Connect with us

ACTUALITATE

Premieră MEDICALĂ majoră. După un an de stat în pat, a reușit să meargă

Publicat

k

O femeie care a fost imobilizată la pat mai mult de un an a reuşit să meargă datorită unui implant electronic care i-a reactivat nervii spinali, relatează EFE miercuri.

Sistemul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la centrul NeuroRestore din Elveţia condusă de neurochirurgul Jocelyne Bloch, specialistă la Hospital Universitario din Lausanne (CHUV), şi de Grégoire Courtine, profesor de neurologie la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Implantul a mai fost utilizat anterior pentru a trata presiunea arterială scăzută la pacienţii tetraplegici, dar este prima dată când se aplică persoanelor cu o boală neurodegenerativă.

Potrivit studiului, publicat de revista The New England Journal of Medicine, pacienta suferea de atrofie multisistemică de tip parkinson (AMS-P), o boală neurodegenerativă ce afectează diferite părţi ale sistemului nervos, inclusiv sistemul nervos simpatic.

AMS-P provoacă pierderea de neuroni simpatici ce reglează presiunea arterială şi care scade drastic când pacienţii se află în poziţie verticală – problemă cunoscută ca hipotensiune ortostatică – şi poate duce la pierderea cunoştinţei.

Aceşti pacienţi îşi pot pierde echilibrul şi suferi căzături, au capacitatea limitată de a sta în picioare şi au o calitate redusă a vieţii, deoarece trebuie să stea mult timp în poziţie orizontală.

Cercetătorii au instalat implantul direct în măduva spinării pentru a reactiva neuronii care reglează presiunea sangvină şi a evita astfel starea de leşin.

Implantul ce constă într-o serie de electrozi conectaţi la un generator de impulsuri electrice, folosit în mod obişnuit pentru tratarea durerilor cronice, a ameliorat capacitatea organismului de a regla presiunea arterială şi a permis pacientei să se poată menţine în poziţie verticală fără să ameţească şi să poată face fizioterapie pentru a putea merge din nou.

După ce a stat imobilizată la pat timp de 18 luni, implantul i-a permis femeii să meargă singură aproape 250 de metri.

Potrivit neurochirurgului Jocelyne Bloch, această nouă tehnologie deschide calea unor importante progrese clinice în bolile neurodegenerative.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe