Connect with us

EVENIMENT

Premieră în Harghita. Au fost efectuate primele intervenții de ureteroscopie flexibilă laser, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Publicat

spitalul judetean de urgenta harghita miercurea ciuc
Arhivă foto

Joi după-amiază au fost efectuate primele intervenții de ureteroscopie flexibilă laser, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Acest lucru reprezintă o premieră la nivel județean.

Şeful secţiei de Urologie a SJU Miercurea Ciuc, dr. Albert Claudiu, a declarat într-o conferinţă de presă, că s-a trecut pragul unei realizări foarte importante, fiind pentru prima dată când această procedură se efectuează în judeţ.

„Pot să vă spun că astăzi (joi – n.red.) am trecut de pragul unei realizări foarte importante din punctul meu de vedere, în sensul că, alături de invitaţii speciali care, după părerea mea, sunt în lista de top a ureteroscopiei flexibile din ţară, am reuşit să fim promotorii locali a unei proceduri care până acum nu s-a efectuat la noi în judeţ.

Este vorba de ureteroscopia flexibilă, este o metodă minim invazivă, adică putem rezolva aproape orice tip de calcul, fără a mai tăia pacientul, pe căi naturale, cu un instrument foarte subţire şi lung cu care intrăm inclusiv în bazinet şi calicele renale.

Cu ajutorul laserului putem să fragmentăm, să extragem, sau ulterior să fie eliminaţi calculii spontan. Eu zic că este o mare realizare, mai ales pentru noi, pentru urologia locală şi sunt convins că, totul, până la urmă, se va transpune într-o chestie medicală pozitivă în zonă”, a declarat dr Albert Claudiu.

Acesta a spus că de primele două intervenţii, despre care a spus că au fost reuşite, au beneficiat o femeie şi un bărbat, de vârste tinere, urmând să mai fie efectuate, joi şi vineri, aproximativ 10 astfel de manevre minim invazive.

Alături de cadrele medicale de la secţia Urologie a SJU Miercurea Ciuc, s-a aflat dr Răzvan Mulţescu, de la Spitalul „Sf Ioan” din Bucureşti, despre care dr Albert Claudiu a spus că este „un ureteroscopist foarte, foarte talentat şi experimentat”.

Premieră în Harghita. Ce a spus un medic

Dr Răzvan Mulţescu a apreciat oportunitatea de a se afla alături de colegii săi din Miercurea-Ciuc la acest început de drum şi a vorbit despre importanţa acestei metode, care permite pacienţilor o recuperare rapidă.

„Mă bucur să fiu alături de colegii mei la acest început de drum în ceea ce priveşte ureteroscopia flexebilă. E o metodă care este foarte apropiată sufletului meu, inclusiv teza mea de doctorat a fost despre această metodă care acum a ajuns la maturitate şi care, iată, începe să fie practicată în tot mai multe locuri din ţară.

Este un lucru important, pentru că oferă şi pacienţilor de aici posibilitatea de a li se rezolva calculii renali printr-o metodă foarte elegantă, foarte puţin invazivă, care permite o convalescenţă scurtă şi o reintegrare foarte rapidă a pacientului şi în familie şi în societate şi profesională.

Sunt nişte seminţe care vin pe un teren fertil, colegii mei au deja o experienţă foarte bună în metodele acestea endourologice şi ceea ce au început să facă astăzi este o extensie utilă şi firească care vine peste această experienţă foarte bună. Sunt foarte bucuros să fim împreună, să operăm împreună şi să schimbăm idei şi să învăţăm unii de la ceilalţi cum putem să le oferim pacienţilor noştri o îngrijire mai bună şi nişte intervenţii chirugicale cât mai eficiente şi cât mai sigure”, a declarat dr Răzvan Mulţescu.

Premieră în Harghita. Un medic din Oradea s-a alăturat echipei

Alături de echipa de urologi care efectuează aceste intervenţii se va afla şi dr Mihai Vârlan, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, care are, la rândul său, experienţă în acest domeniu.

Şeful Secţiei de Urologie a SJU Miercurea-Ciuc, dr Albert Claudiu, a mai precizat că intervenţiile de ureteroscopie flexibilă laser sunt posibile datorită achiziţionării aparaturii necesare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita şi a conducerii spitalului.

Potrivit sursei citate, această manevră permite tratarea aproape sută la sută a litiazei renale, o patologie foarte frecventă în zonă, iar marele beneficiu este spitalizarea foarte scurtă, pacienţii putând pleca acasă a doua zi după intervenţie.

„Avem pacienţi destul de mulţi, marea majoritate a pacienţilor sunt litiazici şi eu cred că în jur de 300-400 de pacienţi trec pe an prin secţia noastră”, a spus dr Albert Claudiu.

La rândul său, managerul interimar al SJU Miercurea-Ciuc, dr Adrian Dobrică, a punctat faptul că este vorba despre o metodă deosebit de utilă, aplicabilă la un număr foarte mare de bolnavi, în contextul în care foarte multe persoane suferă de litiază renală şi ureterală. El a arătat că momentul este foarte important şi pentru spital, pentru că se lărgeşte paleta intervenţiilor de urologie.

Premieră în Harghita. Precizările managerului interimar al SJU Miercurea-Ciuc

„Pentru spital este foarte important, pentru că se lărgeşte paleta intervenţiilor de urologie, deci e un pas înainte făcut de Secţia de Urologie, care-şi diversifică mult activitatea şi este un câştig pentru toată lumea. (…)

Este bine că s-a introdus această metodă şi că, practic, toţi urologii pe care îi avem în spital pot să o practice. Sigur că spitalul va trebui să ţină pasul cu consumabilele şi cu tot ce este nevoie”, a arătat dr Dobrică.

La conferinţa de presă a participat, în sistem online, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, care a apreciat faptul că activitatea Spitalului Judeţean se dezvoltă exponenţial şi că există foarte multe exemple de bune practici în tratamentul bolnavilor din regiune. El şi-a arătat, în continuare, sprijinul pentru susţinerea activităţii de cercetare şi pentru perfecţionarea cadrelor medicale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

Publicat

whatsapp image 2025 04 11 at 19.55.25.jpeg

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.

Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Curs de prim-ajutor pentru elevi și profesori la Centrul de Educație Incluzivă din Alba Iulia

Publicat

foto: curs de prim ajutor pentru elevi și profesori la centrul

Reprezentanți ai Serviciului Județean de Ambulanță Alba au susținut, vineri, un curs de prim-ajutor pentru elevi și profesori de la Centrul de Educație Incluzivă din Alba Iulia. Inițiativa face parte dintr-un parteneriat educațional între cele două unități.

La eveniment au participat elevi, profesori, dar și părinți și personal auxiliar din unitatea de învățământ, circa 70 de persoane.

Cei prezenți au avut ocazia să urmărească demonstrații de prim-ajutor în diferite…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Modernizări la clădirea Școlii cu clasele I-VIII ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia. Care este valoarea lucrărilor

Publicat

modernizări la clădirea Școlii cu clasele i viii ”ion agârbiceanu” din

Modernizări la clădirea Școlii cu clasele I-VIII ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia. Primăria a actualizat documentația pentru lucrări de izolare termică a clădirii, dar și de dotare cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Valoarea investiției crește.

Proiectul “Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație unități de învățământ – Școala cu clasele I-VIII Ion Agârbiceanu – Alba Iulia” este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Publicat

transplant icutr facebook.jpg

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.

”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe