Connect with us

ACTUALITATE

Premieră MEDICALĂ majoră. După un an de stat în pat, a reușit să meargă

Publicat

k

O femeie care a fost imobilizată la pat mai mult de un an a reuşit să meargă datorită unui implant electronic care i-a reactivat nervii spinali, relatează EFE miercuri.

Sistemul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la centrul NeuroRestore din Elveţia condusă de neurochirurgul Jocelyne Bloch, specialistă la Hospital Universitario din Lausanne (CHUV), şi de Grégoire Courtine, profesor de neurologie la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Implantul a mai fost utilizat anterior pentru a trata presiunea arterială scăzută la pacienţii tetraplegici, dar este prima dată când se aplică persoanelor cu o boală neurodegenerativă.

Potrivit studiului, publicat de revista The New England Journal of Medicine, pacienta suferea de atrofie multisistemică de tip parkinson (AMS-P), o boală neurodegenerativă ce afectează diferite părţi ale sistemului nervos, inclusiv sistemul nervos simpatic.

AMS-P provoacă pierderea de neuroni simpatici ce reglează presiunea arterială şi care scade drastic când pacienţii se află în poziţie verticală – problemă cunoscută ca hipotensiune ortostatică – şi poate duce la pierderea cunoştinţei.

Aceşti pacienţi îşi pot pierde echilibrul şi suferi căzături, au capacitatea limitată de a sta în picioare şi au o calitate redusă a vieţii, deoarece trebuie să stea mult timp în poziţie orizontală.

Cercetătorii au instalat implantul direct în măduva spinării pentru a reactiva neuronii care reglează presiunea sangvină şi a evita astfel starea de leşin.

Implantul ce constă într-o serie de electrozi conectaţi la un generator de impulsuri electrice, folosit în mod obişnuit pentru tratarea durerilor cronice, a ameliorat capacitatea organismului de a regla presiunea arterială şi a permis pacientei să se poată menţine în poziţie verticală fără să ameţească şi să poată face fizioterapie pentru a putea merge din nou.

După ce a stat imobilizată la pat timp de 18 luni, implantul i-a permis femeii să meargă singură aproape 250 de metri.

Potrivit neurochirurgului Jocelyne Bloch, această nouă tehnologie deschide calea unor importante progrese clinice în bolile neurodegenerative.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO. Peste 150 de polițiști clujeni, avansați în grad. 29 dintre ei înainte de termen, pentru merite deosebite

Publicat

foto 2 comunicat.jpeg

Peste 150 de aomeni ai legii din Cluj au fost avansați în grad de Ziua Poliției Române. 29 dintre ei au fost înaintați în gard înainte de termen.

Ședința festivă de avansare în gradul profesional următor a polițiștilor a avut loc vineri. La fel și premierea câștigătorilor concursurilor sportive care au avut loc în această săptămână.

Peste 150 de polițiști clujeni, avansați în grad. 29 dintre ei înainte de termen, pentru merite deosebite

124 de ofițeri și agenți de poliție au fost avansați la împlinirea stagiului minim în grad profesional, iar 29 de polițiști, dintre care 19…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Consultare publică pentru zona Gheorghe Dima vest din Cluj-Napoca. Dispar garajele și apar mai multe zone de recreere

Publicat

gheorghe dima.jpg

Clujenii sunt chemați să transmită propuneri și sugestii cu privire la reamenajarea laturei vestice a străzii Gheorghe Dima. Primăria a publicat propunerea Planului urbanistic de detaliu prin care urmărește eficientizarea spațiului public în zonă.

Amplasamentul este situat în cartierul Zorilor, delimitat de strada Gheorghe Dima, spre est, Parcul Iuliu Prodan la nord-vest și blocuri de locuințe colective, spre nord-est, spre sud-est și est.

gheorghe dima 1


Consultare publică pentru zona Gheorghe Dima vest din Cluj-Napoca. Dispar garajele și apar mai multe zone de recreere

Publicul interesat are posibilitatea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Tradiții din Transilvania în ziua „dezlegării primăverii”

Publicat

bunavestire.jpg

Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată astăzi. În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului.

Bunavestire era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”, deoarece de acum înmuguresc pomii, încolțește iarba, se întorc rândunelele, iar cucul începe să cânte, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Tradiții din Transilvania în ziua „dezlegării primăverii”

În toate satele din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șofer drogat, din Stăuceni, dat jos de polițiști pe o stradă intens circulată din municipiul Botoșani

Publicat

drogat.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr, de 20 de ani, din comuna Stăuceni.

Întrucât tânărul avea un comportament suspect a fost testat cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru substanța Benzodiazepines.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe