Connect with us

ACTUALITATE

Premieră mondială: Oraşul spaniol Sevilla va începe să atribuie nume şi să clasifice valurile de căldură

Publicat

sevilla sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay.com

Sevilla a lansat un sistem revoluţionar pentru a denumi şi a clasifica frecventele valuri de căldură ce afectează acest oraş din sudul arid al Spaniei, care va lega prognozele meteorologice de impacturile asupra sănătăţii, a anunţat primarul local, Antonio Munoz, citat de Reuters.

Proiectul pilot conţine trei categorii şi va alerta populaţia din Sevilla cu până la cinci zile înainte de apariţia unui val de căldură, a precizat edilul spaniol într-un comunicat publicat marţi seară.

„Suntem primul oraş din lume care face un astfel de pas, iar el ne va ajuta să planificăm şi să luăm măsuri atunci când se produce un astfel de eveniment meteorologic”, a adăugat Antonio Munoz.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Centrul de Rezilienţă din cadrul Fundaţiei Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock), care dezvoltă soluţii pentru diminuarea riscurilor climatice prin intermediul unor parteneriate încheiate cu experţi şi factori de decizie politică.

Premieră mondială: Oraşul spaniol Sevilla va începe să atribuie nume şi să clasifice valurile de căldură: Cum vor fi clasificate valurile de căldură

Valurile de căldură vor fi clasificate în funcţie de o scală cu trei niveluri de intensitate şi vor fi denumite în ordine alfabetică inversă. Primele cinci se vor numi Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao şi Vega.

Oraşul Sevilla, situat în valea fluviului Guadalquivir din Andaluzia, este unul dintre cele mai călduroase locuri din Spania, cu temperaturi care depăşesc adeseori pragul de 40 de grade Celsius în lunile de vară. Mulţi locuitori din zonă se tem că valurile de căldură şi secetele vor deveni tot mai frecvente în perioada următoare.

În săptămânile recente, mai multe incendii de pădure au izbucnit în Spania, care a înregistrat cel mai timpuriu val de căldură din ultimii 40 de ani, când temperaturile au urcat la începutul lunii iunie la peste 43 de grade Celsius în oraşe precum Sevilla şi Cordoba.

Alte oraşe din diverse regiuni ale lumii, precum Melbourne, Atena şi Los Angeles, lucrează la planuri similare pentru a utiliza datele meteorologice şi datele de sănătate publică pentru a clasifica valurile de căldură. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

După Summitul NATO, un artist clujean expune la Madrid. Ferestre, cămăşi şi ţoale bătrâneşti readuse la viaţă de Flavius Lucăcel

Publicat

flavius lucacel expozitie madrid portret horz.jpg

După ce, în urmă cu două săptămâni, expunea într-o comunitate românească din Spania, Parla-Madrid, artistul clujean Flavius Lucăcel îşi expune lucrările chiar în capitala Spaniei, Madrid, la Institutul Cultural Român. Expoziția artistului vizual Flavius Lucăcel „Edenul din Silvania” va fi inaugurată în Galeria ICR Madrid miercuri, 6 iulie, la ora 19:00, în prezența artistului. Va fi deschisă în perioada 6 iulie – 12 august, de luni până vineri, între 10:00 și 17:00.

 

VEZI ŞI:

FOTO. Români din Spania privind ţara prin ferestre pictate la Cluj. Flavius Lucăcel: Le-am făcut dor de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orădeanca Giulia Safina Popa reprezintă România la Tennis Europe Junior Tour Summer

Publicat

giulia popa 02072022.jpg

Sportiva orădeană Giulia Safina Popa participă cu echipa României în acest sfârşit de săptămână la la faza finală a Tennis Europe Junior Tour Summer, competiţie rezervată categoriei de vârstă de 14 ani şi cunoscută drept Campionatul European pe echipe la tenis. Cu sportiva clubului CSM Oradea în componenţă, echipa României a câştigat grupa de la Slobozia şi astfel a ajuns la faza finală de la Loano, Italia.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dueluri de foc pentru echipele clujene în prima etapă a SuperLigii de fotbal

Publicat

u cluj 2.jpg

Vineri a avut loc tragerea la sorți care va stabili prima etapă a SuperLigii de fotbal, noua denumire a Ligii I. Echipele clujene vor avea dueluri de foc.

CFR Cluj întâlnește acasă Rapidul, care își sărbătorește centenarul în acest sezon și urmărește o calificare în cupele europene.

”U” Cluj va întâlni în deplasare pe FCSB.

Campionatul va avea 30 de etape și va fi urmat de play-off, unde vor evolua primele 6 clasate.

Locurile 7-16 vor juca în play-out, unde ultimele două clasate vor retrograda direct. Două echipe vor disputa baraje de menținere în prima divizie, contra…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto

Publicat

criptomonede

Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licență și de garanții pentru clienți pentru a emite și a vinde active digitale în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile norme revoluționare convenite de blocul comunitar pentru a domoli o piață volatilă de tip „Vestul Sălbatic”, scrie Reuters.

La nivel mondial, activele criptografice sunt în mare parte nereglementate, operatorii naționali din UE fiind obligați doar să acționeze pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor UE au ajuns la un acord cu privire la legea privind piețele de criptoactive.

„Astăzi am pus ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor și am stabilit reguli clare pentru o piață armonizată”, a declarat Stefan Berger, un deputat german de centru-dreapta care a condus negocierile.

„Recenta scădere a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante și speculative sunt acestea și că este fundamental să acționăm”, a spus Berger.

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto: Piețele de cripto-monede s-au prăbușit în acest an

Piețele de cripto-monede s-au prăbușit în acest an, investitorii fiind îngrijorați de creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la prăbușirea terraUSD și la înghețarea retragerilor și transferurilor de către principalele firme de cripto-monede Celsius Network și Voyager Digital.

Bitcoin s-a prăbușit cu aproximativ 70% de la recordul de 69.000 de dolari din noiembrie, trăgând în jos întreaga piață.

Acest regulament istoric confirmă rolul UE ca organism de stabilire a standardelor pentru activele digitale, au declarat statele UE.

„Furnizorii de servicii de criptomonede vor trebui să respecte cerințe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor și vor trebui să devină responsabili în cazul în care pierd criptomonedele investitorilor”, au adăugat acestea.

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto: De ce este nevoie pentru a deveni lege

Pentru a deveni lege, propunerea va avea nevoie de aprobarea oficială a Parlamentului European și a statelor UE, urmată de o perioadă de punere în aplicare.

Ea oferă emitenților de criptoactive și furnizorilor de servicii conexe un „pașaport” pentru a servi clienții din întreaga UE de la o singură bază.

Deținătorilor de stablecoins – un tip de cripto-monede concepute pentru a-și menține o valoare constantă – li se va oferi o creanță în orice moment și în mod gratuit de către emitent, toate fiind supravegheate de către organismului bancar al blocului.

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain for Europe, care include principalele burse Binance și Crypto.com, a declarat că normele sunt „un sac mixt”, adăugând că grupul se teme „că stablecoins nu vor avea practic nicio modalitate de a fi profitabile”.

Cu toate acestea, Coinbase Global Inc , o importantă bursă de cripto-monede la nivel mondial, a declarat pe blog că noul cadru este „interesant”, oferind certitudine de reglementare pe piață și ridicând standardele industriei.

„Un set unic armonizat de norme pentru întreaga UE ne va permite să investim, să accelerăm și să ne extindem eforturile de creștere în întregul bloc.”

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto: Multe state se opun includerii în piață a tokenurilor nefungibile

Multe state se opun de mult timp includerii în piață a tokenurilor nefungibile (NFT), active digitale reprezentând obiecte, de la artă la videoclipuri. Dar, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul de joi prevede că NFT-urile vor fi excluse „cu excepția cazului în care se încadrează în categoriile de cripto-active existente”.

În termen de 18 luni, Bruxelles va evalua dacă sunt necesare norme speciale pentru NFT-uri.

Autoritățile naționale de reglementare vor fi responsabile de acordarea de licențe pentru firmele de cripto-monede, dar vor trebui să informeze ESMA, autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, cu privire la operatorii mari.

ESMA va elabora standarde pentru ca firmele de criptomonede să transmită informații privind amprenta lor asupra mediului și a climei.

Statele Unite și Marea Britanie, două mari centre cripto, nu au aprobat încă norme similare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe