Connect with us

ACTUALITATE

Povestea tristă a doi copii din Alba Iulia, care s-au aruncat în Mureș. Articol din 1880, în presa britanică

Publicat

Una dintre cele mai triste povești legate de Alba Iulia a traversat Europa în 1880, ajungând în presa britanică. Este vorba despre modul tragic în care s-au stins din viaţă doi copii din oraș, într-o zi de aprilie a acelui an.

Ziarul britanic Lancaster Gazette a publicat un articol în data de 21 aprilie 1880, legat de sinuciderea a doi băieți din Alba Iulia. Povestea tragică a traversat Europa, pe fluxurile de informații maghiare și i-a impresionat pe jurnaliștii care lucrau la acest ziar. Aceștia decis să publice povestea pe care au considerat-o interesantă, chiar dacă s-a petrecut la mii de kilometri distanță. Articolul se numește ”O patetică dublă sinucidere”.

Băieții aveau 10 și respectiv 12 ani și erau responsabili pentru o turmă de oi care păștea în zona căii ferate, pe atunci un câmp. Copiii se jucau și uneori uitau de oi, spre disperarea paznicului căii ferate din zonă, care i-a mustrat de mai multe ori.

Într-o noapte, câteva oi s-au rătăcit pe ecartamentul căii ferate, chiar înainte de sosirea expresului de Arad, fiind în pericol să fie spulberate. Paznicul a intervenit și le-a salvat, însă, imediat ce a trecut trenul, i-a chemat pe cei doi băieți și le-a spus că va cere să fie pedepsiți dur pentru că, în ciuda avertismentelor sale, își neglijează îndatoririle.

Amenințările paznicului i-au îngrozit pe băieți. După ce au discutat între ei, au ajuns la concluzia că singura modalitate de a scăpa de pedeapsa care îi speria atât de tare ar fi să se înece în Mureș.

Ziarul britanic spune că unul dintre băieți primise o pălărie cu pană de păun, pe care a vândut-o unei fetițe dintr-o familie de țărani. Fata se afla cu ei în momentul în care au fost amenințați de paznic.

Cu bănuții primiți pe pălărie, cei trei copii au cumpărat câteva felii de pâine și s-au așezat pe malul Mureșului, unde și-au mâncat în mod ritual ”pomana”. După ce au terminat, s-au urcat pe parapetul podului de peste râu și mica lor prietenă a început să numere: ”unu, doi, trei…”

Cei doi băieți s-au aruncat, ținându-se de mână, în râu. Gheața s-a spart și cei doi au ajuns sub apă.

Povestea celor doi băieți din Alba Iulia și reflectarea ei în presa britanică a fost descoperită întâmplător de către istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii, în timpul documentării unui alt subiect.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe