ACTUALITATE
Premieră MEDICALĂ majoră. După un an de stat în pat, a reușit să meargă

O femeie care a fost imobilizată la pat mai mult de un an a reuşit să meargă datorită unui implant electronic care i-a reactivat nervii spinali, relatează EFE miercuri.
Sistemul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la centrul NeuroRestore din Elveţia condusă de neurochirurgul Jocelyne Bloch, specialistă la Hospital Universitario din Lausanne (CHUV), şi de Grégoire Courtine, profesor de neurologie la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).
Implantul a mai fost utilizat anterior pentru a trata presiunea arterială scăzută la pacienţii tetraplegici, dar este prima dată când se aplică persoanelor cu o boală neurodegenerativă.
Potrivit studiului, publicat de revista The New England Journal of Medicine, pacienta suferea de atrofie multisistemică de tip parkinson (AMS-P), o boală neurodegenerativă ce afectează diferite părţi ale sistemului nervos, inclusiv sistemul nervos simpatic.
AMS-P provoacă pierderea de neuroni simpatici ce reglează presiunea arterială şi care scade drastic când pacienţii se află în poziţie verticală – problemă cunoscută ca hipotensiune ortostatică – şi poate duce la pierderea cunoştinţei.
Aceşti pacienţi îşi pot pierde echilibrul şi suferi căzături, au capacitatea limitată de a sta în picioare şi au o calitate redusă a vieţii, deoarece trebuie să stea mult timp în poziţie orizontală.
Cercetătorii au instalat implantul direct în măduva spinării pentru a reactiva neuronii care reglează presiunea sangvină şi a evita astfel starea de leşin.
Implantul ce constă într-o serie de electrozi conectaţi la un generator de impulsuri electrice, folosit în mod obişnuit pentru tratarea durerilor cronice, a ameliorat capacitatea organismului de a regla presiunea arterială şi a permis pacientei să se poată menţine în poziţie verticală fără să ameţească şi să poată face fizioterapie pentru a putea merge din nou.
După ce a stat imobilizată la pat timp de 18 luni, implantul i-a permis femeii să meargă singură aproape 250 de metri.
Potrivit neurochirurgului Jocelyne Bloch, această nouă tehnologie deschide calea unor importante progrese clinice în bolile neurodegenerative.AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News
ACTUALITATE
FOTO. Peste 150 de polițiști clujeni, avansați în grad. 29 dintre ei înainte de termen, pentru merite deosebite

Peste 150 de aomeni ai legii din Cluj au fost avansați în grad de Ziua Poliției Române. 29 dintre ei au fost înaintați în gard înainte de termen.
Ședința festivă de avansare în gradul profesional următor a polițiștilor a avut loc vineri. La fel și premierea câștigătorilor concursurilor sportive care au avut loc în această săptămână.
Peste 150 de polițiști clujeni, avansați în grad. 29 dintre ei înainte de termen, pentru merite deosebite
124 de ofițeri și agenți de poliție au fost avansați la împlinirea stagiului minim în grad profesional, iar 29 de polițiști, dintre care 19…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
FOTO. Consultare publică pentru zona Gheorghe Dima vest din Cluj-Napoca. Dispar garajele și apar mai multe zone de recreere

Clujenii sunt chemați să transmită propuneri și sugestii cu privire la reamenajarea laturei vestice a străzii Gheorghe Dima. Primăria a publicat propunerea Planului urbanistic de detaliu prin care urmărește eficientizarea spațiului public în zonă.
Amplasamentul este situat în cartierul Zorilor, delimitat de strada Gheorghe Dima, spre est, Parcul Iuliu Prodan la nord-vest și blocuri de locuințe colective, spre nord-est, spre sud-est și est.
Consultare publică pentru zona Gheorghe Dima vest din Cluj-Napoca. Dispar garajele și apar mai multe zone de recreere
Publicul interesat are posibilitatea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Tradiții din Transilvania în ziua „dezlegării primăverii”

Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată astăzi. În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului.
Bunavestire era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”, deoarece de acum înmuguresc pomii, încolțește iarba, se întorc rândunelele, iar cucul începe să cânte, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Tradiții din Transilvania în ziua „dezlegării primăverii”
În toate satele din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro