Connect with us

EVENIMENT

Premieră la Spitalul ”Victor Babeș” din Timişoara: Ecografii performante pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienții COVID

Publicat

Specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara au iniţiat un proiect, în premieră, prin care pacienţii post-COVID sunt investigaţi imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler, care permite evaluarea fluxului de sânge în timp real şi care ajută la monitorizarea riscului de tromboză la această categorie de pacienţi.

„Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienţilor imobilizaţi o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge).

Situații de embolism pulmonar

În cazul pacienţilor COVID-19 am depistat numeroase situaţii de embolism pulmonar şi unul din factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, a precizat medicul radiolog Antonio Fabian, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

O ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigaţie imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor şi venelor, atât în cazul membrelor inferioare şi superioare, cât şi la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Ecografia de tip Doppler, executată la patul bolnavului

Ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă şi poate fi executată la patul bolnavului. O asemenea investigaţie imagistică durează între 20 – 30 de minute şi poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

„Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienţi. Prima o reprezintă cei internaţi în spital şi imobilizaţi la pat, vorbim de pacienţii în Terapie Intensivă sau în saloane, şi cei în reevaluare post-COVID.

Risc major de tromboză vasculară periferică

Aceşti pacienţi au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor.

În această situaţie, tratamentul acestor pacienţi se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge. Cea de-a doua categorie este a pacienţilor care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, putem să observăm, prin această tehnică, tromboza vasculară şi gradul ei de extindere”, a detaliat directorul medical al spitalului, Diana Manolescu.

Acest aparat vine să completeze spectrul de investigaţii imagistice care sunt realizate în Centrul de Radiologie de Performanţă al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

AGERPRES

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara / Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

Publicat

fumat autobuz.jpg

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.

Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.

Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz

Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

HOROSCOP pentru săptămâna 7-13 aprilie. Universul ne oferă o pauză pentru reevaluare

Publicat

horoscop pentru săptămâna 7 13 aprilie. universul ne oferă o pauză

HOROSCOP pentru săptămâna 7-13 aprilie. Săptămâna aceasta vine cu o atmosferă de reevaluare – a relațiilor, valorilor personale și a modului în care ne raportăm la siguranță (emoțională, financiară, profesională).

Astrele spun că este o perioadă de recalibrare, iar fiecare alegere făcută cu autenticitate te duce mai aproape de ceea ce îți dorești cu adevărat.

Este ca și cum Universul ne oferă o pauză între două acte importante: să respirăm adânc, să ne tragem…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă. Centura vine la Cluj

Publicat

campion kikbox.jpg

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.

După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.

Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă

Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Zeci de șoferi amendați la Alba Iulia în 24 de ore. Care este recomandarea polițiștilor rutieri

Publicat

foto: zeci de șoferi amendați la alba iulia în 24

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au dat zeci de amenzi, în 24 de ore. Aceștia atenționează șoferii să nu conducă sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 5 aprilie, în intervalul orar 18.00 – 02.00, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au efectuat, prin intermediul aplicației eDAC, 280 de verificări de persoane și 252 de verificări de autovehicule.

Au constatat 27 de abateri de natură contravențională, care au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe