9%). Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia, Lituania (ambele 6,4%) şi Polonia (5,6%).

Ungaria a înregistrat, pe indicele armonizat al Uniunii Europene, o inflaţie de 5,5%, în vreme ce în România inflaţia anuală în septembrie a fost de 5,2%, pe metodologia Eurostat. Prin comparaţie cu luna august, inflaţia anuală a scăzut într-un stat mem­bru, a rămas stabilă într-unul şi a crescut în douăzeci şi cinci.

Cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din energie, în luna septembrie

În septembrie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din energie (+1,63 puncte procentuale – pp), urmată de servicii (+0,72 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,57 pp) şi produse alimentare, alcool şi tutun (+0,44 pp).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro, care ani la rând s-a luptat fie cu deflaţia, fie cu o inflaţie foarte mică, a fost de 3,4% în septembrie 2021, în creştere de la 3% în august. Cu un an mai devreme, zo­na euro înregistra deflaţie (-0,3%). Inflaţia anuală medie a Uniunii Euro­pene a fost de 3,6% în septembrie 2021, în creştere de la 3,2% în august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 0,3%.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rusia, Portugalia şi Austria au detectat infectări cu subvarianta mai contagioasă a variantei Delta

Publicat

Autorităţile sanitare ruse au anunţat joi descoperirea unor ”cazuri izolate” de COVID-19 cu subvarianta variantei Delta mai contagioase a coronavirusului SARS-CoV-2, transmite Reuters.

Subvarianta AY.4.2 ar putea fi cu circa 10% mai contagioasă decât varianta Delta (în prezent dominantă) şi în final ar putea să o înlocuiască, dar probabil acest proces se va desfăşura lent, afirmă cercetătorul rus Kamil Khafizov. ”Vaccinurile sunt suficient de eficace împotriva acestei versiuni a virusului, care nu este chiar atât de diferită pentru a schimba în mod dramatic capacitatea de a ocoli anticorpii”, explică acesta.

Şi imunologul rus Nikolai Kriucikov este de părere că Delta şi subvariantele acesteia vor rămâne dominante, iar în viitor s-ar putea adapta vaccinurilor anti-COVID, mai ales acolo unde rata vaccinării populaţiei este sub sau puţin peste 50%. ”Dar nu cred că va exista un salt revoluţionar, întrucât coronavirusul, la fel ca orice organism, are o limită evolutivă, iar saltul evolutiv deja s-a produs”, anticipează acesta.

Portugalia

Autorităţile din Portugalia au anunţat de asemenea joi detectarea în ultimele săptămâni a circa 10 cazuri de COVID-19 cu subvarianta AY.4.2, fără să constate o creştere exponenţială a infectărilor cu această subvariantă, originea epidemiologică a acelor cazuri fiind atribuită fluxului turistic dinspre Marea Britanie.

Austria

Austria a anunţat în acelaşi timp că are până în prezent peste 30 de cazuri de infectări confirmate cu această subvariantă. Un cercetător austriac, Ulrich Elling, vorbeşte la rândul său despre o creştere a contagiozităţii acestei variante cu 10-15% faţă de varianta Delta, astfel că ”AY.4.2 agravează puţin situaţia”.

Până în prezent în Europa continentală (fără Marea Britanie) au fost confirmate circa 1.000 de infectări cu această variantă

Până în prezent în Europa continentală (fără Marea Britanie) au fost confirmate circa 1.000 de infectări cu această variantă. În Germania, institutul Robert Koch pentru boli infecţioase a anunţat că au fost descoperite începând din luna iulie 280 de cazuri, cu precizarea că este vorba despre cazuri secvenţiate, numărul total al infectărilor cu această subvariantă fiind aşadar posibil mai mare.

În Marea Britanie subvarianta AY.4.2 se află pe o curbă ascendentă şi a fost identificată în circa 6% din probele secvenţiate în săptămâna care a început din data de 27 septembrie. Dar ministrul britanic al sănătăţii Sajid Javid a estimat miercuri că nu sunt motive pentru a considera că această subvariantă presupune o ameninţare mai mare decât varianta Delta.

Marea Britanie înregistrează din nou o tendinţă în creştere a contaminărilor

Cu mai mult de 80% din populaţie vaccinată, dar fără să mai aplice niciun fel de restricţii antiepidemice, Marea Britanie înregistrează din nou o tendinţă în creştere a contaminărilor, înregistrând joi 52.009 noi cazuri de COVID-19, cel mai mare număr după 17 iulie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că monitorizează subvarianta AY.4.2, care prezintă două mutaţii în proteina Spike. Printre ţările unde ea a mai fost semnalată se numără de asemenea SUA. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Alec Baldwin a împușcat mortal o femeie, în timpul unor filmări

Publicat

alec baldwin

O femeie şi-a pierdut viaţa şi altă persoană a fost rănită de un tir accidental care a avut loc joi pe platourile de filmare a westernului „Rust”, cu Alec Baldwin în rolul principal, realizat în New Mexico, Statele Unite, a informat poliţia locală, notează AFP.

Femeia, în vârstă de 42 de ani, a fost evacuată cu elicopterul la un spital din apropiere, dar „a decedat în urma rănilor sale”, în timp ce a doua victimă, un bărbat de aceeaşi vârstă, se află la terapie intensivă, au indicat serviciile şerifului din Santa Fe County într-un comunicat.


Potrivit anchetatorilor, care s-au deplasat la faţa locului, tragedia pare să fie legată de o armă folosită ca recuzită pe platoul de filmare care a fost acţionată în cursul unei scene din film.

„Anchetatorii încearcă să afle ce tip de proiectil a fost tras şi cum”, se arată în comunicat, care nu a precizat numărul de focuri.

„Rust” este un western scris şi regizat de Joel Souza, cu Alec Baldwin în calitate de coproducător şi în rolul unui rebel, Harland Rust, care vine în ajutorul nepotului său de 13 ani, condamnat la spânzurătoare pentru crimă.

Alec Baldwin, 63 de ani, s-a făcut deosebit de popular în Statele Unite în ultimii ani imitându-l pe Donald Trump în celebra emisiune satirică „Saturday Night Live”.

O fotografie postată joi dimineaţă pe contul de Instagram al artistului pare să-l arate la locurile de filmare a westernului. AGERPRES

Citește mai departe