EVENIMENT
Premieră la Spitalul CF Timişoara: Intervenţie laparoscopică pentru repunerea stomacului în cavitatea abdominală

O pacientă în vârstă de 56 de ani, cu numeroase comorbidităţi, a fost tratată chirurgical la Spitalul CF Timişoara, intervenţia de repunere a stomacului în interiorul cavităţii abdominale prin manevre laparoscopice fiind o premieră pentru spitalul feroviar din Timişoara.
Managerul spitalului, dr. Stela Iurciuc, a declarat, joi, că medicii au intervenit laparoscopic pentru tratarea herniei hiatale la pacienta care suferă de boli cardiace, fibroză pulmonară şi boli sistemice, acesteia fiindu-i recalibrat şi hiatusul esofagian. În sprijinul chirurgilor de la Spitalul CF Timişoara au venit şi doi medici din echipa prof. Ciprian Duţă de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Operaţia a fost un succes, iar pacienta se simte bine şi este monitorizată de către medici.
„Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici de 0,5 sau 1 cm se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus se închide parţial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secreţiile gastrice, conţinutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o senzaţie de arsură a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, a explicat chirurgul Sorin Chiriac, medic primar la Spitalul CF Timişoara.
Hernia hiatală reprezintă deplasarea unei părţi a stomacului din cavitatea abdominală în torace. Boala este diagnosticată printr-o endoscopie digestivă superioară. Un examen imagistic arată apoi poziţia tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numără arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente şi lichid, înghiţirea cu dificultate, indigestie, greaţă şi absenţa tranzitului intestinal.
În cazul pacientei, afecţiunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos, necesitând o intervenţie.
„Aceste hernii sunt destul de frecvente. În unele statistici se spune că depăşesc 50% din populaţia de peste 50 de ani. Dar, refluxul simptomatic cu dureri, cu suferinţă, este mult mai mic şi doar în asemenea cazuri este indicată ‘repararea’ acestor hernii. Avantajele unei intervenţii laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invazivă, cu incizii mici, durere redusă post-operator, perioadă mult mai scurtă de recuperare şi, implicit, o durată redusă de spitalizare” a explicat dr. Sorin Chiriac.
În timpul intervenţiei chirurgicale a fost prelevată şi o probă de ţesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii.
„Le mulţumesc colegilor de la Secţia de Chirurgie II a Spitalului Judeţean, care au participat alături de medicii noştri la o asemenea intervenţie chirurgicală făcută în premieră la Spitalul CF Timişoara. Noi avem colaborări strânse cu mai multe unităţi sanitare din oraş, dar şi cu unităţi de învăţământ şi ne ajutăm reciproc. Spitalul CF are două blocuri operatorii modernizate, unul dintre ele cu trei săli de operaţii, iar cel de-al doilea este destinat intervenţiilor chirurgicale din domeniile ORL şi Oftalmologie, cu două săli de operaţii. În 2022, în unitatea noastră au fost efectuate peste 1.000 de intervenţii chirurgicale”, a detaliat dr. Stela Iurciuc.
Secţia de Chirurgie a Spitalului CF Timişoara are în structură 62 de paturi de spitalizare continuă, dintre care cinci sunt destinate Compartimentului de Urologie.
Agerpres
EVENIMENT
21 aprilie: ”Statu la vase” în Șugag. Obicei unic în țară, în a doua zi de Paște. Programul evenimentului

Statu la vase în lunea Paștelui: o nouă ediție a evenimentului ce marchează un obicei unic în țară va fi organizată în 21 aprilie, la Șugag.
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag și începe de la ora 11.00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un bărbat de 61 de ani din Sebeș a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.
Potrivit IPJ Alba, la data de 1 aprilie 2025, în jurul orei 15.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au oprit, pentru control, pe Drumul Sibiului din municipiul Sebeș, un autoturism condus de un bărbat de 61 de ani, din municipiul Sebeș.
În urma testării bărbatului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,62…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Reacția „U” Cluj după ce trei copii au fost bătuți de suporteri: „FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Reprezentanții „U” Cluj se delimitează de suporterii echipei care au luat la bătaie trei minori după derby-ul Clujului, exprimându-și regretul față de cele întâmplate și făcând apel la fair-play.
FC Universitatea Cluj a reacționat, miercuri, față de incidentul petrecut luni seară, după meciul cu CFR, când niște suporteri au bătut trei minori de 14-17 ani, din care unul a ajuns la spital.
Clubul regretă incidentul și condamnă violența
Clubul și-a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Care sunt datele angajaților ce vor fi completate în REGES-Online, sistemul care va înlocui Revisal. Regulile de utilizare

REGES-Online, noul registru general de evidență a salariaților care înlocuiește Revisal, devine obligatoriu pentru toți angajatorii. Platforma online permite gestionarea digitală a contractelor de muncă și este accesibilă și angajaților.
Hotărârea de Guvern nr. 295 privind Registrul general de evidență a salariaților – REGES-Online, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 martie. Documentul stabilește înlocuirea aplicației Revisal cu un nou sistem electronic,…
Citește mai mult pe Alba24.ro