Connect with us

EVENIMENT

Precizări la întrebările cetăţenilor privind restricţiile la deplasări: „Pot să scot copii afară la plimbare?”sau ”Pot să merg la pescuit?”

Publicat

Copiii pot fi scoşi la plimbare de către adulţi în condiţiile art.1 lit. d) din Ordonanţa militară nr. 3, care prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală, nefiind permisă deplasarea în parcuri sau locuri de joacă şi nici în grupuri mai mari de trei persoane, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a răspuns duminică la mai multe întrebări primite de la cetăţeni referitoare la situaţii punctuale privind respectarea măsurilor de distanţare socială.

Astfel, la întrebarea „Pot să scot copii afară la plimbare?”, GCS precizează: „Da, în condiţiile art.1 lit. d) din Ordonanţa militară nr. 3, unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală. Nu veţi merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul şi nu este permisă deplasarea în spaţiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieşirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoţirea persoanei adulte care îl are în îngrijire”.

Unii cetăţeni au fost interesaţi să ştie dacă pot merge la pescuit.

„În cazul pescuitului sportiv, chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent şi nu în grup, nu este prevăzută ca o deplasare cu caracter justificat sau legată de activitatea fizică individuală. Pot exista situaţii când locul de pescuit se află în proximitatea locuinţei (exemplu: locuinţa se află pe malul unui lac) situaţie în care, se poate îndeplini cerinţa prevăzută de articolul 1 litera e), din Ordonanţa militară numărul 3, respectiv sunt permise deplasările scurte, în apropierea locuinţei, pentru activitate fizică individuală. Prin ordonanţa militară numărul 8 este reglementat şi permis pescuitul comercial, nu şi cel sportiv sau de agrement. Aceste activităţi trebuie desfăşurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative în domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibiţie pentru anumite specii”, a răspuns GCS.

O altă întrebare adresată de cetăţeni se referă la deplasarea cu maşina la service-ul auto.

„Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese şi a reprezentanţelor auto sau a altor instituţii de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanţă Militară, excepţie făcând cele care îşi desfăşoară activitatea în marile centre comerciale. În cazul în care autoturismul prezintă o defecţiune care nu permite folosirea lui în condiţii de siguranţă, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanţă sau alte unităţi de profil poate face acest lucru completând declaraţia pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat. În cazul achiziţionării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă şi un document doveditor al tranzacţiei (factură, procură, contract etc.)”, precizează GCS.

Cetăţenii pot merge cu maşina şi la spălătoria auto. „Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curăţarea maşinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanţelor militare. Deplasarea se poate face completând declaraţia pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat”, arată GCS.

De asemenea, GCS a mai precizat că este permisă deplasarea persoanelor pentru activităţile agricole, dar acest lucru nu poate fi folosit ca pretext pentru deplasările oricăror persoane care au terenuri în proprietate.

„Conform Ordonanţelor Militare nr. 3 şi nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanţă anume, pentru activităţi agricole. Această excepţie a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi al persoanelor care obţin din activităţile agricole unicul sau principalul venit şi nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanţelor Militare se sancţionează contravenţional. Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice”, a răspuns GCS la o întrebare adresată privind existenţa unei restricţii pentru deplasarea la un teren.

O altă întrebare se referă la deplasările la cimitir pentru efectuarea ritualurilor creştine. „Aceste situaţii sunt reglementate prin ordonanţe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfăşurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată şi nici nu poate fi considerată o urgenţă”, a atenţionat GCS.

Acesta a făcut precizări şi în legătură cu deplasarea persoanelor care nu ştiu să scrie şi să citească.

„Completarea unei declaraţii pe proprie răspundere este o condiţie obligatorie pentru deplasarea în afara locuinţei, cu excepţia situaţiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declaraţie vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorităţi locale, prin serviciile de asistenţă socială”, mai arată GCS. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Publicat

artyom korshunov quqjjxz7fqu unsplash scaled e1713685288154.jpg

La noapte plouă cu meteori. Lyridele pot fi observate foarte bine pe cerul României în luna aprilie. Faza maximă de manifestare a curentului de meteori Lyridele este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an, conform Agerpres.

În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a „stelelor căzătoare”).

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

1713701683 nori si soare e1587975866868.jpg

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiune umanitară pentru persoanele din zonele greu accesibile ale Apusenilor. Cadouri de la copiii din Aiud, duse de ASCORi

Publicat

acțiune umanitară pentru persoanele din zonele greu accesibile ale apusenilor.

Membrii Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia au desfășurat sâmbătă o acțiune umanitară pentru persoanele care locuiesc în zonele greu accesibile din Munții Apuseni.

Astfel, tinerii organizației studențești, însoțiți de părintele Andrei Bâldea, protopop al protoieriei Câmpeni, au vizitat peste 60 de familii din comuna Vidra, oferindu-le în dar pachete cu alimente neperisabile (făină, zahăr, ulei, paste, griș, orez și…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd masina cluj e1634720297384.jpg

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe