EVENIMENT
Premierul Nicolae Ciucă, primit de Maia Sandu: Guvernul României sprijină necondiţionat Republica Moldova

Guvernul României reafirmă sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru consolidarea economiei și menținerea stabilității și securității în fața provocărilor din regiune, afirmă Nicolae Ciucă. Premierul a fost primit joi de Maia Sandu.
„Prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat în prima sa vizită oficială la Chişinău, a fost primit astăzi (joi – n.r.) de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Cu această ocazie, Maia Sandu a mulţumit României pentru tot sprijinul acordat, astfel încât populaţia şi economia Republicii Moldova să treacă cu bine peste iarna complicată, determinată de o creştere exponenţială a costurilor la energie şi gaze, precum şi de lipsa acută a furnizării acestor resurse, în special prin întreruperea furnizării de către Gazprom timp de câteva luni”, transmite Executivul.
Potrivit sursei citate, premierul Nicolae Ciucă a mulţumit, la rândul său, pentru decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adapta legislaţia în conformitate cu hotărârea Curţii Constituţionale, respectiv de a acorda limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova.
„Vizita la Chişinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiţionat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar şi pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi.
Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autorităţile Republicii Moldova au reuşit să gestioneze, cu largul sprijin internaţional, situaţia de securitate şi ameninţările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune”, a afirmat Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă, primit de Maia Sandu. Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România şi Republica Moldova
Preşedintele Maia Sandu a prezentat paşii făcuţi de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Principalele probleme ale justiţiei au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea şi siguranţa fiecăruia dintre cetăţeni.
În privinţa acestor aspecte, Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România şi Republica Moldova, pentru a depăşi provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situaţiei politice şi sociale intervenite din partea Federaţiei Ruse.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat angajamentul total al României în susţinerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât şi pentru consolidarea situaţii economice şi menţinerea stabilităţii şi a securităţii în faţa provocărilor hibride la care este supusă.
„Totodată, a fost prezentat stadiul implementării programului de sprijin finanţat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României.
Premierul Nicolae Ciucă, primit de Maia Sandu. Prima parte de 25 milioane de euro a programului de sprijin, deblocată
În acest sens, premierul român a anunţat deblocarea primei părţi de 25 milioane euro a acestui program, care a fost aprobată de către Guvernul României.
Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părţi au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc şi relevante pentru potenţialul de dezvoltare economică”, se mai arată în comunicat.
În vizita oficială, premierul României este însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvâr, ministrul Energiei, Virgil Popescu, Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.
Sursa: MediaFax

Traficul se desfășoară cu restricții joi, 8 iunie, pe mai multe drumuri din Vâlcea, din cauza unor lucrări la partea carosabilă.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în funcție de condițiile meteorologice, se vor executa diferite tipuri de lucrări în județul Vâlcea, după cum urmează:
– DN 7, tronsonul kilometric 169+600 de metri – 172, pe raza localității Budești, se lucrează la așternere covor asfaltic, între orele 18:00 – 06:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale, dirijată de piloți de circulație.
– DN 7, tronsonul kilometric 156+250 de metri – 169, pe raza localităților Milcoiu-Budești, se lucrează la cosirea vegetației, între orele 08:00 – 16:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale.
– DN 7, tronsonul kilometric 217+400 de metri – 217+600 de metri, în afara localității Tutulesti, se lucrează la tăierea arborilor periculoși pentru siguranța circulatiei, între orele 09:00 – 13:00. Circulația rutieră se închide/deschide în reprize de maximum 20 minute, dirijată de piloți de circulație.
– DN 67, tronsonul kilometric 196+980 de metri – 198+764 de metri, pe raza localității Budești, se lucrează la completări acostamente, între orele 08:00 – 16:00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale, dirijată de piloți de circulație.
– DN 64, tronsonul kilometric 120+474 de metri – 135+500 de metri, pe raza localităților Vladesti-Olanesti, se lucrează la aplicarea marcajelor rutiere axiale, între orele 08:00-18:00. Circulația rutieră se desfășoară îngreunat pe ambele sensuri de mers.
Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată condițiilor de trafic și drum, să mărească distanța de siguranță dintre autovehicule, să ruleze cu prudenţă sporită şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de mers.
EVENIMENT
Primăvara anului 2023, cea mai călduroasă în Spania de la începutul înregistrărilor meteorologice

