Connect with us

ACTUALITATE

Preparate delicioase de POST. Hamburger, clătite sau paste. Ingredientele de care ai nevoie și cum să le găteşti

Publicat

mancare

Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai dur dintre cele patru posturi importante de peste an. Cei care plănuiesc să se abțină de la „dulce” în toate cele 40 de zile vor fi cu siguranță încercați de pofte. Partea bună este că acum ne putem permite să mâncăm diversificat, fără se ne abatem de la post și asta pentru că există zeci de rețete reinterpretate și delicioase care să țină locul fasolei bătute sau tocăniței de cartofi.

Clătite de post

Ingrediente
-200 g făină
-3 linguri zahăr (brun, de preferat)
– 1 linguriță praf de copt
– 1 lingură ulei
-2 fiole esență de vanilie
– 375 ml lapte de soia (ce aromă preferi)

MOD DE PREPARARE
Exact ca la clătitele obișnuite, se amestecă toate ingredientele, treptat, într-un bol mare, cu ajutorul unui tel sau al unui mixer.
Încinge uleiul în tigaie, la foc mediu spre mare și apoi apucă-te de făcut, pe rând, clătitele. (Dacă pui 3 linguri de aluat la fiecare clătită în parte, îți vor ieși, în total, aproximativ 15 bucăți).
Prăjește fiecare clătită 1-2 minute pe prima parte, apoi încă un minut pe cealaltă parte.

Hamburgeri de post

Ingrediente
-o conservă mare fasole boabe
-2 cepe roşii
-200 g ciuperci
-un căţel usturoi
-2 linguri făină
-4 linguri ulei
-câteva frunze mentă
-sare
-piper

Mod de Preparare:
1. Ceapa se pune în mixerul robotului, se mărunţeşte şi se adaugă şi ciupercile, mixând. Se pune amestecul într-o tigaie cu ulei şi se căleşte 5 minute la foc mare. Se pisează usturoiul şi se adaugă apoi menta tocată, sare şi piper.
3. Fasolea scursă se pasează şi piureul se amestecă cu compoziţia de ciuperci. Se adaugă făina şi se amestecă.
4. Compoziţia se împarte în patru hamburgeri care se prăjesc în ulei încins timp de 6-8 minute, pe ambele părţi. Se servesc cu sos, după preferinţă.

Orezul sârbesc este acea reţetă simplă care poate fi şi fel de mâncare de sine stătător, dar şi garnitura la o friptură. Sfatul nostru este să-l mănânci aşa, ca atare, însoţit de o salată uşoară. Este cina perfectă pe care o poţi prepara pentru toţi cei dragi.

Orez sârbesc. Reţetă simplă –

Ingrediente (2 porţii)
-200 g orez
-200 g ciuperci
-1 ceapă
-1 morcov
-2 ardei graşi
-1 l de apă sau supă de legume
-40 ml ulei
-pătrunjel
-cimbru
-1 lingură bulion
-sare
-piper

 Mod de preparare
Speli şi cureţi toate legumele. Dai morcovul prin răzătoarea mare sau îl tai mărunt. Tai ardeii şi ciupercile bucăţi şi ceapa julien. Încingi o cratiţă cu ulei şi sotezi ceapa 2 minute la flacără medie. Adaugi peste ceapă ardeii, morcovul şi ciupercile şi le sotezi 5-6 minute, amestecând din când în când.

Speli orezul şi îl adaugi în aceeaşi tigaie în care sunt sotate legumele, lăsând pe foc 5 minute. Torni apa sau supa de legume fierbinte, bulionul, sarea şi piperul şi amesteci bine.
Încingi cuptorul. Pui cratiţa în cuptor şi laşi orezul 40 de minute. Serveşti cât e cald cu pătrunjel şi cimbru proaspăt tăiate.

Falafel cu sos de susan – Ingrediente (4 porţii)
-250 g năut
-1 ceapă mare
-2 căţei usturoi
-2 linguri pătrunjel verde
-1 linguriţă coriandru
-1 linguriţă chimen
-2 linguri făină grâu
-sare
-piper
-ulei, pentru prăjit

Pentru sos
-½ cană pastă de susan (tahina)
-½ cană apă
-¼ cană zeamă lămâie
-2 căţei usturoi

Mod de preparare
Pui năutul într-un vas, îl acoperi cu apă rece şi-l laşi peste noapte să se înmoaie. Îl strecori, îl pui într-o oală cu apă şi-l fierbi, la foc mic, o oră din momentul în care începe să dea în clocot. Îl scurgi şi-l laşi să se răcească.

Pui într-un bol încăpător ceapa tocată, usturoiul, coriandrul, chimenul, pătrunjelul tocat, sarea şi piperul, după gust, apoi făina, în ploaie. Mixezi până obţii o pastă.

Separat, mixezi năutul, apoi îl amesteci într-un bol cu pasta obţinută. Încingi uleiul şi formezi, cu mâinile umede, biluţe de mărimea unor chiftele.

Prăjeşti biluţele pe ambele părţi până devin aurii. Pentru sos, combini ingredientele şi le mixezi până obţii o pastă moale. Serveşti chifteluţele de năut alături de sos.

 

Supă cremă de ciuperci

-2 buc. morcovi
-500 gr ciuperci
-1 buc. patrunjel
-1 buc. telina mica
-1 buc. ceapa mica
-2 buc. cartofi potriviti
-1 lingurita pasta de tomate
-1 buc. legatura de patrunjel verde
-1 varf lingurita sare
-1 varf lingurita de piper
-1 varf de lingurita maghiran maruntit si busuioc maruntit.

Mod de preparare

Se curăță legumele și se splală bine, apoi se taie în bucăți și se pun la fiert într-un vas cu 4 litri de apă. Se adaugă și ciupercile, spalate bine și taiate.
Când toate sunt fierte, se scot din apa în care au fiert și se dau prin blender, obținandu-se o pasta. Se subtiaza treptat apa în care au fiert și se mai pune la foc mic să mai dea cateva clocote, potrivinde-se de sare si piper. Se toaca patrunjelul verde si se adauga în supa-crema obținută.

Cannelloni cu legume

8 tuburi de cannelloni

-100 g ciuperci

-100 g broccoli

-200 g legume congelate (mazare, morcov, porumb, ardei gras)

-100 g cascaval de post

-sare, piper,

-2-3 linguri ulei

– 1 lingura pesmet.

Mod de preparare

Într-un vas se pune apă cu puțină sare la fiert, iar când dă în clocot se adauga pastele cannelonni și se fierb timp de 2-3 minute. Se scot apoi cu grija, se trec printr-un jet de apa rece și se așează pe un platou.

Într-o tigaie se pune uleiul, iar cand este încins se adaugă legumele congelate și ciupercile tăiate feliuțe și se călesc până se înmoaie. Se adaugă și broccoli desfăcut în buchetele mici și opărit înainte 1-2 minute în apa cu sare.

Se umple fiecare tub de cannelloni cu amestecul de legume, se asează într-o tavă unsă cu ulei și presarată cu pesmet și se da la cuptor pentru 5-10 minute.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe