Connect with us

EVENIMENT

Precizări oficiale, după ce un document care conține restricții drastice pentru populație a fost făcut public

Publicat

document arafat

Un document de lucru, atribuit autorităților române, a fost făcut public pe mai multe rețele de socializare. În document sunt notate mai multe propuneri de decizii drastice, care urmau să fie puse în discuție pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Autoritățile confirmă că este vorba despre un draft de lucru, dar avertizeazează că încă nu s-a luat nicio decizie.

Redăm integral, comunicatul oficial emis de Grupul de Comunicare Strategică:

PRECIZARE:
Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Grupul de Comunicare Strategică

”Scenariul” analizat de Grupul de suport tehnico – ştiinţific, care funcţionează ca organism de suport tehnic al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, are în vedere următoarele măsuri:

* interzicerea deplasărilor persoanelor în afara domiciliului/reşedinţei cu următoarele excepţii:

– deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă (cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator);

– consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

– deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu;

– deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor;

– alte motive care justifică urgenţa, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declaraţiei, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităţilor de control;

– deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă;

– deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.

* permiterea deplasării persoanelor însoţite de copii minori sau a prezenţei copiilor minori în autovehicul, alături de părinţi/bunici, atunci când nu pot fi lăsaţi singuri sau cu altă persoană care să-i supravegheze;

* persoanele au dreptul de a-şi alege locaţia în care vor domicilia pe perioada în care se menţin restricţiile de deplasare şi au obligaţia de a informa, motivat, secţia de poliţie de care aparţin, cu 48 de ore înainte, în situaţia în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Olimpiada națională de Limba Germană Modernă, la Alba Iulia, din 7 aprilie. Participă peste 190 de elevi din țară

Publicat

olimpiada națională de limba germană modernă, la alba iulia, din

Peste 190 de elevi din țară vor participa la etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă, ce se va desfășura la Alba Iulia. Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării din România și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în colaborare cu Goethe-Institut București.

Olimpiada se va desfășura în perioada 7-13 aprilie 2025.

Deschiderea festivă va avea loc în 7 aprilie, ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenților. Festivitatea de premiere se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Serviciile ANAF se suspendă până luni. Sistemele informatice vor fi nefuncționale, din cauza unor lucrări de mentenanță

Publicat

obligație pentru microîntreprinderi, până la 31 martie. trebuie să opteze

Serviciile ANAF se suspendă: Instituția anunță întreruperi ale serviciilor informatice în perioada 4-7 aprilie 2025.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, în perioada 4 aprilie 2025, ora 20:00 – 7 aprilie 2025, ora 07:00, vor avea loc lucrări de mentenanță a sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și ANAF.

În acest interval, serviciile electronice oferite de instituție vor funcționa cu întreruperi parțiale sau totale, ceea ce ar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Reguli noi pentru românii care solicită VIZĂ temporară în SUA

Publicat

cristina glebova fyqqbr0ezka unsplash e1726296674120.jpg

Doriți să călătoriți în Statele Unite? Pentru o viză temporară a apărut o nouă regulă anunțată de Ambasada SUA la București. Începând cu 7 aprilie 2025, toate persoanele programate la interviu trebuie să aibă la ei o copie tipărită a paginii de confirmare care conține codul de bare. Este o condiție esențială și fără acest document, interviul nu va putea avea loc.

Este vorba despre pagina de confirmare a formularului DS-160, cel care trebuie completat online…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A fost emisă prima carte electronică de identitate. Ce este buletinul cu cip și ce avantaje aduce față de cel clasic

Publicat

a fost emisă prima carte electronică de identitate. ce este

Autoritățile din România au emis prima carte electronică de identitate cu cip. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că noul document are o serie de avantaje față de cel clasic. 

”Facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment așteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administrației publice.

Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe