Connect with us

EVENIMENT

PREMIERĂ pentru România la Institutul INIMII din Cluj. Au fost implantate primele STIMULATOARE cardiace fără sondă

Publicat

institutul inimii.jpg

Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca a făcut un pas important în tratamentul pacienților care au nevoie de stimulare cardiacă, în special persoane în vârstă, care au și alte boli asociate. Pentru prima dată în România, la institutul clujean au fost implantate două stimulatoare cardiace fără sondă.

Reușita îi aparține șefului Secției Cardiologie 1 de la Institutul Inimii, care este și coordonatorul departamentului de Ritmologie Invazivă, dr. Horia Roșianu, și echipei acestuia.

Dr. Horia Roșianu are ca activitate principală tratamentul nonfarmacologic al tulburărilor de ritm.

Dacă tulburările rapide de ritm se pot trata fără medicamente prin ablație – o metodă de cataterism cardiac, cele cu frecvență joasă sau chiar foarte joasă, caz în care pacienții riscă să facă sincope, au ca tratament implantarea de dispozitive cardiace electronice, explică acesta.

PREMIERĂ pentru România la Institutul INIMII din Cluj. Stimulatoarele „convenționale” și riscurile pentru pacienții în vârstă

Implantarea de „noi generații” de stimulatoare este extrem de importantă, având în vedere că elimină o mare parte din riscuri pentru pacienți, explică medicul.

„Stimulatoarele cardiace sunt de o mare diversitate astăzi, cu o sondă, cu două și cu 3 sonde, dar acestea sunt, să le zicem, convenționale.

Acest sistem de stimulare convențională este compus din stimulatorul însuși, care se introduce sub piele, în regiune subclaviculară stângă, de obicei, și de acest stimulator sunt legate sonde, una, două sau trei, în funcție de complexitatea dispozitivului, care sunt introduse prin venele pacientului până în inimă. Asta pentru că stimulatorul trebuie să trimită curent electric până la inimă, ca să o stimuleze.

Această sondă, care este un ansamblu de sârme super-speciale, este elementul cel mai fragil al sistemului de stimulare”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Horia Roșianu.

Sondele, explică acesta, pot fi implicate într-o serie de complicații. Sonda se poate rupe, se poate infecta, poate să perforeze inima, să nu mai stimueze datorită unei fibroze excesive, sau chiar stimulatorul se poate inefecta și poate ieși din piele

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Gestul care s-a dovedit fatal: O șoferiță trimisă în judecată, după ce a provocat un accident rutier mortal în Decea

Publicat

gestul care s a dovedit fatal: o șoferiță trimisă în judecată,

O femeie a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce a provocat în 2023 un accident rutier pe raza localității Decea. La doi ani de la producerea teribilului accident, femeia în vârstă de 52 de ani a fost trimisă în judecată. Mai exact dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, pe rolul Judecătoriei Aiud. 

Accidentul s-a petrecut pe data de 27 august 2023, pe DN 1, pe raza localității Decea, în jurul orei 11.45. Atunci…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Județul Cluj, în topul național al înmatriculărilor de firme, dar în scădere față de 2024

Publicat

registrul comertului e1737970833911.jpg

Clujul rămâne unul dintre cele mai dinamice județe din România în ceea ce privește înmatriculările de firme, însă începe anul 2025 cu un ritm mai lent. În primele patru luni ale anului, în județ au fost înmatriculate 2.200 de persoane fizice și juridice, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cifra plasează Clujul pe locul al treilea la nivel național, după București și Ilfov, însă marchează o scădere de 12,46%…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deținut care a incendiat o saltea în Penitenciarul Aiud, trimis în judecată după trei ani. Ce alte distrugeri a mai provocat

Publicat

bărbat din alba iulia, condamnat pentru trafic de migranți și

Un fost deținut al Penitenciarului Aiud care a provocat mai multe distrugeri în cursul anului 2022, a fost trimis în judecată abia pe 23 mai 2025. Momentan dosarul abia a trecut de stadiul de cameră preliminară, pe rolul Judecătoriei Aiud și nu a primit încă un prim termen de judecată. 

Faptele au avut loc la intervale de câteva luni. Primul incident s-a produs pe 3 martie 2022, în jurul orei 13:40, când deținutul a distrus chiuveta din grupul sanitar al camerei. Paguba a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat din Cluj, reținut după ce a fost depistat conducând o mașină cu număr fals și neînmatriculată. Nu avea nici permis

Publicat

barbat retinur.jpg

Un bărbat de 54 de ani din comuna Călățele a fost reținut de polițiștii din Huedin, după ce a fost surprins conducând un autovehicul pe raza localității Văleni, deși nu avea permis auto. Mașina avea numete flase de înmatriculare și polița de asigurare expirată.

În data de 24 mai, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin și ai Secției 8 Poliție Rurală Huedin au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 54 de ani, din comuna Călățele, după ce acesta a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe