ACTUALITATE
Povestea tristă a doi copii din Alba Iulia, care s-au aruncat în Mureș. Articol din 1880, în presa britanică
Una dintre cele mai triste povești legate de Alba Iulia a traversat Europa în 1880, ajungând în presa britanică. Este vorba despre modul tragic în care s-au stins din viaţă doi copii din oraș, într-o zi de aprilie a acelui an.
Ziarul britanic Lancaster Gazette a publicat un articol în data de 21 aprilie 1880, legat de sinuciderea a doi băieți din Alba Iulia. Povestea tragică a traversat Europa, pe fluxurile de informații maghiare și i-a impresionat pe jurnaliștii care lucrau la acest ziar. Aceștia decis să publice povestea pe care au considerat-o interesantă, chiar dacă s-a petrecut la mii de kilometri distanță. Articolul se numește ”O patetică dublă sinucidere”.
Băieții aveau 10 și respectiv 12 ani și erau responsabili pentru o turmă de oi care păștea în zona căii ferate, pe atunci un câmp. Copiii se jucau și uneori uitau de oi, spre disperarea paznicului căii ferate din zonă, care i-a mustrat de mai multe ori.
Într-o noapte, câteva oi s-au rătăcit pe ecartamentul căii ferate, chiar înainte de sosirea expresului de Arad, fiind în pericol să fie spulberate. Paznicul a intervenit și le-a salvat, însă, imediat ce a trecut trenul, i-a chemat pe cei doi băieți și le-a spus că va cere să fie pedepsiți dur pentru că, în ciuda avertismentelor sale, își neglijează îndatoririle.
Amenințările paznicului i-au îngrozit pe băieți. După ce au discutat între ei, au ajuns la concluzia că singura modalitate de a scăpa de pedeapsa care îi speria atât de tare ar fi să se înece în Mureș.
Ziarul britanic spune că unul dintre băieți primise o pălărie cu pană de păun, pe care a vândut-o unei fetițe dintr-o familie de țărani. Fata se afla cu ei în momentul în care au fost amenințați de paznic.
Cu bănuții primiți pe pălărie, cei trei copii au cumpărat câteva felii de pâine și s-au așezat pe malul Mureșului, unde și-au mâncat în mod ritual ”pomana”. După ce au terminat, s-au urcat pe parapetul podului de peste râu și mica lor prietenă a început să numere: ”unu, doi, trei…”
Cei doi băieți s-au aruncat, ținându-se de mână, în râu. Gheața s-a spart și cei doi au ajuns sub apă.
Povestea celor doi băieți din Alba Iulia și reflectarea ei în presa britanică a fost descoperită întâmplător de către istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii, în timpul documentării unui alt subiect.
Sursa: Alba24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro