EVENIMENT
Președintele a promulgat legea care prevede facilitarea investiţiilor în sistemele de irigaţii din fonduri naţionale şi europene
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care vizează facilitarea investiţiilor în sistemele de irigaţii din fonduri naţionale şi europene.
Actul normativ prevede modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/ 2004 şi modificarea art. III alin. (1), (1 prim) şi (3) din Legea nr. 269/ 2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/ 2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/ 2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.
Citește și: Lege promulgată: Cuantum de 22 de lei pentru alocația de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice, rezidenţiale şi case familiale
Potrivit expunerii de motive, intervenţia legislativă vizează înlocuirea „acordului scris al proprietarilor, întrucât sunt multe situaţii când investiţiile sunt îngreunate sau blocate din cauza faptului că proprietarii nu pot fi identificaţi”.
Astfel, în cazul în care contractele nu cuprind explicit acordul proprietarilor terenurilor şi/sau aceştia nu pot fi identificaţi, titularii autorizaţiilor vor publica o notificare privind intenţia de a executa lucrările, la sediul primăriei comunei, oraşului sau municipiului pe raza căreia/căruia se află terenurile pe care urmează să fie executate lucrările, identificând aceste terenuri conform modalităţilor prevăzute Legea 138/2004.
În acest caz, notificarea devine după 10 zile calendaristice titlul pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.
Legea facilitării investiţiilor în sistemele de irigaţii din fonduri naţionale şi europene, promulgată: de ce beneficiază organizațiile și federațiile
Potrivit legii, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, organizaţiile şi federaţiile beneficiază, în condiţiile legii, de un drept de servitute de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană şi de un drept de uz asupra terenurilor proprietate publică sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice situate în cadrul platourilor deservite de amenajările de îmbunătăţiri funciare.
Aceste drepturi au ca obiect utilitatea publică a bunurilor din fondul dominant şi se realizează cu titlu obligatoriu pe toată existenţa acestora, se exercită fără înscriere în cartea funciară şi cuprind dreptul de folosinţă, întreţinerea, reparaţiile şi paza integrităţii respectivelor bunuri, precum şi a înlăturării urmărilor unor dezastre şi aplicării de măsuri de protecţie a mediului înconjurător, conform prevederilor legale în vigoare.
Sistemele de irigaţii locale se autorizează de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Pentru sistemele de irigaţii locale înfiinţate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiarii au obligaţia să obţină autorizaţia de la Agenţie în termen de 6 luni de la aprobarea normelor metodologice. Agerpres
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Acțiune de igienizare în Peștera Ghețarul Scărișoara. Au fost extrase 10 tone de deșeuri, unele abandonate de câteva decenii
În Peștera Ghețarul Scărișoara din comuna Gârda de Sus a avut loc, pe 16 noiembrie, o importantă acțiune de igienizare la care au participat 27 persoane. Particularitatea acestei intervenții a constat în specificul peșterii, intrarea se face printr-un aven adânc de 50 m, ceea ce a impus utilizarea unui sistem de cablu pentru evacuarea deșeurilor pe o vericală de câteva zeci de metri.
În cadrul acțiunii, au fost extrase…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Închisoare cu executare pentru un bărbat din Sebeș care nu a plătit pensie alimentară. Avea de dat 9 lei pe zi, pentru un copil
Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abandon de familie. Mai exact, timp de doi ani a refuzat să plătească pensia alimentară celor doi copii pe care îi avea cu o femeie din oraș.
Magistrații au calculat că acesta avea de plătit 9 lei pe zi, pentru fiecare copil, adică 18 lei pe zi. În data de 14 noiembrie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o decizie în acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro