EVENIMENT
Președintele Iohannis: riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere

Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, a spus președintele Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Iohannis a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securității energetice și alimentare.
Președintele a arătat că procesul de reconstrucție a Ucrainei va presupune eforturi susținute pe termen mediu și lung, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali.
De asemenea, conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a prezentat măsurile adoptate de România pentru sprijinirea Ucrainei, subliniind ajutorul umanitar și facilitarea exporturilor de cereale prin portul Constanța și porturile de la Dunăre.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, de asemenea, importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susținere.
„La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați. Subiectul securității alimentare a fost abordat de liderii europeni atât în contextul conflictului din Ucraina, cât și în dimensiunea sa globală.
Astfel, Consiliul European a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii de transport din Ucraina și blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră și să permită exporturile de alimente, în special de la Odessa. Liderii europeni au evocat măsurile active ale Uniunii Europene pentru facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei și pentru sprijinirea sectorului său agricol în perspectiva sezonului 2022.
În acest sens, Consiliul European a invitat statele membre să accelereze lucrările privind „culoarele de solidaritate” prezentate de Comisia Europeană și să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi europene. Președintele României s-a referit la impactul direct al războiului asupra securității alimentare și a lanțurilor de aprovizionare, și a subliniat necesitatea identificării unor soluții urgente, având în vedere efectele resimțite la nivel global”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, Iohannis a subliniat importanța intensificării eforturilor pentru a depăși decalajele de investiții în materie de apărare, prin stimularea investițiilor și achiziționarea de capabilități de apărare, în deplină complementaritate și coordonare cu NATO.
Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat situația de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul politic și asistența umanitară, economică și financiară din partea Uniunii Europene, impactul conflictului asupra securității alimentare globale, aspecte referitoare la securitate și apărare și situația în domeniul energiei.
Reuniunea extraordinară a Consiliului European s-a desfășurat la Bruxelles în perioada 30-31 mai 2022.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Ce poți face la Electric Castle, în afară de concerte? Arenă sportivă, fitness sau stand-up comedy

Zilele de festival se anunță pline de aventuri electrice la castel. Din 16 în 20 iulie, participanții la Electric Castle de la Bonțida au nu mai puțin de 70 de activități cu care să-și umple programul de festival, între concertele susținute de cei peste 200 de artiști confirmați pentru cea de-a 11-a ediție.
Cu peste 70% dintre participanți petrecând cel puțin 8 ore, zilnic, în festival, agenda…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un profesor clujean de la UBB, numit de Nicușor Dan în funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR)

Profesorul clujean Dacian Dragoș de la UBB a fost numit, prin decret prezidențial de către președintele Nicușor Dan în funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR), pentru un mandat de nouă ani, numirea intrând în vigoare din 13 iulie.
Nominalizarea s-a făcut în baza atribuțiilor șefului statului care are dreptul de a desemna trei dintre cei nouă judecători ai CCR.
Dacian Dragoș este…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Fake grosolan cu un pompier din Cluj, demontat de DSU: Pagina încearcă să obțină distribuiri masive

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) trage un semnal de alarmă după ce, marți, pe o platformă de social media a fost distribuită o postare falsă în care se afirma că un pompier din Cluj ar fi fost grav rănit în urma unei intervenții recente.
Informația prezentată pe pagina de Facebook intitulată „IUBIM Ortodoxia” este complet falsă, precizează DSU, care precizează că niciun pompier din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mai multe localități fără curent în județul Cluj după furtună. Bătaie de joc: la dispecerat nu răspunde nimeni

Furtuna care a lovit județul Cluj marți seară a provocat probleme serioase în infrastructura energetică. Zeci de localități din județ au rămas fără curent, unele până miercuri dimineață.
Oficial, Distribuție Energie Electrică România (DEER) a anunțat mai multe întreruperi accidentale, dar localitatea Șomeșul Rece din comuna Gilău, deși afectată, nici măcar nu apare în listă, iar dispeceratul nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro