Connect with us

EVENIMENT

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic

Publicat

iohannis baku fb
sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis, arhivă foto

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional aflat în creştere.

„De la bun început, România a recunoscut contribuţia importantă pe care Azerbaidjanul şi Coridorul Sudic de Gaze o au în acoperirea nevoilor energetice ale Europei.

România a oferit garanţia angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru naţional aflat în creştere”, a spus şeful statului la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, deschisă împreună cu omologul azer, Ilham Aliyev.

Preşedintele Iohannis a subliniat că, în ultimii ani, România a făcut investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţii de transport a gazului, dar şi în conectivitatea cu ţările vecine.

Printre acestea, el a indicat conducta de gaz BRUA şi finalizarea extinderii interconectorilor cu Bulgaria şi Ungaria.

„Compania română Transgaz şi-a unit forţele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical.

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic. Conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers

Memorandumul de Înţelegere actualizat şi semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecţional între sudul şi centrul Europei, prin România, îmbunătăţind securitatea furnizării în toată regiunea. (…)

Începând din ianuarie 2022 şi ca urmare a investiţiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers.

Acest lucru oferă o alternativă pentru lanţul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria şi România, dar şi mai departe pentru pieţe în aval. (…)

Conducta de gaz care conectează reţeaua românească de gaz cu capitala Chişinău a fost dată în folosinţă în octombrie 2021 şi este acum pe deplin funcţională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept”, a adăugat Iohannis.

El a concluzionat că toate aceste eforturi susţinute şi investiţii solide făcute de România oferă opţiuni solide pentru extinderea Coridorului Sudic de Gaze către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Aceasta este o situaţie reciproc avantajoasă: geografia exporturilor de gaz din Azerbaidjan se diversifică, în timp ce securitatea energetică a Europei este întărită”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic. Ce spune președintele Iohannis despre Coridorul Sudic de Gaze

Potrivit preşedintelui Iohannis, Coridorul Sudic de Gaze şi-a demonstrat, în cei doi ani de când este operaţional, importanţa strategică pentru securitatea energetică a Europei.

„Trebuie să îi salutăm în mod particular pe toţi cei care au dat dovadă de viziune, voinţă politică şi hotărâre pentru a face din acest Coridor o realitate”, a afirmat şeful statului.

El a arătat că acest Coridor devine cu atât mai important acum, când războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în mod drastic contextul geopolitic, în special când este vorba de securitate energetică.

Şeful statului a indicat că, în acest context, Uniunea Europeană şi statele membre au „întreprins paşi decisivi pentru a reduce substanţial dependenţa de gaz provenit din surse nesigure, deoarece acesta vine cu un cost geopolitic mult prea mare”.

„Această orientare strategică în favoarea unor parteneri de încredere, cum este cazul Azerbaidjanului, a fost de mult timp susţinută de către România. Iar noi ne-am bucurat de beneficiile Parteneriatului Strategic dintre România şi Azerbaidjan de la momentul lansării acestuia, în 2009”, a spus preşedintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic. Preşedintele Iohannis a afirmat că anul trecut toată lumea a avut de înfruntat provocări energetice

El a punctat că răspunsurile la întrebările Europei în materie de energie necesită solidaritate, cooperare regională şi o diversificare a surselor şi rutelor de transport, iar acestea sunt principii cheie care sunt înglobate în proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze.

Preşedintele Iohannis a afirmat că anul trecut toată lumea a avut de înfruntat provocări energetice fără precedent: deficit de gaz sau lipsa unor surse de gaz la un preţ accesibil, fluctuaţii ale preţului, turbulenţe în piaţă şi că aceste provocări au necesitat politici complexe şi schimbări de reglementări.

„Gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranţă pentru multe state din regiune. Asigurările date de Azerbaidjan, în mod personal de către preşedintele Aliyev, în ceea ce priveşte disponibilitatea gazului caspic pentru piaţa europeană, au oferit o atât de necesară stabilitate şi predictibilitate într-o perioadă critică pentru pieţe.

Încheierea Memorandumului de Înţelegere asupra Parteneriatului Strategic în domeniul energiei, semnat de către Uniunea Europeană şi Azerbaidjan în iulie 2022, deschide calea pentru consacrarea suplimentară a rolului Coridorului Sudic ca element esenţial în strategia de diversificare a UE”, a spus şeful statului.

La reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, dar şi oficiali din mai multe ţări, precum Azerbaidjan, Turcia, Italia, Marea Britanie, Georgia, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Croaţia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ordonanța austerității: Guvernul desființează posturile neocupate din administrație și reduce cheltuielile pe hârtie

Publicat

ordonanța austerității: guvernul desființează posturile neocupate din administrație și reduce

O serie de măsuri din ”Ordonanța Austerității” vizează în mod direct domeniul angajaților la stat. Guvernul a publicat varianta finală a proiectului de reducere a cheltuielilor bugetare.

Sunt desființate o serie de posturi neocupate și se reduc mai multe cheltuieli cu angajații.

Măsuri economico-financiare referitoare la autoritățile/instituțiile publice

Art. XV – (1) Numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcțiilor de secretarilor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Carambol pe Autostrada A1 pe sensul Pitești – București. Patru autovehicule implicate. A fost chemat elicopterul SMURD

Publicat

accident a1

Grav accident rutier produs, marți dimineață, pe Autostrada A1, pe sensul Pitești – București. În carambol au fost implicate patru autovehicule. A fost chemat și elicopterul SMURD.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, patru autovehicule, dintre care două autotrenuri, au fost implicate într-o coliziune față-spate pe Autostrada A1.

Accidentul a avut loc pe sensul Pitești – București, la kilometrul 17, în zona localității Ciorogârla, județul Ilfov.

Mai multe persoane se află în evaluare medicală la fața locului.

A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD.

Traficul este  blocat, fiind deviată circulația pe sensul către Capitală de la kilometrul 23, către Bolintin Deal.

Citește mai departe

EVENIMENT

DOCUMENT: Forma finală a proiectului de măsuri fiscale și reducere a cheltuielilor bugetare. Cresc taxele pentru toată lumea

Publicat

document: forma finală a proiectului de măsuri fiscale și reducere

Forma finală a proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare a fost publicată de Ministerul Finanțelor, în transparență.

Guvernul vrea să își asume răspunderea pe acest proiect de lege. Documentul poate fi consultat integral AICI

Cele mai importante prevederi ale legii privind măsurile fiscale:

Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CITIȚI Proiectul legii privind măsurile fiscal bugetare pregătit de Guvern. Este în consultare publică 10 zile

Publicat

1695103647 bani lei pixabay e1663503847879.jpg

Ministerul Finanțelor a postat, marți, pe site proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Documentul are 82 de pagini și este pus în transparență publică timp de 10 zile, perioadă în care persoanele interesate pot trimite propuneri, sugestii şi opinii.

Întregul document poate fi consultat AICI.

Expuneea de motive care însoțește documentul poate fi citită AICI.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe