Connect with us

ACTUALITATE

Premierul Ciucă: Call center-uri, protocoale pentru medicii de familie şi Favipiravir în farmacii – măsuri pentru gestionarea valului 4

Publicat

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat, sâmbătă, că printre măsurile imediate pe care le propune pentru gestionarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 se numără sporirea numărului de call center-uri pentru cetăţeni, introducerea de protocoale pentru medicii de familie privind tratarea bolii şi vânzarea medicamentului Favipiravir în farmacii în baza unei reţete medicale.

„Am discutat atât cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, şi în această dimineaţă, care ar putea să fie măsurile imediate. Sunt aspecte care ţin de mărirea capacităţii spitalelor de a trata bolnavii COVID. Sunt măsuri legate de sporirea numărului de call center-uri, astfel încât să putem să asigurăm cât mai facil accesul celor care solicită şi vor să fie asistaţi în acest proces de diagnosticare. Noi am apreciat că este nevoie să avem mai multe centre de diagnosticare, să putem să micşorăm presiunea care este în momentul de faţă pe spitale „, a declarat Nicolae Ciucă, la Parlament.

El a precizat că s-a discutat şi despre înfiinţarea, „într-un timp foarte scurt”, a unui call-center pentru medicii de familie astfel încât aceştia să poată primi de la medicii de specialitate date şi informaţii cu privire la ce apare nou în protocolul de tratare a COVID-19.

„Este foarte important ca într-un timp foarte scurt, să avem un protocol care să ajungă la medicii de familie”

„De asemenea, este foarte important ca într-un timp foarte scurt, să avem un protocol care să ajungă la medicii de familie legat de ceea ce nu ar trebui să recomande, pentru că există şi această posibilitate ca să se recomande medicamente care sunt nu tocmai potrivite în tratamentul bolii. Şi, de asemenea, un protocol care să fie foarte simplu, legat de tratarea, în special, în ambulatoriu”, a adăugat Ciucă.

Premierul desemnat a menţionat că a fost discutată şi vânzarea medicamentului Favipiravir în farmacii.

Soluţie prin care să se asigure Favipiravir în farmacii

„Mai este, de asemenea, discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir în farmacii, care să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie”, a spus acesta.

Nicolae Ciucă a avut, sâmbătă, la Guvern, o întâlnire cu principalii responsabili în gestionarea crizei de COVID 19 şi cu experţi ai PSD în domeniu.

La discuţii au participat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, precum şi parlamentarii social-democraţi Alexandru Rafila şi Adrian Streinu-Cercel. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Noi probe vor fi recoltate marți de la sportivii din Maramureș, reveniți din Africa de Sud

Publicat

omicron

Noi probe vor fi recoltate marți, conform metodologiei, de la sportivii din Maramureș repatriați în urmă cu o săptămână din Africa de Sud. Unul dintre ei, depistat pozitiv pentru Covid imediat după sosire, este „foarte probabil” să fie infectat cu Omicron.

Ministerul Sănătății a precizat luni seara că informațiile potrivit cărora alți patru sportivi repatriați recent din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-COV-2 sunt false.

„Potrivit informațiilor primite de la DSP Maramureș doar o singură persoană a fost testată pozitiv, informațiile despre acest caz fiind deja transmise public. Mâine, 7 decembrie, conform metodologiei, vor fi recoltate din nou probe de la sportivii repatriați din Africa de Sud”, a transmis ministerul.

Instituția a anunțat tot luni că rezultatele parțiale ale secvențierii tulpinii de la sportivul din Maramureș arată că „este foarte prrobabil” ca acesta să fie infectat cu Omicron.

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud”, a transmis Ministerul Sănătății. Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.

Este vorba de un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate sâmbătă în România la persoane repatriate din Africa de Sud. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19, afirmă creatoarea vaccinului AstraZeneca

Publicat

Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a declarat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, relatează Reuters.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert în cadrul ”Richard Dimbleby Lecture”, relatează BBC.

„Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele”, a mai spus ea.

„Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie”, a declarat Sarah Gilbert.

„Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus cercetătoarea britanică. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu: românii nu au încredere în mesajele de pe produsele alimentare

Publicat

cumparaturi

Numeroși români sunt neîncrezători în beneficiile de sănătate de pe ambalajele produselor alimentare. O nouă platformă europeană își propune să simplifice informațiile de pe etichete și să-i ajute să aleagă informat.

Românii sunt neîncrezători când vine vorba de beneficiile pentru sănătate menționate pe ambalajele produselor alimentare, fiind de părere că majoritatea nu sunt neapărat reale deși folosirea lor este reglementată la nivel european, arată un studiu realizat de o echipă multinațională la inițiativa EIT Food.

Inițiatorii studiului anunță că încep un proiect prin care încearcă să simplifice limbajul folosit pe etichete astfel încât consumatorii să aleagă corect și informat.

Ce a arătat studiul

Studiul a arătat că în Europa numeroși consumatori au adesea dificultăți în a înțelege mențiunile legate de beneficiile pentru sănătate prezentate pe ambalajele produselor alimentare din cauza limbajului greoi. Afirmațiile cu privire la beneficiile alimentelor cresc confuzia consumatorului și scad încrederea în alimentele pe care le cumpără, este concluzia specialiștilor.

„Aflând ce cred consumatorii din România despre mențiunile de sănătate, putem afla cum ar putea fi reformulate pentru a le face mai ușor de înțeles și mai educative. La sfârșitul zilei, acest lucru ar putea duce la oamenii să facă alegeri mai sănătoase. Toți cei care vizitează platforma Health Claims Unpacked ne vor ajuta să înțelegem nevoile și preferințele consumatorilor români”, a spus profesorul Rodney Jones de la Universitatea Reading, liderul proiectului.

În cadrul proiectului este utilizată o platformă în care consumatorii pot solicita sfatul specialiștilor în diferite domenii.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Erupţia vulcanică de pe insula La Palma a provocat pagube în valoare de 953 de milioane de dolari

Publicat

Erupţia în curs a vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a produs pagube estimate la 842,33 de milioane de euro (953 de milioane de dolari americani), potrivit departamentului local al Trezoreriei din Insulele Canare, informează Xinhua luni.

Erupţia, care continuă de 11 săptămâni, după ce a început pe 19 septembrie, nu dă semne de oprire.

Activitatea vulcanică a fost urmată de deschiderea unei noi guri de evacuare, pe versantul nord-estic al muntelui şi de formarea unui alt con prin care sunt expulzate lavă, cenuşă şi gaze.

Erupţia a afectat 1.146 de hectare de teren de pe La Palma, reprezentând 1,6% din suprafaţa totală a insulei, conform celor mai recente date satelitare.

În total, 2.891 de clădiri au fost afectate de lavă, dintre care 2.790 au fost distruse în totalitate, în timp ce lava a creat 48,03 hectare de teren nou, în zonele în care s-a vărsat în mare.

Insula La Palma rămâne deschisă. Agerpres

Citește mai departe