Connect with us

EVENIMENT

Premieră la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași: Pacientă operată pe creier, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană

Publicat

sursa foto: Facebook

O femeie de 68 de ani a fost operată cu precizie pe creier, cu ajutorul robotului de chirurgie craninană, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

“Pacienta în vârstă de 68 de ani s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe cu dureri severe de cap, dar și cu un sindrom confuzional. În urma investigațiilor medicale a rezultat că pacienta prezenta o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă.
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craninană”, arată o postare de pe pagina de Facebook a unității medicale..

Medicii spn că au reușit să realizeze o intervenție chirurgicală de mare precizie, în vederea stabilirii unui diagnostic corect cu ajutorul robotului de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide.

Intervenția a durat aproximativ o oră și a fost un real succes

„Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operație performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde spre compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creirului”.

Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul și siguranța pacientului.

Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală. Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer.

„Robotul de chirurgie craniană este o investiție în sănătatea semenilor noștri, de 1.250 000 RON de către comunitatea locală și anume Consiliul Județean Iași.

Spitalul Clinic de Urgență “Prof. N. Oblu” din Iași este singurul spital din România care deține și utilizează în practică medicală cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume”, a declarat doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vremea în România până la mijlocul lunii mai. ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea în românia până la mijlocul lunii mai. anm a

Vremea în România până la mijlocul lunii mai. ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

GHID fiscal pentru frizeri, coafeze și manichiuriste, publicat de ANAF. Care sunt obligațiile

Publicat

anaf reia programul prin care informează frizerii și coafezele asupra

Impozitarea persoanelor fizice care oferă servicii de înfrumusețare sau întreținere corporală. Un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală a fost publicat de către ANAF, pe portalul instituției.

Potrivit ANAF, ghidul poate fi găsit la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

Vezi AICI ghid…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Florin Roman, atac la PSD: Acolo unde sunt comuniştii, că nu sunt socialişti, e sărăcie

Publicat

deputatul florin roman, atac la psd: acolo unde sunt comuniştii,

Deputatul Florin Roman, atac la PSD: ”Acolo unde sunt comuniştii, că nu sunt socialişti, e sărăcie” le-a spus el liberalilor prezenți la lansarea candidaturii la funcția de primar al Blajului a lui Gheorghe Valentin Rotar. 

Deputatul PNL Alba Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat joi, la Blaj, că preşedintele României „nu poate fi decât de dreapta” şi că ţara „nu poate fi lăsată în mâna stângii populiste”.

Prezent…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

Relativul calm din Orientul Mijlociu, unde Israelul a întârziat răspunsul armat după ce a fost atacată de Iran, a redus într-o anumită măsură aversiunea față de risc.

Astfel, leul și-a consolidat titlul de „cea mai stabilă monedă” de la marginea zonei euro iar cursul monedei unice a egalat cursul stabilit marți de 4,9763 lei, față de 4,9754 lei, în ședința de miercuri.

Tranzacțiile se realizau între 4,975 și 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe