EVENIMENT
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Fondul Cultural Național și taxarea activităților culturale

Legea privind categoriile de contributori și activitățile supuse taxării la Fondul Cultural Național a fost promulgată de către Președintele Klaus Iohannis marți.
Actul normativ vizează aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2023 pentru modificarea art. 21 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale.
Potrivit legii, perioada de derulare/desfăşurare a proiectului cultural reprezintă intervalul de timp, precizat în cererea de finanţare, situat între data demarării primei şi data finalizării ultimei activităţi de pregătire/implementare a proiectului cultural, independent de data semnării contractului de finanţare şi/sau de data-limită a depunerii dosarului de decont, cuprinzând – fără ca enumerarea să fie limitativă – activităţi transversale, precum managementul de proiect, monitorizarea, activităţi de evaluare şi raportare.
Actul normativ stabileşte că aceeaşi parte de cheltuială eligibilă din cadrul proiectului nu poate fi decontată din două sau mai multe surse de finanţare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Fondul Cultural Național și taxarea activităților culturale. Ce stabilește această lege
Din finanţările nerambursabile acordate se mai pot acoperi următoarele categorii de cheltuieli directe eligibile: cheltuieli cu personalul, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii şi impozitul pe venit aferente salariilor, în limita unui procent de cel mult 20% din totalul finanţării nerambursabile acordate, cu excepţia cheltuielilor salariale ale beneficiarilor persoane juridice de drept public, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau de la bugetele autorităţilor publice locale; cheltuieli cu achiziţia de mijloace fixe necesare implementării proiectului, în procent de cel mult 25% din totalul finanţării nerambursabile acordate, a căror durată de amortizare poate depăşi durata proiectului, cu respectarea condiţiilor/măsurilor asiguratorii prevăzute în contractul de finanţare.
Legea mai stabileşte că finanţările nerambursabile se acordă în tranşe, prin virament bancar, din bugetul autorităţii finanţatoare în contul beneficiarului, pe baza cererii de plată sau, după caz, a facturii emise de acesta pentru fiecare tranşă. Agerpres
EVENIMENT
Piscina Theodora Golf Club, un refugiu fantastic în natură pentru zilele fierbinți de vară (P)

Sezonul cald a revenit, iar cei care sunt în vacanță ori doar vor să evadeze pentru o zi sau doar pentru câteva ore din orașul încins, au un loc perfect pentru relaxare: piscina exterioară de la Theodora Golf Club.
Unul dintre cele mai liniștite și frumoase refugii din zona Alba Iuliei nu își propune să impresioneze prin agitație sau opulență, ci prin echilibru: apă curată, un șezlong cu umbră, un cocktail rece și un sentiment autentic de vacanță, chiar dacă e doar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.
Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.
După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.
În cadrul congresului a fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței.
Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro