Connect with us

EVENIMENT

Premieră la Spitalul ”Victor Babeș” din Timişoara: Ecografii performante pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienții COVID

Publicat

Specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara au iniţiat un proiect, în premieră, prin care pacienţii post-COVID sunt investigaţi imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler, care permite evaluarea fluxului de sânge în timp real şi care ajută la monitorizarea riscului de tromboză la această categorie de pacienţi.

„Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienţilor imobilizaţi o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge).

Situații de embolism pulmonar

În cazul pacienţilor COVID-19 am depistat numeroase situaţii de embolism pulmonar şi unul din factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, a precizat medicul radiolog Antonio Fabian, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

O ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigaţie imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor şi venelor, atât în cazul membrelor inferioare şi superioare, cât şi la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Ecografia de tip Doppler, executată la patul bolnavului

Ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă şi poate fi executată la patul bolnavului. O asemenea investigaţie imagistică durează între 20 – 30 de minute şi poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

„Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienţi. Prima o reprezintă cei internaţi în spital şi imobilizaţi la pat, vorbim de pacienţii în Terapie Intensivă sau în saloane, şi cei în reevaluare post-COVID.

Risc major de tromboză vasculară periferică

Aceşti pacienţi au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor.

În această situaţie, tratamentul acestor pacienţi se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge. Cea de-a doua categorie este a pacienţilor care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, putem să observăm, prin această tehnică, tromboza vasculară şi gradul ei de extindere”, a detaliat directorul medical al spitalului, Diana Manolescu.

Acest aparat vine să completeze spectrul de investigaţii imagistice care sunt realizate în Centrul de Radiologie de Performanţă al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

AGERPRES

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara / Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

29 iunie: Sfinții Petru și Pavel, sărbătoriți de Biserică. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Publicat

29 iunie: sfinții petru și pavel, sărbătoriți de biserică. tradiții,

Sfinții Petru și Pavel, doi dintre cei mai importanți apostoli ai lui Iisus Hristos, sunt sărbătoriți pe 29 iunie, zi cu mare însemnătate în calendarul creștin-ortodox.

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună pe 29 iunie pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67 după Hristos. Cei doi apostoli au murit pentru credința lor, dar în moduri diferite: Pavel, fiind cetățean roman, a fost decapitat, iar Petru a fost răstignit cu capul în jos.

În icoane, Sfântul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o colibă în satul Boz din comuna Doștat. Pompierii intervin cu o autospecială

Publicat

incendiu la o colibă în satul boz din comuna doștat.

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în satul Boz, comuna Doștat. La fața locului s-au deplasat pompierii din Sebeș.

Potrivit ISU Alba, din primele date, incendiul se manifestă la o colibă.

Pompierii acționează cu o autospecială și echipaj de prim-ajutor.






Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Sănătății, avertisment pentru medici: Dacă pleacă de la stat înainte de finalul programului, vor fi CONCEDIAȚI

Publicat

alexandru rogobete ministrul sanatatii.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, lansează un avertisment dur la adresa medicilor din spitalele publice care părăsesc locul de muncă înainte de încheierea programului.

Măsura vine în contextul în care, potrivit ministrului, un număr semnificativ de cadre medicale pleacă de la stat în jurul orelor 12:00-13:00 pentru a presta servicii în sistemul privat.

Avertisment pentru medici

„Sunt hotărât să asigur oamenii că acest fenomen se va opri”, a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Canonizarea Sfântului Dometie cel Milostiv de la Râmeț. Programul slujbelor religioase în perioada 29 iunie – 6 iulie

Publicat

canonizarea sfântului dometie cel milostiv de la râmeț. programul slujbelor

În 6 iulie 2025, în Duminica a IV-a după Rusalii, va avea loc proclamarea canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț.

În acest context, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț organizează o serie de evenimente duhovnicești și culturale dedicate Sfântului Cuvios Dometie.

Duminică, 29 iunie 2025

  • ora 9:30 –Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul hramului Mănăstirii Râmeț…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe