Connect with us

ACTUALITATE

Povestea tristă a doi copii din Alba Iulia, care s-au aruncat în Mureș. Articol din 1880, în presa britanică

Publicat

Una dintre cele mai triste povești legate de Alba Iulia a traversat Europa în 1880, ajungând în presa britanică. Este vorba despre modul tragic în care s-au stins din viaţă doi copii din oraș, într-o zi de aprilie a acelui an.

Ziarul britanic Lancaster Gazette a publicat un articol în data de 21 aprilie 1880, legat de sinuciderea a doi băieți din Alba Iulia. Povestea tragică a traversat Europa, pe fluxurile de informații maghiare și i-a impresionat pe jurnaliștii care lucrau la acest ziar. Aceștia decis să publice povestea pe care au considerat-o interesantă, chiar dacă s-a petrecut la mii de kilometri distanță. Articolul se numește ”O patetică dublă sinucidere”.

Băieții aveau 10 și respectiv 12 ani și erau responsabili pentru o turmă de oi care păștea în zona căii ferate, pe atunci un câmp. Copiii se jucau și uneori uitau de oi, spre disperarea paznicului căii ferate din zonă, care i-a mustrat de mai multe ori.

Într-o noapte, câteva oi s-au rătăcit pe ecartamentul căii ferate, chiar înainte de sosirea expresului de Arad, fiind în pericol să fie spulberate. Paznicul a intervenit și le-a salvat, însă, imediat ce a trecut trenul, i-a chemat pe cei doi băieți și le-a spus că va cere să fie pedepsiți dur pentru că, în ciuda avertismentelor sale, își neglijează îndatoririle.

Amenințările paznicului i-au îngrozit pe băieți. După ce au discutat între ei, au ajuns la concluzia că singura modalitate de a scăpa de pedeapsa care îi speria atât de tare ar fi să se înece în Mureș.

Ziarul britanic spune că unul dintre băieți primise o pălărie cu pană de păun, pe care a vândut-o unei fetițe dintr-o familie de țărani. Fata se afla cu ei în momentul în care au fost amenințați de paznic.

Cu bănuții primiți pe pălărie, cei trei copii au cumpărat câteva felii de pâine și s-au așezat pe malul Mureșului, unde și-au mâncat în mod ritual ”pomana”. După ce au terminat, s-au urcat pe parapetul podului de peste râu și mica lor prietenă a început să numere: ”unu, doi, trei…”

Cei doi băieți s-au aruncat, ținându-se de mână, în râu. Gheața s-a spart și cei doi au ajuns sub apă.

Povestea celor doi băieți din Alba Iulia și reflectarea ei în presa britanică a fost descoperită întâmplător de către istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii, în timpul documentării unui alt subiect.

Sursa: Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

bezna parcul mare.jpg

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

masina flacari.jpeg

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

25-27 august: Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER la Alba Iulia

Publicat

gala hop 2022 e1660934110425 1000x600.jpg

Cea de-a XXV-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP va avea loc în perioada 25 – 27 august la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia şi va fi transmisă live pe site-ul dedicat evenimentului.

Potrivit unui comunicat al UNITER transmis, vineri, către Agerpres, înaintea concursului, în perioada 22 – 24 august, cei 21 de actori aflaţi în competiţie vor participa la ateliere de tehnică vocală cu Maria Alexievici şi de plastică corporală şi actorie cu Răzvan Mazilu.

În program sunt incluse şi trei întâlniri ale concurenţilor cu criticul de teatru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ajutor de stat pentru industria de procesare a cerealelor. Dezbatere publică

Publicat

petre daea ministrul agriculturii sursa foto pacebook

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor a fost postat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Venim în sprijinul producţiei româneşti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.

Măsura prevăzută de acest act normativ este parte a răspunsului guvernamental la dificultăţile înregistrate de procesatorii din industria alimentară ca urmare a declanşării războiului din Ucraina. AGERPRES

Citește mai departe