Connect with us

ACTUALITATE

Premieră MEDICALĂ majoră. După un an de stat în pat, a reușit să meargă

Publicat

k

O femeie care a fost imobilizată la pat mai mult de un an a reuşit să meargă datorită unui implant electronic care i-a reactivat nervii spinali, relatează EFE miercuri.

Sistemul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la centrul NeuroRestore din Elveţia condusă de neurochirurgul Jocelyne Bloch, specialistă la Hospital Universitario din Lausanne (CHUV), şi de Grégoire Courtine, profesor de neurologie la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Implantul a mai fost utilizat anterior pentru a trata presiunea arterială scăzută la pacienţii tetraplegici, dar este prima dată când se aplică persoanelor cu o boală neurodegenerativă.

Potrivit studiului, publicat de revista The New England Journal of Medicine, pacienta suferea de atrofie multisistemică de tip parkinson (AMS-P), o boală neurodegenerativă ce afectează diferite părţi ale sistemului nervos, inclusiv sistemul nervos simpatic.

AMS-P provoacă pierderea de neuroni simpatici ce reglează presiunea arterială şi care scade drastic când pacienţii se află în poziţie verticală – problemă cunoscută ca hipotensiune ortostatică – şi poate duce la pierderea cunoştinţei.

Aceşti pacienţi îşi pot pierde echilibrul şi suferi căzături, au capacitatea limitată de a sta în picioare şi au o calitate redusă a vieţii, deoarece trebuie să stea mult timp în poziţie orizontală.

Cercetătorii au instalat implantul direct în măduva spinării pentru a reactiva neuronii care reglează presiunea sangvină şi a evita astfel starea de leşin.

Implantul ce constă într-o serie de electrozi conectaţi la un generator de impulsuri electrice, folosit în mod obişnuit pentru tratarea durerilor cronice, a ameliorat capacitatea organismului de a regla presiunea arterială şi a permis pacientei să se poată menţine în poziţie verticală fără să ameţească şi să poată face fizioterapie pentru a putea merge din nou.

După ce a stat imobilizată la pat timp de 18 luni, implantul i-a permis femeii să meargă singură aproape 250 de metri.

Potrivit neurochirurgului Jocelyne Bloch, această nouă tehnologie deschide calea unor importante progrese clinice în bolile neurodegenerative.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Publicat

bai euro sursa foto pixabay

Cursul de schimb euro-dolar a coborât marţi la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, moneda unică fiind aproape la paritate cu dolarul, ca urmare a tensiunilor de pe piaţa energetică provocate de războiul din Ucraina, transmite AFP.

În condiţiile în care euro a coborât până la un curs de 1,03 dolari, moneda euro evoluează în prezent la un nivel nemaivăzut de la finele lui 2002, când existau încă numeroase necunoscute cu privire la noua monedă europeană.

Acum, de vină pentru deprecierea euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţului gazelor naturale pe care a provocat-o invazia rusească.

„Îngrijorările crescute cu privire la o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creştere”, a comentat Fiona Cincotta, analistă la City Index. Potrivit acesteia, traderii pariază pe faptul că Banca centrală a SUA (Fed) va continua să majoreze dobânda în mod agresiv pentru a ţine sub control inflaţia. „Datele privind indicatorul PMI în Europa, publicate marţi, au scos în evidenţă riscul de încetinire a ritmului de creştere economică la finele celui de-al doilea trimestru”, a adăugat Fiona Cincotta.

Acest indicator arată că activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie în sectorul privat, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.

„Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflaţiei ridicate”, au subliniat analiştii de la OFX.

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani: Depreciere a monedei euro

Datele privind indicatorul PMI au condus la o depreciere a monedei euro mai puternică decât în 2016, când criza datoriilor suverane din zona euro şi ulterior votul în favoarea Brexitului au generat îngrijorări cu privire la o destrămare a Uniunii Europene.

În plus, inflaţia nu ar urma să se calmeze în perioada următoare, având în vedere că preţurile la energie continuă să crească, în special din cauza unei greve din Norvegia care limitează producţia de hidrocarburi.

„Creşterile puternice ale preţurilor la gaze şi electricitate creează un risc important ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decât se preconiza”, afirmă Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects.

Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani: Creștere a prețurilor de gaze naturale

De la începutul anului şi până în prezent, preţul gazelor naturale la hub-ul TTF, un preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale din Europa, a crescut cu aproape 150%, ajungând marţi la 176,01 euro pentru un Megawatt-oră. Comparativ, înaintea invadării Ucrainei era sub pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră.

Banca Centrală Europeană (BCE) are o marjă de manevră limitată pentru a înăspri politica monetară, pentru ca o majorare agresivă a dobânzilor ar face ca datoria unor state din zona euro greu de suportat.

În acest context, orice apreciere a monedei euro trebuie văzută ca „o revenire pe termen scurt”, avertizează Fawad Razaqzada, analist la StoneX, care se teme că în absenţa unor modificări majore pe frontul ucrainean sau din partea BCE, moneda euro îşi va continua deprecierea. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noua echipă FC Bihor s-a reunit la Stadionul Municipal "Iuliu Bodola" în culorile tradiţionale, roşu şi albastru (FOTO)

Publicat

fc bihor reunire lot 050702022 1.jpg

Noua echipă FC Bihor s-a reunit marţi la Stadionul Municipal „Iuliu Bodola”, în vederea pregătirii sezonului comoetiţional 2022-2023. Echipaţi în roşu şi albastru, culorile tradiţionale ale clubului FC Bihor, tinerii fotbalişti orădeni s-au întâlnit cu antrenorul Florin Fărcaş, care le-a transmis înainte de primul antrenament că noul nume responsabilizează şi că FC Bihor este un brand în fotbalul românesc. 
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc a luat masa, marți, alături de refugiații ucrainieni, la Cantina Prieteniei

Publicat

fb img 1657029013606 e1657029275821.jpg

Primarul Emil Boc a luat masa, marți, alături de refugiații ucrainieni, la Cantina Prieteniei din Cluj-Napoca. 

„Maratonul sprijinului pentru Ucraina continuă la Cluj. Acest sprijin va continua atât timp cât este nevoie până când acest război va fi câștigat, iar cetățenii se vor întoarce în siguranța acasă

Astăzi am luat prânzul cu cetățeni ucraineni la Cantina Prieteniei – Idal’nya druziv, situată pe B-dul 21 Decembrie 1989 unde am discutat cu ei despre problemele actuale cu care se confruntă cetățenii ucraineni în Cluj-Napoca, în special cele legate de locuri de muncă și educație…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moţiune de cenzură contra Guvernului din Franţa, după eşecul electoral suferit de alianţa lui Macron

Publicat

emanuel macron sursa foto facebook2
Arhivă foto

Opoziţia de stânga din Franţa a anunţat, marţi, că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Elisabeth Borne, în contextul în care alianţa care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron nu mai are majoritate parlamentară.

Coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon şi formată din partidele Franţa Nesupusă, Polul Ecologist, Partidul Comunist şi Partidul Socialist, intenţionează să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Elisabeth Borne, instalat de preşedintele Emmanuel Macron după scrutinul prezidenţial. Moţiunea de cenzură va fi depusă miercuri, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de postul France Info.

Miercuri, premierul Elisabeth Borne se va adresa Parlamentului, dar „nu va cere încrederea parlamentară”, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Paris, Olivier Véran.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat luni o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului în scrutinul parlamentar desfăşurat acum două săptămâni. Au fost schimbaţi doar câţiva miniştri, iar opoziţia de stânga şi cea de extremă-dreapta nu sunt mulţumite de menţinerea în funcţie a Guvernului Elisabeth Borne.

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în iunie în Franţa, dar nu are majoritate. Formaţiunile proprezidenţiale şi proguvernamentale au doar 250 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, care are în total 577 de membri.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe