EVENIMENT
FOTO: Premieră la Brașov. La Grădina Zoologică vizitatorii primesc lecții despre animalele sălbatice

Grădina Zoologică din Brașov este prima din țară care introduce un modul educativ pentru vizitatori privind animalele sălbatice.
Începând cu 1 august, Grădina Zoologică își completează oferta pentru vizitatori prin introducerea unui modul de educație privind animalele sălbatice. Este prima din România care oferă, pe lângă posibilitatea de a vedea animalele într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, și posibilitatea de a afla chiar de la îngrijitorii animalelor informații despre locul în care trăiesc.
Dialoguri cu îngrijitorii
Programul „Dialoguri cu îngrijitorii” se desfășoară la mai multe grădini zoologice importante din lume, cu titlul ,,Keeper talks”, dar în România, Zoo Brașov este singura care introduce acest program educațional.
„Vești bune de la Grădina Zoologică din Brașov. De la 1 august începem programul «Dialoguri cu îngrijitorii», un program care va pune față în față cetățenii din Brașov și vizitatorii din alte orașe cu îngrijitorii grădinii zoologice. În acest fel se vor putea afla lucruri inedite despre ce înseamnă îngrijirea animalelor, hrănirea lor, care sunt procedurile în care se lucrează, chestiuni care vor interesa cu siguranță atât adulții cât și copiii”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
Prima grădină zoologică din România care introduce acest proiect
Este prima grădină zoologică din România care introduce acest proiect. Este menit ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este acomponenta educațională. Copiii vor putea să vină să își petreacă timp. Nu doar să observe animalele, ci să aibă parte de o educație în ceea ce privește fiecare animal.
„Cu speranța că atât cei mici, cât și cei mari vor fi dornici să își satisfacă curiozitatea în privința vieții animalelor de la zoo, dar și a eforturilor depuse de cei de la Zoo pentru a asigura tuturor animalelor condiții optime de bunăstare, îi așteptăm pe toți vizitatorii cu brațele deschise!”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
Prezentările îngrijitorilor permit publicului să afle mai multe informaţii despre animale, despre ameninţările cu care acestea se confruntă în sălbăticie şi să afle modul în care vizitatorii pot participa la activităţile de conservare.
Discursurile vor ajuta vizitatorii să se conecteze cu fauna sălbatică şi de a-i inspira să protejeze natura.
Cum se va desfășura programul
Programul se va desfășura zilnic, pe patru module – primate, carnivore, erbivore și păsări. Este organizat încât prelegerile să nu se suprapună.
Întâlnirile cu îngrijitorii au loc în apropierea adăposturilor animalelor. Punctul de întâlnire pentru „lecția“ despre primate va fi în zona spațiilor unde sunt găzduite speciile colobus și capucinii. Pentru discuțiile despre erbivore, întâlnirea va fi la țarcul zebrei. Dialogul despre carnivore va avea ca punct de plecare zona leului african. Pentru prezentarea păsărilor punctul de întâlnire va fi pe podul din zona volierelor.
sursa foto: Facebook / Zoo Brasov
EVENIMENT
A patra zi de proteste la ANAF Cluj. Angajată: Cumpărăm din banii noștri birotică. Vom ajunge să aducem și hârtie de acasă

Protestele angajaților de la Administrația Finanțelor Publice Cluj-Napoca au continuat vineri dimineață, în curtea instituției, pentru a patra zi consecutiv.
Zeci de funcționari au ieșit, vineri, în curtea instituției, nemulțumiți de tăierea sporului de condiții vătămătoare și de perspectiva unor eventuale disponibilizări. Reducerea acestui spor înseamnă, potrivit angajaților, o scădere a veniturilor lunare cu aproximativ 10%.
„Toată birotica noi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Meteorologii au prelungit avertizările de caniculă. Județul Alba, sub Cod Portocaliu până sâmbătă și Cod Galben până duminică

Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de caniculă până duminică dimineața.
Astfel, județul Alba se află sub Cod portocaliu până sâmbătă dimineața și sub Cod galben până duminică dimineața.
Avertizare Cod galben – caniculă și disconfort termic ridicat
- Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10:00 – 5 iulie, ora 10:00
Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile.
În Moldova, Dobrogea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Premieră medicală la Cluj: prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România, livrată la Spitalul de Recuperare

Prima cameră hiperbară din dotarea unui spital public din România a fost livrată la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Aceasta a fost achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a fost dotat cu o cameră hiperbară, cu tehnologie de înaltă performanță, singura de acest fel din cadrul unui spital public din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un șofer din Alba tras pe dreapta a recunoscut că a băut 20 de beri și jumătate de litru de coniac într-o zi. Ce alcoolemie a avut

Povestea unui șofer din Alba care a băut într-o zi 20 de beri, dar și jumătate de litru de coniac, iar a doua zi s-a urcat la volan este detaliată de magistrații Judecătoriei Sebeș.
Mai exact, șoferul a fost recent condamnat pentru conducere sub influența alcoolului. În data de 25 iunie 2025, judecătorii au dat o decizie în primă instanță.
Recent motivarea a devenit publică, find disponibilă pe portalul rejust.ro.
Bărbatul a fost tras pe dreapta în dimineața zilei de…
Citește mai mult pe Alba24.ro