Connect with us

EVENIMENT

Premieră la Spitalul CF Timişoara: Intervenţie laparoscopică pentru repunerea stomacului în cavitatea abdominală

Publicat

operatie medici spital interventie

O pacientă în vârstă de 56 de ani, cu numeroase comorbidităţi, a fost tratată chirurgical la Spitalul CF Timişoara, intervenţia de repunere a stomacului în interiorul cavităţii abdominale prin manevre laparoscopice fiind o premieră pentru spitalul feroviar din Timişoara.

Managerul spitalului, dr. Stela Iurciuc, a declarat, joi, că medicii au intervenit laparoscopic pentru tratarea herniei hiatale la pacienta care suferă de boli cardiace, fibroză pulmonară şi boli sistemice, acesteia fiindu-i recalibrat şi hiatusul esofagian. În sprijinul chirurgilor de la Spitalul CF Timişoara au venit şi doi medici din echipa prof. Ciprian Duţă de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Operaţia a fost un succes, iar pacienta se simte bine şi este monitorizată de către medici.

„Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici de 0,5 sau 1 cm se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus se închide parţial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secreţiile gastrice, conţinutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o senzaţie de arsură a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, a explicat chirurgul Sorin Chiriac, medic primar la Spitalul CF Timişoara.

Hernia hiatală reprezintă deplasarea unei părţi a stomacului din cavitatea abdominală în torace. Boala este diagnosticată printr-o endoscopie digestivă superioară. Un examen imagistic arată apoi poziţia tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numără arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente şi lichid, înghiţirea cu dificultate, indigestie, greaţă şi absenţa tranzitului intestinal.

În cazul pacientei, afecţiunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos, necesitând o intervenţie.

„Aceste hernii sunt destul de frecvente. În unele statistici se spune că depăşesc 50% din populaţia de peste 50 de ani. Dar, refluxul simptomatic cu dureri, cu suferinţă, este mult mai mic şi doar în asemenea cazuri este indicată ‘repararea’ acestor hernii. Avantajele unei intervenţii laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invazivă, cu incizii mici, durere redusă post-operator, perioadă mult mai scurtă de recuperare şi, implicit, o durată redusă de spitalizare” a explicat dr. Sorin Chiriac.

În timpul intervenţiei chirurgicale a fost prelevată şi o probă de ţesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii.

„Le mulţumesc colegilor de la Secţia de Chirurgie II a Spitalului Judeţean, care au participat alături de medicii noştri la o asemenea intervenţie chirurgicală făcută în premieră la Spitalul CF Timişoara. Noi avem colaborări strânse cu mai multe unităţi sanitare din oraş, dar şi cu unităţi de învăţământ şi ne ajutăm reciproc. Spitalul CF are două blocuri operatorii modernizate, unul dintre ele cu trei săli de operaţii, iar cel de-al doilea este destinat intervenţiilor chirurgicale din domeniile ORL şi Oftalmologie, cu două săli de operaţii. În 2022, în unitatea noastră au fost efectuate peste 1.000 de intervenţii chirurgicale”, a detaliat dr. Stela Iurciuc.

Secţia de Chirurgie a Spitalului CF Timişoara are în structură 62 de paturi de spitalizare continuă, dintre care cinci sunt destinate Compartimentului de Urologie.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Hoban, înapoi la CFR Cluj. De această dată în staff-ul ACADEMIEI

Publicat

ovidiu hoban e1695319285879.jpg

Ovidiu Hoban, fostul mijlocaș al CFR-ului, revine la club. De această dată nu ca jucător ci ca antrenor la Academie.

„Bine ai revenit în familia noastră, Ovidiu Hoban!
Vă anunțăm cu entuziasm că Ovidiu Hoban, fostul mare jucător al echipei noastre, revine la CFR Cluj într-o nouă postură, aceea de antrenor al Academiei noastre.

Alături de Cosmin Tilincă, un alt fost mare jucător CFRist, Ovidiu își va folosi expertiza sportivă dobândită în urma celor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT de la începutul anului cu 0,9%

Publicat

money bank note euro banknote paper money bill many stack 680079.jpgd e1585816311312.jpg

Miercuri, s-a încheiat principalul eveniment al acestei săptămâni, care influențează politicile financiare din întreaga lume: întâlnirea Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale americane.

Fed a decis să mențină dobânda de politică monetară la 5,25 – 5,50%, dar a semnalat perspectiva unei noi majorări cu 25 puncte bază până la sfârșitul acestui an. FOMC a indicat un nivel al dobânzii de 5,1% pentru decembrie 2024, respectiv de 3,9% pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Turdean de 19 ani, reținut pentru agresarea SEXUALĂ a unei fetițe de 8 ani

Publicat

catuse bun e1662989154100.jpg

Un tânăr de 19 ani din Turda a fost reținut de polițiști pentru agresarea sexuală a unei fetițe de 8 ani.

„La data de 20 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Turda, cercetat pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.

În fapt, cercetările au fost demarate la data de 20 septembrie a.c., în urma unei sesizări cu privire la faptul că în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ocna Mureș cumpără autobuze electrice și stații de încărcare. Bugetul achiziției depășește 7 milioane de lei. Licitație lansată

Publicat

ocna mureș cumpără autobuze electrice și stații de încărcare. bugetul

Primăria Ocna Mureș cumpără trei autobuze electrice, trei stații de reîncărcare lente și o stație de încărcare rapidă. Procedura a fost lansată, iar valoarea extimată este de 7,17 milioane de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, autobuzele electrice și stațiile de încărcare vor deservi transportul public de călători.

Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), fără etaj și vor fi dotate cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe