Connect with us

EVENIMENT

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ambasadorilor UE că „va ridica” subiectul Schengen la Consiliul European

Publicat

intalnire ambasadori ue in romania sursa foto adiministratia prezidentiala
sursa foto: presidency

Președintele României s-a referit, în discuția cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, la „blocajul regretabil și nejustificat al aderării României la spațiul Schengen” și a informat că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, la sfârșitul lunii decembrie, a Președinției cehe a Consiliului UE.

„În cadrul întrevederii au fost abordate, în principal, teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv în perspectiva Consiliului European din data de 15 decembrie 2022.

Președintele României a adresat felicitări Președinției cehe a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă extrem de dificilă, marcată de evoluția războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și de consecințele complexe ale acestuia. Președintele Klaus Iohannis a arătat că România a continuat, pe tot parcursul acestui an plin de provocări, să contribuie în mod concret la securitatea Uniunii Europene și a cetățenilor săi, înțelegând încă de la început că, în acest context complicat, datoria statelor europene este de menținere a unității, de susținere reciprocă și de solidaritate.

Pe acest fond, Președintele României s-a referit la blocajul regretabil și nejustificat al aderării României la spațiul Schengen, care este contrar acestor principii și realităților demonstrate prin date solide și rapoarte ale Comisiei Europene care atestă rezultatele extrem de pozitive ale României în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și controlarea migrației ilegale.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ambasadorilor UE că „va ridica” subiectul Schengen la Consiliul European. Ce spus Iohannis despre situația din Ucraina

Mulțumind tuturor partenerilor europen care au sprijinit eforturile României în mod corect și într-un spirit european, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil.

A informat, de asemenea, că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână”, anunță Administrația Prezidențială.

Referitor la situația din Ucraina, Iohannis a subliniat necesitatea menținerii sprijinului european pentru acest stat pe toate palierele, mai ales financiar, pentru cât timp va fi nevoie, inclusiv în etapa de reconstrucție.

De asemenea, Președintele României a arătat că „agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei a demonstrat importanța strategică a relației transatlantice pentru continentul european”.

„Având în vedere provocările complexe cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru menținerea sprijinului Uniunii Europene pentru acest stat, referindu-se în mod special la criza energetică și la eforturile României de asigurare a până la 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Totodată, președintele României a arătat că securitatea energetică și asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori trebuie să rămână priorități ale agendei europene, salutând rezultatele obținute până în prezent pe linia reducerii dependenței de Rusia, a identificării de resurse alternative și a interconectărilor.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ambasadorilor UE că „va ridica” subiectul Schengen la Consiliul European. Președintele s-a pronunțat pentru continuarea procesului de extindere al UE atât cu partenerii estici

De asemenea, a subliniat că eforturile trebuie să continue, fiind necesare atât măsuri precum un mecanism eficient de corecție a prețului gazului, cât și măsuri pe termen lung, printr-o reformă structurală a pieței care să limiteze impactul prețului gazului asupra prețului electricității.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru continuarea procesului de extindere al UE atât cu partenerii estici – Republica Moldova, Ucraina, Georgia – cât și cu partenerii din Balcanii de Vest, față de care angajamentul european a fost reafirmat recent cu prilejul Summitului de la Tirana.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ambasadorilor UE că „va ridica” subiectul Schengen la Consiliul European.

De asemenea, președintele României a transmis succes viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie 2023, arătând că provocările la adresa unității Uniunii Europene se vor multiplica în anul următor și este necesară, în actualul context geopolitic, identificarea celor mai bune soluții pentru o Uniune puternică și capabilă să răspundă așteptărilor cetățenilor săi”, se menționează în finalul comunicatului.

Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei la București, nu s-a prezentat la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului are, marți, o întâlnire cu toți ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit unor surse participante la eveniment.

Austria a blocat, joi, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: presidency

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Hoban, înapoi la CFR Cluj. De această dată în staff-ul ACADEMIEI

Publicat

ovidiu hoban e1695319285879.jpg

Ovidiu Hoban, fostul mijlocaș al CFR-ului, revine la club. De această dată nu ca jucător ci ca antrenor la Academie.

„Bine ai revenit în familia noastră, Ovidiu Hoban!
Vă anunțăm cu entuziasm că Ovidiu Hoban, fostul mare jucător al echipei noastre, revine la CFR Cluj într-o nouă postură, aceea de antrenor al Academiei noastre.

Alături de Cosmin Tilincă, un alt fost mare jucător CFRist, Ovidiu își va folosi expertiza sportivă dobândită în urma celor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT de la începutul anului cu 0,9%

Publicat

money bank note euro banknote paper money bill many stack 680079.jpgd e1585816311312.jpg

Miercuri, s-a încheiat principalul eveniment al acestei săptămâni, care influențează politicile financiare din întreaga lume: întâlnirea Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale americane.

Fed a decis să mențină dobânda de politică monetară la 5,25 – 5,50%, dar a semnalat perspectiva unei noi majorări cu 25 puncte bază până la sfârșitul acestui an. FOMC a indicat un nivel al dobânzii de 5,1% pentru decembrie 2024, respectiv de 3,9% pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Turdean de 19 ani, reținut pentru agresarea SEXUALĂ a unei fetițe de 8 ani

Publicat

catuse bun e1662989154100.jpg

Un tânăr de 19 ani din Turda a fost reținut de polițiști pentru agresarea sexuală a unei fetițe de 8 ani.

„La data de 20 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Turda, cercetat pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.

În fapt, cercetările au fost demarate la data de 20 septembrie a.c., în urma unei sesizări cu privire la faptul că în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ocna Mureș cumpără autobuze electrice și stații de încărcare. Bugetul achiziției depășește 7 milioane de lei. Licitație lansată

Publicat

ocna mureș cumpără autobuze electrice și stații de încărcare. bugetul

Primăria Ocna Mureș cumpără trei autobuze electrice, trei stații de reîncărcare lente și o stație de încărcare rapidă. Procedura a fost lansată, iar valoarea extimată este de 7,17 milioane de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, autobuzele electrice și stațiile de încărcare vor deservi transportul public de călători.

Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), fără etaj și vor fi dotate cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe