Connect with us

ACTUALITATE

Povestea matematicianului român care a câștigat de 14 ori la loto, pe baza unui algoritm descoperit chiar de el

Publicat

matematician

Matematicianul de origine română Ștefan Mandel a sfidat toate teoriile și a câștigat 14 premii la loto, chiar dacă șansa unui om de a câștiga marele premiu este de aproximativ 1 la 14 milioane. Mandel este cetățean australian de origine română și, fiind pasionat de cifre, a reușit să creeze o formulă de succes pentru a sparge sistemul loteriei.

”Stefan Mandel a avut o problemă. În anii ’60, el a trăit sub regimul opresiv al României comuniste. A fost o problemă pe care a împărțit-o cu milioane de oameni, dar Mandel, un economist instruit cu un cap de numere, a venit cu o modalitate destul de nouă de a ieși din ea. El a decis că va câștiga loteria” scrie ediția electronică a ziarului american The Washington Post.

În viaţa lui de zi cu zi, pe lângă muncă, Mandel folosea fiecare minut liber pentru a analiza lucrări despre probabilităţi scrise de matematicianul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.

”Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere” spunea Ştefan Mandel în singurul interviu acordat presei românești, în 1994.

Avea un algoritm

După ani buni de cercetare, Mandel a creat în cele din urmă un algoritm numit „condensare combinatorică”. Folosind algoritmul creat, Mandel pretindea că poate prevesti corect 5 din cele 6 numere câştigătoare la o extragere loto, reducând numărul combinaţiilor de la câteva milioane la câteva mii.

Împreună cu un grup de prieteni şi cunoştinţe, Mandel şi-a asumat riscul şi a cumpărat calupuri mari de bilete de loterie cu combinaţiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile. Prin miracol, în anul 1964, a câştigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, de 78.783 de lei. După ce şi-a acoperit cheltuielile, a rămas cu 4.000 de dolari, destui bani cât să poată mitui oficialii ministerului de externe şi să fugă din România pentru a începe o nouă viaţă afară, în anul 1966. „Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

După patru ani în care s-a plimbat prin Europa, Mandel s-a stabilit în Australia şi şi-a transformat algoritmul într-o afacere. Într-un joc tipic de loterie, un set de numere dintr-un anumit interval, să spunem de la 1 la 40, sunt selectate în mod aleatoriu. Dacă numerele de pe biletul tău se potrivesc, ai câştigat jackpot-ul.

Combinații posibile

Însă şansele de câştig sunt bazate pe numărul de posibile combinaţii dintre numerele din interval, de multe ori aşadar de una la câteva milioane. Dar Mandel a realizat un lucru: în anumite loterii, numărul total de posibile combinaţii era mult mai mic decât jackpotul. De exemplu, o loterie alege 6 numere din 40. Vor fi 3.838.380 de combinaţii posibile.

Dar să spunem că premiul oferit de această loterie este de 10 milioane de dolari. În teorie, Mandel ar fi putut cumpăra toate cele 3,8 milioane de combinaţii, cu un dolar fiecare, şi tot ar avea un câştig semnificativ, chiar şi după taxe. Dar, în practică, el nu avea acei bani.

Aşa că, în timp ce muncea ca agent de asigurări, a convins sute de investitori să îşi adune banii la un loc şi să creeze un „sindicat loto”. El a dezvoltat apoi un algoritm prin care calcula toate combinaţiile necesare pentru a câştiga şi printa biletele.

Aşadar, în anii 1980, sindicatul creat de el aştepta până când jackpot-ul oferit de o loterie atingea o sumă suficient de mare astfel încât să fie acoperit şi costul biletelor, cât şi să acopere investiţia partenerilor.

Împreună, au reuşit să câştige 12 jackpot-uri (dar şi alte 400.000 de premii mai mici) în Australia şi Marea Britanie. Cu toate acestea, Mandel a ajuns curând la concluzia că profiturile împărţite erau prea mici. De asemenea, sindicatul lui a atras atenţia autorităţilor australiene, care au modificat legislaţia de multiple ori, interzicând atât printarea prin computere a biletelor, cât şi cumpărarea de calupuri de bilete de către o singură persoană.

Visul american

Mandel şi-a mutat apoi afacerea în America, unde printr-o minune a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia.

„Minunea” a venit după ce un plan megaloman al său, de a cumpăra 7 milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore a eşuat, echipa sa reuşind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere numai 5,5 milioane de bilete. Însă cu toate că demersul echipei lui Mandel era complet legal, potrivit legilor americane şi din statul Virginia, acesta a fost totuşi interpretat ca trişat.

A urmat un proces de 4 ani pentru român, timp în care a fost investigat personal de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat. Între timp, însă, investitorii cooptaţi de Mandel aşteptau profiturile uriaşe care le-au fost promise.

După ce a încercat să lanseze o companie de asigurări de viaţă şi un sistem de loterie pe teritoriul britanic din Gibraltar, Mandel şi-a declarat în cele din urmă falimentul, în 1995. În aceeaşi perioadă, a venit în România şi a încercat un joc piramidal, intitulat Mondragon, dar şi acesta a dat faliment, ca şi Caritasul pe care a încercat să-l copieze.

Următorul deceniu şi l-a petrecut făcând diverse escrocherii de investiţii, una dintre ele aducându-i o pedeapsă cu închisoarea de 20 de luni în Israel. Ultimele zvonuri sunt că, în prezent, Ştefan Mandel îşi petrece zilele locuind într-o casă de vacanaţă pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Trăieşte o viaţă liniştită şi susţine că s-a „retras” din loterie.

Cum funcționa ”sistemul Mandel”

La o singură tragere loto, un jucător trebuia să nimerească 6 numere dintr-un total de 40. Pentru aceasta, Mandel trebuia să îndeplineasca fiecare din aceste etape:

1 – să calculeze numărul total al combinațiilor posibile

2 – să caute loteriile cu o marjă câștigătoare de cel puțin 3 ori mai are decât media combinațiilor

3 – să strângă suficienți bani ca să cumpere bilete pentru fiecare combinație

„Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel în 1994.

Surse: The Washington Post, Adevarul.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din Corni, cu permisul suspendat și 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, aventuri în trafic la oraș, în Botoșani

Publicat

etilotest bun.jpg

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au anunțat astăzi că la data de 23 martie 2024 oprit pentru control, pe  Bulevardul Mihai Eminescu un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din comuna Corni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea anulat dreptul de a conduce autovehicule.

Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Placheta de onoare a Poliției Române pentru cei trei polițiști de la Botoșani care l-au găsit pe micuțul Aryan Mahmood

Publicat

politisti premiati.jpg

Cei trei polițiști care l-au găsit pe Aryan Mahmood, în timpul căutărilor desfășurate în pădurea din apropierea localității Tudora, au primit distincții din partea Inspectoratului General al Poliției Române.

Anunțul a fost făcut astăzi de Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani, care a organizat întreaga operațiune de căutare a micuțului de doi anișori Aryan Mahmood, care s-a pierdut de bunici săptămâna trecută la Tudora.

“Aceștia au primit Placheta de onoare a Poliției Române pentru merite deosebite în activitatea desfășurată”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșăneanul de 55 de ani, care și-a omorât nevasta în scara blocului, a fost reținut

Publicat

retinut.jpg

Astazi, 22 martie, în urma probatoriului administrat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore, față de bărbatul de 55 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru comiterea infracțiunii de omor calificat.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Botoșăneanul și-a ucis soția cu două lovituri de cuțit. Supărat că a introdus divorț, bărbatul a așteptat-o în scara blocului și i-a luat viața.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe