Connect with us

ACTUALITATE

Premieră medicală. Primul tratament din lume pentru vindecarea afecţiunilor cardiace genetice

Publicat

Oamenii de ştiinţă vor dezvolta primul tratament din lume pentru afecţiunile cardiace genetice prin rescrierea ADN-ului, într-o acţiune salutată ca fiind un „moment definitoriu” pentru medicina cardiovasculară.

O echipă globală de experţi din Marea Britanie, SUA şi Singapore îşi unesc forţele pentru a concepe o injecţie în braţ pentru pacienţii cu probleme cardiace, în vederea salvării a mii de vieţi, după ce a primit o subvenţie de 30 de milioane de lire sterline de la British Heart Foundation.

Echipa va utiliza pentru prima dată tehnici genetice de precizie, numite editare de bază şi de prim-ajutor, în inimă pentru a proiecta şi testa primul tratament pentru bolile moştenite ale muşchiului cardiac, cu scopul de a reduce la tăcere genele defecte. Studiile pe animale au arătat deja că aceste tehnici funcţionează.

Primul tratament din lume pentru vindecarea afecţiunilor cardiace genetice. Moment definitoriu pentru medicina cardiovasculară

„Acesta este un moment definitoriu pentru medicina cardiovasculară”, a declarat profesorul Sir Nilesh Samani, directorul medical al BHF.

Afecţiunile moştenite ale muşchiului cardiac sunt determinate de diferite anomalii ale inimii, dar pot cauza moarte subită sau insuficienţă cardiacă progresivă. Aproximativ 260.000 de persoane suferă de această afecţiune în Marea Britanie, care poate provoca moarte subită la orice vârstă, potrivit The Guardian.

În fiecare săptămână, în Marea Britanie, 12 persoane cu vârsta sub 35 de ani mor din cauza unei afecţiuni cardiace nediagnosticate, adesea cauzată de o boală moştenită a muşchiului cardiac, cunoscută şi sub numele de cardiomiopatie genetică.

Toţi cei care suferă de cardiomiopatii genetice au un risc de 50/50 de a transmite genele defecte fiecăruia dintre copiii lor şi, adesea, mai mulţi membri ai aceleiaşi familii dezvoltă insuficienţă cardiacă, au nevoie de un transplant de inimă sau mor la o vârstă fragedă.

Primul tratament din lume pentru vindecarea afecţiunilor cardiace genetice. O persoană la fiecare 250 din întreaga lume, afectată de cardiomiopatii

Echipa din spatele noii cercetări a fost selectată de un grup consultativ prezidat de profesorul Sir Patrick Vallance, consilierul ştiinţific principal al guvernului britanic.

Profesorul Hugh Watkins, de la Universitatea din Oxford şi cercetător principal al proiectului CureHeart, a declarat că cardiomiopatiile sunt „foarte frecvente” şi afectează o persoană la fiecare 250 în întreaga lume.

„Aceasta este oportunitatea noastră, unică în generaţie, de a scuti familiile de grija constantă a morţii subite, a insuficienţei cardiace şi a potenţialei nevoi de transplant de inimă”, a spus el. „După 30 de ani de cercetare, am descoperit multe dintre genele şi defectele genetice specifice responsabile pentru diferite cardiomiopatii, precum şi modul în care acestea funcţionează. Credem că în următorii cinci ani vom avea o terapie genică pregătită pentru a începe testarea în cadrul studiilor clinice”.

În cadrul noului program de cercetare, experţii speră să corecteze permanent sau să reducă la tăcere genele mutante implicate în provocarea acestor probleme cardiace.

Christine Seidman, profesor de medicină la Harvard Medical School din SUA şi codirector al proiectului CureHeart, a declarat că ideea este de a „repara inimile” şi de a le readuce la o funcţionare mai normală.

Primul tratament din lume pentru vindecarea afecţiunilor cardiace genetice. ”Obiectivele noastre sunt de a repara inimile, de a le stabiliza acolo unde sunt şi poate de a le readuce la o funcţie mai normală”

„Cele mai multe dintre mutaţiile pe care le găsim la pacienţii noştri umani vor modifica frecvent o singură literă din codul ADN”, a spus ea. „Acest lucru a ridicat posibilitatea ca noi să putem modifica acea singură literă şi să restabilim codul, astfel încât să facă acum o genă normală, cu o funcţie normală”.

Ea a spus că o „chimie foarte elegantă” a făcut deja să avanseze acest domeniu al ştiinţei, adăugând: „Obiectivele noastre sunt de a repara inimile, de a le stabiliza acolo unde sunt şi poate de a le readuce la o funcţie mai normală.

Am putea fi capabili să administrăm aceste terapii înaintea apariţiei bolii, la persoanele despre care ştim, în urma testelor genetice, că prezintă un risc extraordinar de a avea o dezvoltare a bolii şi de a progresa spre insuficienţă cardiacă. Niciodată până acum nu am mai reuşit să livrăm leacuri, iar acesta este scopul proiectului nostru. Ştim că putem face acest lucru şi ne propunem să începem”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe