EVENIMENT
Precizările DNA despre dosarul în care au fost reținuți Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu

DNA vine cu precizări despre dosarul în care au fost reținuți fostul selecționer Victor Pițurcă și director general al Romarm, Gabriel Țuțu.
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, și a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
În pandemie, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.
CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
Precizările DNA despre dosarul în care au fost reținuți Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu. Se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane
Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii”, Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare. dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.
„Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, informează DNA.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Cu ce vor fi întâmpinați vizitatorii

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul nostru va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera…
Citește mai mult pe Alba24.ro

De Rusalii, angajații vor beneficia de o minivacanță. Aceștia vor avea trei zile libere la începutul lunii iunie. Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște și marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Hristos. În acest an, prima zi de Rusalii va fi prăznuită duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie.
Pentru angajații din România, a doua zi de Rusalii (luni, 9 iunie) este declarată zi liberă legal prin lege, ceea ce înseamnă că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile. În prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se află în etapa de consultare a pieței, aceasta fiind o fază preliminară ce precede o posibilă licitație oficială pentru achiziționarea echipamentelor, scrie Profit.ro.
Sistemele anti-dronă vor fi folosite de către jandarmi pentru asigurarea securității spațiilor publice și a infrastructurii critice.
Acestea sunt concepute special pentru detectarea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
UE interzice comercializarea unor modele de telefoane și tablete începând cu 20 iunie 2025. Care sunt motivele noilor reglementări

Uniunea Europeană va introduce noi etichete obligatorii pentru telefoanele mobile și tabletele vândute pe piața europeană. Începând cu data de 20 iunie 2025, anumite modele de telefoane mobile și tablete vor fi interzise de la comercializare în UE, dacă nu respectă noile reglementări impuse de Comisia Europeană.
Prin această reglementare, Comisia Europeană încurajează utilizarea îndelungată a dispozitivelor, prin promovarea reparării acestora. De exemplu, creșterea duratei…
Citește mai mult pe Alba24.ro