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie (AEMET), primăvara anului 2023, cuprinsă între 1 martie și 31 mai, a înregistrat cele mai ridicate temperaturi în Spania de la începutul măsurătorilor meteorologice în țară. Această informație a fost anunțată miercuri și este relatată de AFP.
„Primăvara 2023 a fost cea mai călduroasă din Spania din seria istorică”, începută în 1961, în principal din cauza valului de căldură extrem de timpuriu de la sfârşitul lunii aprilie, a precizat AEMET în prezentarea unui raport.
Pe parcursul celor trei luni, temperatura medie în ţară a fost de 14,2 grade Celsius, cu 1,8 grade mai mare decât normalul sezonului şi cu 0,3 grade mai mare decât ultimul record de temperatură înregistrat primăvara, datând din 1997.
Primăvara 2023 a fost, de asemenea, a doua cea mai secetoasă primăvară înregistrată vreodată în Spania, a precizat AEMET.
O masă de aer cald şi uscat venită din Africa de Nord a provocat un record absolut de temperatură în Spania continentală la sfârşitul lunii aprilie, cu 38,8 grade în sudul ţării, un nivel înregistrat, de obicei, în luna iulie.
Primăvara anului 2023, cea mai călduroasă în Spania de la începutul înregistrărilor meteorologice. Episoadele de temperaturi extrem de ridicate s-au înmulţit în ultimii ani în Spania
Această „căldură extremă (…) ar fi fost aproape imposibilă fără schimbările climatice”, a demonstrat un studiu ştiinţific publicat la începutul lunii mai de World Weather Attribution (WWA), o reţea globală de oameni de ştiinţă care evaluează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice.
Luna mai, în schimb, a fost marcată de temperaturi în medie mai scăzute decât în mod normal pentru acest sezon, potrivit AEMET.
Episoadele de temperaturi extrem de ridicate s-au înmulţit în ultimii ani în Spania, o ţară europeană aflată în prima linie a schimbărilor climatice, cu aproape 75% din teritoriul său cu risc de deşertificare, potrivit ONU.
Potrivit AEMET, 2022, un an marcat de o vară extrem de călduroasă şi incendii devastatoare, a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ţară. Agerpres
EVENIMENT
”Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiş” 2023, în weekend, în Parcul Titan. PROGRAM

Ce-a de-a IX-a ediţie a evenimentului ”Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiş” va avea loc în weekend, în zilele de 9, 10 şi 11 iunie, în Parcul Titan din sectorul 3.
„O nouă ediţie de sărbătoare a spiritului, o nouă întâlnire pentru o stare de bine, 9, 10 şi 11 iunie – Parcul Titan Primăria Sectorului 3 continuă şi în acest an una dintre cele mai frumoase tradiţii concertistice din România, cu ediţia a IX-a a evenimentului Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiş. Festivalul, organizat pentru a-l celebra pe cel care reprezintă în inimile şi conştiinţa românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr şi liber – Florian Pittis, a devenit, în timp, un reper cultural pentru Sectorul 3, prin impunerea unui concept unic şi prin numărul mare de participanţi. Evenimentul este, de asemenea, un excelent pretext şi pentru evocarea altor artişti iubiţi, repere în lumea folkului, a căror amintire se păstrează, astfel, vie”, se arată într-un comunicat de presă remis de organizatori.
Publicul este provocat la un nou maraton al prieteniei şi muzicii de calitate, locul de întâlnire fiind scena de lângă lacul din Parcul Titan.
„Locul acela în care, o dată pe an, an de an, muzica şi poezia se împletesc cu proiecţiile video şi în care artişti, legaţi de Moţu Pittis sau cărora acesta le-a marcat destinul artistic, se reunesc pentru a-şi arăta preţuirea faţă de cel care a fost Forian Pittiş, dar şi faţă de alţi artişti care au făcut istorie în muzică folk”.
PROGRAM
În programul evenimentului sunt incluşi cei mai reprezentativi artişti ai scenei folk actuale de la noi din ţară:
– 9 iunie, ora 19.00: Soundcrowd, Ansamblul instrumental Copiii Curcubeu (Corul şi Orchestra elevilor de la Şcoala Gimnazială de Arte nr. 5 din Sectorul 3), Cvartetul Passione şi Grupul Coral Song, dirijor Mircea Ionescu
– 10 iunie, ora 18.00: Sunt un frate tânăr – proiect al artiştilor Dorin Andone, Teo Boar şi Vlady Cnejevici, Cătălin Stepa, Maria Gheorghiu, Florin Chilian, Zoia Alecu, Mircea Baniciu & Band
– 11 iunie, ora 18.00: Marius Matache Trio, Marius Bătu, Alina Manole, Ducu Bertzi & Friends, Alifantis & ZAN, Mircea Vintila & Brambura.
„Moţu’ Pittiş a sădit în sufletele românilor dorinţa de libertate, de cunoaştere. A fost un vizionar care a inspirat generaţii întregi de tineri şi continuă să o facă, deoarece moştenirea pe care ne-a lăsat-o este atemporală. Evenimentul ‘Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiş’ îşi propune să aducă în fiecare an în faţa mai vechilor sau mai tinerelor generaţii în blue-jeans lecţiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiş le-a oferit”.
Accesul la eveniment este liber, au mai spus organizatorii evenimentului.
EVENIMENT
Interesul pentru alegerile europene crește: Peste jumătate dintre cetățenii europeni și 61% dintre români sunt interesaţi

Conform sondajului Eurobarometru prezentat marți la Bruxelles de Parlamentul European în parteneriat cu European Newsroom, 56% dintre cetățenii europeni și 61% dintre români se arată interesați de următoarele alegeri europene. Aceste alegeri europarlamentare sunt programate pentru perioada 6-9 iunie 2024 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind programate cu un an înainte.
În prezentarea studiului, Philipp Schulmeister, director pentru campanii în cadrul Parlamentului European, a explicat că două treimi dintre respondenţii din UE (67%) declară că probabil ar vota dacă alegerile europene ar avea loc săptămâna viitoare.
O întrebare similară a fost inclusă în sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din aprilie 2018, cu un an înaintea alegerilor europene precedente. La acea dată, 58% dintre respondenţi declarau că probabil ar vota în aceste condiţii.
Cetăţenii români sunt în prezent mai dispuşi să voteze la alegerile europene decât erau înaintea precedentelor alegeri europene, desfăşurate în 2019.
Dintre respondenţii români, 64% declară că probabil ar vota dacă alegerile europene ar avea loc la o săptămână de la data sondajului, faţă de 60% în 2018.
O altă concluzie a sondajului, evidenţiată şi de Schulmeister în prezentarea sa, este aceea că cetăţenii europeni sunt de părere că democraţia este cea mai importantă valoare pe care Parlamentul European o poate apăra: 37% dintre respondenţi consideră că apărarea democraţiei este prioritară, fiind urmată de protecţia drepturilor omului în UE şi la nivel mondial (28%) şi de libertatea de exprimare şi de gândire (27%).
Interesul pentru alegerile europene crește. Cetăţenii europeni sunt mulţumiţi în principal de existenţa unor alegeri libere şi corecte
Modul în care democraţia funcţionează în Uniunea Europeană mulţumeşte 54% dintre cetăţenii europeni şi pe 52% dintre cei români.
Cetăţenii europeni sunt mulţumiţi în principal de existenţa unor alegeri libere şi corecte (70%), libertatea de exprimare (70%) şi respectarea drepturilor fundamentale (66%).
Ei sunt cel mai puţin mulţumiţi de combaterea dezinformării şi a corupţiei.
Întrebaţi despre diverse elemente ale democraţiei, cetăţenii români se declară mulţumiţi de libertatea de exprimare (62%), diversitatea mass-media (56%), existenţa alegerilor libere şi echitabile (54%) şi de respectul pentru drepturile fundamentale (54%).
Românii sunt cel mai puţin mulţumiţi de felul în care sunt luate în considerare interesele cetăţenilor de către partidele politice şi de lupta împotriva corupţiei.
O majoritate a cetăţenilor europeni sunt conştienţi de impactul Uniunii Europene asupra vieţii lor de zi cu zi: aproximativ şapte din zece cetăţeni europeni şi 62% dintre români împărtăşesc această opinie.
Interesul pentru alegerile europene crește. 62% dintre respondenţii din UE şi 55% dintre cei din România îşi amintesc că au auzit recent despre Parlamentul European
Rolul Parlamentului European este şi el recunoscut: 62% dintre respondenţii din UE şi 55% dintre cei din România îşi amintesc că au auzit recent despre Parlamentul European.
Sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru Ucraina iese în evidenţă, fiind realizarea cu cea mai mare rată de mulţumire în rândul cetăţenilor europeni: 69% dintre respondenţii la nivel UE se declară mulţumiţi de aceste acţiuni. Acelaşi procent se înregistrează şi în rândul respondenţilor din România (69%).
Nivelul de satisfacţie este cel mai ridicat în Olanda (90%), Suedia (87%), Finlanda (87%) şi Irlanda (87%). Respondenţii din Slovacia (45%) şi Grecia (48%) au cele mai scăzute rate de satisfacţie.
Satisfacţia faţă de acţiunile Uniunii este, de asemenea, relativ ridicată în domeniul protecţiei drepturilor democratice şi al respectării statului de drept (64% dintre cetăţenii europeni, 57% dintre cetăţenii români), precum şi în domeniul politicii externe (54% dintre cetăţenii europeni, 56% dintre cetăţenii români).
Interesul pentru alegerile europene crește. Cetăţenii doresc ca Parlamentul European să pună pe primul loc lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale
Crizele suprapuse din ultimii ani sunt foarte vizibile atunci când sunt analizate starea economiei şi situaţia financiară a cetăţenilor. Jumătate dintre respondenţii europeni (50%) constată că nivelul lor de trai a scăzut şi se aşteaptă ca acest lucru să continue în anul următor, în timp ce 29% nu au constatat încă o reducere a nivelului de trai, dar se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în următorul an.
Dintre respondenţii români, 47% au constatat deja o scădere a nivelului de viaţă, iar 37% se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în următorul an.
În acest context, cresc şi aşteptările pentru soluţii concrete: 65% dintre respondenţii europeni şi 69% dintre românii intervievaţi nu sunt mulţumiţi de măsurile luate de ţara lor pentru a face faţă crizei generate de costul vieţii, iar 57% dintre cetăţenii europeni şi 60% dintre cei români nu sunt mulţumiţi de ceea ce a făcut Uniunea Europeană pentru a remedia situaţia.
În această privinţă, cetăţenii doresc ca Parlamentul European să pună pe primul loc lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale (38%), următoarele priorităţi fiind sănătatea publică (33%), combaterea schimbărilor climatice (31%) şi sprijinirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă (31%).
Pentru respondenţii din România prioritatea o reprezintă sprijinirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă (40%), urmată de sănătatea publică (36%) şi de lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale (29%). Agerpres