Connect with us

ACTUALITATE

Premierul Moldovei: "Rusia intenţionează să captureze Aeroportul Internaţional din Chişinău"

Publicat

premierul moldovei: "rusia intenţionează să captureze aeroportul internaţional din chişinău"

Premierul Moldovei: „Rusia intenţionează să captureze Aeroportul Internaţional din Chişinău”

Dorin Recean, Facebook

„Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituţiile noastre sunt pregătite să facă faţă unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă şi instituţiile au făcut faţă. Avem o experienţă solidă, ne-am consolidat capacităţile şi suntem pregătiţi pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea şi stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului.  Republica Moldova optează pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce priveşte securitatea, pacea şi stabilitatea din regiune”, a declarat Dorin Recean în faţa jurnaliştilor, potrivit publicaţiei Deschide.md

De câteva zile, ţara condusă de preşedintele Maia Sandu este afectată de protestele organizate de mii de activişti rusofili.

Maia Sandu a declarat că Vladimir Putin deja orchestrează o lovitură de stat împotriva guvernului ei democrat şi că vrea să-i saboteze şi eforturile de aderare în sfera euroatlantică.

Deşi solicită ajutor din partea NATO, susţine că instituţiile menţin controlul. 

Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat că Rusia vrea să înlocuiască guvernul Maiei Sandu şi să captureze Aeroportul Internaţional din Chişinău pentru a transporta soldaţi ruşi şi echipamente dinspre Transnistria într-un nou front deschis în Ucraina pentru capturarea oraşului-port Odesa. 

Mai mulţi oficiali ruşi, printre care şi ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au adresat ameninţări grave Moldovei, susţinând că Maia Sandu o ia pe urmele lui Zelenski. 

În urmă cu două ore, premierul a fost la Făleşti unde s-a întâlnit cu primarii localităţilor, discutând despre reforma administraţiei publice locale, servicii cât mai aproape de cetăţeni şi obiectivul Guvernului să aducă bunăstare cetăţenilor.

„Am menţionat că aderarea la Uniunea Europeană a devenit o politică internă, iar Moldova europeană înseamnă că ne dorim să făurim o ţară cu cetăţeni prosperi, cu instituţii puternice şi transparente, cu mediu de afaceri competitiv, pentru care relaţia cu statul nu e un obstacol”, a scris premierul pe contul său de Facebook. 
 

Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București

Publicat

whatsapp image 2023 12 02 at 10.49.34 1000x600.jpeg

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică în municipiul Botosani, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București, partidă ce se va disputa astăzi, 2 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, pe stadionul municipal din localitate.

În acest sens, jandarmii din cadrul Grupării Mobile Bacău și Inspectoratului Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, precum și agenți de securitate vor constitui un dispozitiv de ordine și siguranță publică pentru asigurarea ordinii publice în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare a suporterilor.

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani învăluit în ceață. Avertizare de COD GALBEN

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!
Avertizarea este valabilă până la ora 10.00.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Naţională a României, marcată de Google printr-un doodle special

Publicat

google ziua nationala romania

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Pe imaginea de start a motorului de căutare flutură drapelul României, încadrat într-un medalion în care predomină culorile roşu, galben şi albastru, iar în fundal se vede cerul. La un simplu click pe imagine, aceasta se deschide şi apar artificii în culorile drapelului.

„Doodle-ul anual de astăzi sărbătoreşte Ziua Marii Uniri în România! Această sărbătoare marchează unificarea mai multor teritorii diferite sub un singur steag. În această zi din 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a votat în unanimitate în favoarea unei uniri dintre Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Regatul României.

Drept urmare, ţara a fost recunoscută oficial de comunitatea internaţională şi binevenită pe scena mondială. Dimensiunea teritorială a României aproape s-a dublat, iar populaţia sa a crescut cu 10 milioane.

Prima sărbătoare de la Alba Iulia a marcat sfârşitul anilor de luptă pentru autodeterminare şi a insuflat un sentiment de identitate şi unitate în rândul diverşilor săi locuitori. De Ziua Marii Uniri, românii participă la parade militare, spectacole muzicale şi de dans, piese de teatru istorice şi ceremonii de ridicare a drapelului în toată ţara.

Dungile albastre, galbene şi roşii ale drapelului naţional al României, precum cea care flutură în imaginea de artă de astăzi, reprezintă libertatea, dreptatea şi fraternitatea. Ziua Marii Uniri acţionează ca un simbol al moştenirii lor comune şi al spiritului colectiv, amintindu-le de istoria bogată a ţării lor şi de importanţa unităţii în perioadele pline de provocări”, a scris motorul de căutare în descrierea doodle-ul de astăzi.

În ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţională a României prin logo-uri speciale, dar şi anumiţi români celebri sau tradiţii precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femei inginer din lume), Mărţişorul. Agerpres

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa FOTO

Publicat

index 1 995x600.webp.webp

În județul Botoșani se află singurul muzeu din România dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botoșani, situat în incinta Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, scrie Adevărul.

Rasa Karakul de Botoșani este o specie de oaie unicat în Uniunea Europeană, creată genetic în perioada 1948-1988 la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți. Noua rasă este rezultatul încrucișărilor controlate dintre berbecul karakul din bazinul Buhara, o zonă care cuprinde astăzi teritorii din Turkmenistan și Kazahstan, și femela țurcană brumărie sau neagră, o rasă specifică nordului Moldovei. A rezultat o specie renumită pentru pielicele sale deosebit de frumoase, dar și pentru carnea sa, mai ales în țările…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe