Connect with us

EVENIMENT

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în locul lui IPS Pimen

Publicat

sursa foto: basilica.ro

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, actualul episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales, la 21 iulie 2020, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, anunţă basilica.ro.

Decizia a fost luată prin vot secret. Pentru acelaşi post a candidat şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

* * *

Calinic Botoşăneanul s-a născut la 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. Tot aici, a făcut primele 10 clase la Şcoala Generală „Ion Creangă” nr. 2 (1964-1974) şi a urmat Liceul Electrotehnic nr. 1 (1974-1978). În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea patriarhului Teoctist (1986-2007), pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989.

A efectuat stagiul militar în perioada 1978-1980.

În martie 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

A fost hirotonit diacon în 14 mai 1986, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de patriarhul Teoctist, iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiaşi mănăstiri, tot de patriarh.

A îndeplinit diferite ascultări, la Mănăstirea Putna, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh ş.a.

În 1990, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel.

La propunerea mitropolitului Daniel, în 25 ianuarie 1991, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, numirea fiind confirmată prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991.

În 25 martie 1991, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană.

A frecventat, între 1992-1995, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure. A urmat, între 1994-1998, cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă „Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”, la catedra de Drept internaţional.

În perioada 1996-1998, a urmat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu tema interdisciplinară: „Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice”. Lucrarea a fost susţinută la 14 mai 1998, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim.

A frecventat, între 2000-2004, cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu”, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu tema interdisciplinară „Logica Trinităţii”, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Teodor Dima. Lucrarea a fost susţinută public la 28 decembrie 2004, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu calificativul maxim.

Din lista cărţilor publicate: „Biblia în Filocalie”, 2 vol., Editura Trinitas, Iaşi, 1995; „Tanatologie şi nemurire”, Editura Cantes, Iaşi (lucrare premiată, în anul 2000, de Academia Română), 1999; „Parabolele lui Iisus” de Joachim Jeremias (traducere din limba engleză, publicată în colaborare cu pr. prof. dr. Vasile Mihoc şi dr. Ştefan Matheiu), Editura Anastasia, Bucureşti, 2000; „Meditaţii Filocalice”, Editura Cantes, Iaşi, 2001; „Logica Trinităţii”, Editura Gedo, Cluj-Napoca, 2005; „Sărbătorile – Daruri ale Învierii”, Editura Doxologia, Iaşi, 2010; „Duminicile – Peceţi ale Învierii”, Editura Doxologia, Iaşi, 2010; „Triodul – Golgota Pocăinţei”, Editura Doxologia, Iaşi, 2011; „Penticostarul – Cincizecimea Învierii”, Editura Doxologia, Iaşi, 2011; „Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii o sinteză pentru omul grăbit”, Editura Pars Pro Toto, Iaşi, 2014; „Minunile – Revelaţii ale Sfintei Treimi”, Editura Apollonia, Iaşi, 2017; ” Parabolele – nestemate ale învăţăturii lui Iisus”, Editura Doxologia, Iaşi, 2019; „Sfinţii – Prietenii noştri adevăraţi – Portrete în cuvinte”; Editura Doxologia, Iaşi, 2020.

A scris peste 150 de articole şi prefeţe, care se găsesc în cărţi, în presa laică şi în cea bisericească.

Activitatea sa pastoral-misionară a inclus îndeplinirea programului „Nici un sat fără biserică”, iniţiat de patriarhul Daniel, în timpul păstoriei sale ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Programul a constat în identificarea şi sfinţirea locurilor pentru noile biserici, realizarea proiectelor, sensibilizarea autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a diferiţi sponsori cu posibilităţi financiare şi materiale pentru susţinerea lucrărilor în desfăşurare.

Totodată programul a inclus şi construirea de case parohiale şi sociale, restaurarea, consolidarea şi pictarea bisericilor, construirea de noi clopotniţe sau restaurarea celor existente, construirea unor case mortuare ş.a. Împreună centralizate pentru perioada 1991-2019, la nivel de eparhie, se prezintă astfel: biserici construite (397), biserici restaurate (415), biserici pictate (375), case parohiale construite (494), case de prăznuire / sociale (462); clopotniţe (149), case mortuare (75).

Este ctitor principal la multe biserici parohiale şi aşezăminte sociale, aşezăminte pe care, de-a lungul timpului, împreună cu fiii săi duhovniceşti, le-a susţinut şi încă le mai susţine. (sursă: https://mmb.ro) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Gabriela Badea)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cupa Florea Grup la tenis de câmp, ediția a X-a. Trei zile de competiție intensă și spectacol sportiv la Alba Iulia

Publicat

cupa florea grup la tenis de câmp, ediția a x a.

Florea Grup și Tenis Pro Lincă organizează, în perioada 27-29 septembrie 2024, cea de-a zecea ediție a Cupei Florea Grup la tenis de câmp, un eveniment sportiv de tradiție, care reunește pasionații de tenis din întreaga țară.

Competiția se va desfășura pe terenurile Tenis Pro Linca din Alba Iulia, aducând în fața publicului peste 60 de participanți din toate categoriile de vârstă și niveluri de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Klaus Iohannis anunță că nu va candida la alegerile parlamentare

Publicat

klaus iohannis1 e1671460207134.jpg

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, vineri, că nu va candida la alegerile parlamtare din luna decembrie.

Anunțul vine chiar în ziua în care Biroul Electoral Central va lua o decizie cu privire la cererea PNL de a clarifica dacă șeful statului poate candida ca independent.

Klaus Iohannis anunță că nu va candida la alegerile parlamentare

Președintele statului a făcut vineri clarificări cu privire la candidatura sa la alegerile parlamentare.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ateliere interactive pentru copii la Palatul Principilor din Alba Iulia. Ce activități sunt disponibile și cum se fac înscrierile

Publicat

ateliere interactive pentru copii la palatul principilor din alba iulia.

Mai multe ateliere creatic-educative vor fi organizate de la 1 octombrie, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia. Este vorba o serie de ateliere dedicate copiilor. Mai mult de atât, după terminarea activităților cei mici pot lua acasă obiectele pe care le-au făcut. 

Revin în program atelierele deja consacrate: „Însemne nobiliare – blazonul meu”, „Ceramică habană – urmașii”, „Principia în culori”…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fosta directoare a Spitalului Județean Sibiu, saltată de mascați pentru luare de mită. Lua șpagă pacienților de la Spitalul CF

Publicat

fosta directoare a spitalului județean sibiu, saltată de mascați pentru

Fosta directoare a Spitalului Județean Sibiu, Liliana Coldea, a fost reținută pentru luare de mită. Reținerea a fost comunicată de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat de presă. 

Însă identitate doctoriței reținută a fost făcută publică de jurnaliștii de la turnulsfatului.ro

Liliana Coldea, actual medic la Spitalul Căi Ferate Sibiu, a fost săltată de mascații de la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe