Connect with us

ACTUALITATE

Preparate delicioase de POST. Hamburger, clătite sau paste. Ingredientele de care ai nevoie și cum să le găteşti

Publicat

mancare

Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai dur dintre cele patru posturi importante de peste an. Cei care plănuiesc să se abțină de la „dulce” în toate cele 40 de zile vor fi cu siguranță încercați de pofte. Partea bună este că acum ne putem permite să mâncăm diversificat, fără se ne abatem de la post și asta pentru că există zeci de rețete reinterpretate și delicioase care să țină locul fasolei bătute sau tocăniței de cartofi.

Clătite de post

Ingrediente
-200 g făină
-3 linguri zahăr (brun, de preferat)
– 1 linguriță praf de copt
– 1 lingură ulei
-2 fiole esență de vanilie
– 375 ml lapte de soia (ce aromă preferi)

MOD DE PREPARARE
Exact ca la clătitele obișnuite, se amestecă toate ingredientele, treptat, într-un bol mare, cu ajutorul unui tel sau al unui mixer.
Încinge uleiul în tigaie, la foc mediu spre mare și apoi apucă-te de făcut, pe rând, clătitele. (Dacă pui 3 linguri de aluat la fiecare clătită în parte, îți vor ieși, în total, aproximativ 15 bucăți).
Prăjește fiecare clătită 1-2 minute pe prima parte, apoi încă un minut pe cealaltă parte.

Hamburgeri de post

Ingrediente
-o conservă mare fasole boabe
-2 cepe roşii
-200 g ciuperci
-un căţel usturoi
-2 linguri făină
-4 linguri ulei
-câteva frunze mentă
-sare
-piper

Mod de Preparare:
1. Ceapa se pune în mixerul robotului, se mărunţeşte şi se adaugă şi ciupercile, mixând. Se pune amestecul într-o tigaie cu ulei şi se căleşte 5 minute la foc mare. Se pisează usturoiul şi se adaugă apoi menta tocată, sare şi piper.
3. Fasolea scursă se pasează şi piureul se amestecă cu compoziţia de ciuperci. Se adaugă făina şi se amestecă.
4. Compoziţia se împarte în patru hamburgeri care se prăjesc în ulei încins timp de 6-8 minute, pe ambele părţi. Se servesc cu sos, după preferinţă.

Orezul sârbesc este acea reţetă simplă care poate fi şi fel de mâncare de sine stătător, dar şi garnitura la o friptură. Sfatul nostru este să-l mănânci aşa, ca atare, însoţit de o salată uşoară. Este cina perfectă pe care o poţi prepara pentru toţi cei dragi.

Orez sârbesc. Reţetă simplă –

Ingrediente (2 porţii)
-200 g orez
-200 g ciuperci
-1 ceapă
-1 morcov
-2 ardei graşi
-1 l de apă sau supă de legume
-40 ml ulei
-pătrunjel
-cimbru
-1 lingură bulion
-sare
-piper

 Mod de preparare
Speli şi cureţi toate legumele. Dai morcovul prin răzătoarea mare sau îl tai mărunt. Tai ardeii şi ciupercile bucăţi şi ceapa julien. Încingi o cratiţă cu ulei şi sotezi ceapa 2 minute la flacără medie. Adaugi peste ceapă ardeii, morcovul şi ciupercile şi le sotezi 5-6 minute, amestecând din când în când.

Speli orezul şi îl adaugi în aceeaşi tigaie în care sunt sotate legumele, lăsând pe foc 5 minute. Torni apa sau supa de legume fierbinte, bulionul, sarea şi piperul şi amesteci bine.
Încingi cuptorul. Pui cratiţa în cuptor şi laşi orezul 40 de minute. Serveşti cât e cald cu pătrunjel şi cimbru proaspăt tăiate.

Falafel cu sos de susan – Ingrediente (4 porţii)
-250 g năut
-1 ceapă mare
-2 căţei usturoi
-2 linguri pătrunjel verde
-1 linguriţă coriandru
-1 linguriţă chimen
-2 linguri făină grâu
-sare
-piper
-ulei, pentru prăjit

Pentru sos
-½ cană pastă de susan (tahina)
-½ cană apă
-¼ cană zeamă lămâie
-2 căţei usturoi

Mod de preparare
Pui năutul într-un vas, îl acoperi cu apă rece şi-l laşi peste noapte să se înmoaie. Îl strecori, îl pui într-o oală cu apă şi-l fierbi, la foc mic, o oră din momentul în care începe să dea în clocot. Îl scurgi şi-l laşi să se răcească.

Pui într-un bol încăpător ceapa tocată, usturoiul, coriandrul, chimenul, pătrunjelul tocat, sarea şi piperul, după gust, apoi făina, în ploaie. Mixezi până obţii o pastă.

Separat, mixezi năutul, apoi îl amesteci într-un bol cu pasta obţinută. Încingi uleiul şi formezi, cu mâinile umede, biluţe de mărimea unor chiftele.

Prăjeşti biluţele pe ambele părţi până devin aurii. Pentru sos, combini ingredientele şi le mixezi până obţii o pastă moale. Serveşti chifteluţele de năut alături de sos.

 

Supă cremă de ciuperci

-2 buc. morcovi
-500 gr ciuperci
-1 buc. patrunjel
-1 buc. telina mica
-1 buc. ceapa mica
-2 buc. cartofi potriviti
-1 lingurita pasta de tomate
-1 buc. legatura de patrunjel verde
-1 varf lingurita sare
-1 varf lingurita de piper
-1 varf de lingurita maghiran maruntit si busuioc maruntit.

Mod de preparare

Se curăță legumele și se splală bine, apoi se taie în bucăți și se pun la fiert într-un vas cu 4 litri de apă. Se adaugă și ciupercile, spalate bine și taiate.
Când toate sunt fierte, se scot din apa în care au fiert și se dau prin blender, obținandu-se o pasta. Se subtiaza treptat apa în care au fiert și se mai pune la foc mic să mai dea cateva clocote, potrivinde-se de sare si piper. Se toaca patrunjelul verde si se adauga în supa-crema obținută.

Cannelloni cu legume

8 tuburi de cannelloni

-100 g ciuperci

-100 g broccoli

-200 g legume congelate (mazare, morcov, porumb, ardei gras)

-100 g cascaval de post

-sare, piper,

-2-3 linguri ulei

– 1 lingura pesmet.

Mod de preparare

Într-un vas se pune apă cu puțină sare la fiert, iar când dă în clocot se adauga pastele cannelonni și se fierb timp de 2-3 minute. Se scot apoi cu grija, se trec printr-un jet de apa rece și se așează pe un platou.

Într-o tigaie se pune uleiul, iar cand este încins se adaugă legumele congelate și ciupercile tăiate feliuțe și se călesc până se înmoaie. Se adaugă și broccoli desfăcut în buchetele mici și opărit înainte 1-2 minute în apa cu sare.

Se umple fiecare tub de cannelloni cu amestecul de legume, se asează într-o tavă unsă cu ulei și presarată cu pesmet și se da la cuptor pentru 5-10 minute.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe