ACTUALITATE
Premierul Ciucă: PNL a discutat continuarea programului cu privire la voucherele de 50 de euro

Biroul Executiv al PNL, reunit luni, a discutat despre continuarea programului cu privire la acordarea de vouchere de 50 de euro persoanelor vulnerabile, a declarat preşedintele partidului, premierul Nicolae Ciucă.
„Au fost discutate, pentru că ne preocupă la nivelul PNL, măsurile pe care putem să le luăm în continuare pentru sprijinul persoanelor şi familiilor vulnerabile.
Aici sunt deja programele în derulare, acele programe ale voucherelor care vor continua să fie asigurate până în 2027 (prin fonduri europene, pentru persoane vulnerabile – n.r.).
Şi, de asemenea, am discutat la nivelul partidului decizia de a susţine continuarea programului de asigurare a voucherelor de 50 de euro la fiecare două luni de zile, (…) acele vouchere de 50 de euro, pe care le-am asigurat în semestrul doi, şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor. (…)
Pe primele şase luni de zile, cum am făcut şi anul acesta, încă şase luni de zile, ca să putem să vedem la jumătatea anului viitor, în funcţie de rectificarea bugetară, care este posiblitatea de continuare a programului”, a explicat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, unde s-a desfăşurat şedinţa conducerii PNL.
Premierul Ciucă: PNL a discutat continuarea programului cu privire la voucherele de 50 de euro. Ce a menționat Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă a menţionat că în cadrul reuniunii au fost abordate aspecte care ţin de activitatea guvernamentală, cu accent pe continuarea demersurilor pentru o cât mai mare absorbţie a fondurilor europene.
„Domnul ministru Boloş a fost prezent şi a prezentat toate demersurile care au fost luate la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să atingem pragul de absorbţie, până în momentul de faţă de 9,5 miliarde de euro, bani care sunt deja intraţi în ţară.
De aceea, spuneam săptămâna trecută, la începutul şedinţei de Guvern, că până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro: 9,5 din fonduri europene – PNRR şi fonduri de coeziune şi 5,5 miliarde de euro investiţii străine directe.
De asemenea, am discutat PNRR, care este axul principal pentru atragerea fondurilor europene şi care urmează să aibă ca perioadă de aplicabilitate anul 2026 şi am salutat decizia Comisiei Europene de a fi avizat prima cerere de plată şi banii respectivi, 2,6 miliarde, urmează să intre în ţară”, a spus prim-ministrul. Agerpres
ACTUALITATE
Ministrul britanic al Sănătății respinge negocierile salariale cu sindicatul asistentelor medicale în ciuda amenințărilor de grevă

Potrivit Reuters, duminică, ministrul britanic al sănătății, Steve Barclay, a afirmat că guvernul nu va purta negocieri cu sindicatul asistentelor medicale cu privire la salarii, în ciuda amenințărilor acestora cu noi greve.
Oferta guvernului, care include o plată unică echivalentă cu 2% din salarii în exerciţiul financiar 2022/23 şi o creştere salarială de 5% pentru 2023/24, a fost respinsă de membrii Colegiului Regal al Asistenţilor Medicali în aprilie.
Întrebat de Sky News dacă guvernul va relua discuţiile cu sindicatul, Barclay a răspuns: „Nu în privinţa cuantumului salariului”.
Sindicatul îşi votează deja cei 300.000 de membri cu privire la noi acţiuni de grevă în următoarele şase luni.
Sindicatul nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta declaraţiile lui Barclay de duminică. Acesta a declarat că guvernul trebuie să plătească „în mod echitabil” personalul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).
Relaţia dintre sindicat, care a organizat mai multe greve care au perturbat îngrijirea pacienţilor, şi guvern a devenit tensionată la sfârşitul lunii aprilie, când departamentul de sănătate a limitat durata unei greve după o acţiune legală împotriva RCN.
Sursa: MediaFax


În Spania, secțiile de votare și-au deschis porțile la ora locală 09:00 (07:00 GMT) pentru alegerile municipale și regionale, conform informațiilor furnizate de agențiile de presă internaționale.
Circa 35,5 milioane de alegători (dintre care peste 400.000 de rezidenţi străini) sunt chemaţi la urne în 8.131 de municipalităţi pentru a alege peste 67.000 de consilieri municipali.
La nivel regional, particularităţile calendarului electoral fac ca alegătorii să voteze doar în 12 dintre cele 17 regiuni autonome, dintre care 10 sunt guvernate de la precedentul scrutin (mai 2019) de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al prim-ministrului Pedro Sanchez, fie de unul singur, fie, cel mai adesea, în cadrul unei coaliţii.
Alte două regiuni sunt conduse de Partidul Popular (PP, conservator), principala formaţiune de opoziţie la nivel naţional.
Secţiile de votare urmează să se închidă la orele locale 20:00 (18:00 GMT) în întreaga Spanie.
Au început alegerile municipale și regionale în Spania. Alegerile din duminica aceasta sunt considerate un fel de repetiţie generală
La sfârşitul acestui an (data exactă nu a fost încă fixată) vor avea loc alegeri legislative. Sondajele dau PP câştigător, însă fără majoritate absolută în faţa coaliţiei minoritare de stânga aflate la putere şi formată din PSOE şi partidul stângii radicale Podemos.
Alegerile din duminica aceasta sunt, în acest context, considerate un fel de repetiţie generală.
Pentru spanioli, importanţa lor rezidă şi în faptul că regiunile (comunităţile) autonome au competenţe foarte extinse în raport cu Madridul, educaţia şi sănătatea, de exemplu, numărându-se printre prerogativele lor exclusive.
Rezultatul în număr de sufragii municipale va furniza un prim indiciu foarte aşteptat cu privire la raportul de forţă între socialişti şi PP.
În urmă cu patru ani, PSOE a întrunit cu 1,6 milioane de voturi mai mult decât rivalul său PP.
La nivel regional, dreapta speră să câştige mai multe guverne regionale de la socialişti. Cucerirea a trei sau patru regiuni va fi considerată un succes pentru liderul PP, Alberto Núnez Feijóo. Agerpres
ACTUALITATE
Secţiile de votare din Turcia s-au deschis pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Duminică, la ora locală 08:00 (05 GMT), secțiile de votare din Turcia și-au deschis porțile pentru un al doilea tur neobișnuit al alegerilor prezidențiale. În această competiție, președintele aflat la sfârșitul mandatului, Recep Tayyip Erdogan, se confruntă cu candidatul social-democrat Kemal Kilicdaroglu, conform informațiilor furnizate de agențiile de presă internaționale.
După încheierea scrutinului la orele locale 17.00 (14:00 GMT), primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.
Cei doi contracandidaţi vor să îi atragă pe cei 8 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.
Atunci, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantului opoziţiei, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară.
Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii. Agerpres