Connect with us

EVENIMENT

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic

Publicat

iohannis baku fb
sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis, arhivă foto

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional aflat în creştere.

„De la bun început, România a recunoscut contribuţia importantă pe care Azerbaidjanul şi Coridorul Sudic de Gaze o au în acoperirea nevoilor energetice ale Europei.

România a oferit garanţia angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru naţional aflat în creştere”, a spus şeful statului la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, deschisă împreună cu omologul azer, Ilham Aliyev.

Preşedintele Iohannis a subliniat că, în ultimii ani, România a făcut investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţii de transport a gazului, dar şi în conectivitatea cu ţările vecine.

Printre acestea, el a indicat conducta de gaz BRUA şi finalizarea extinderii interconectorilor cu Bulgaria şi Ungaria.

„Compania română Transgaz şi-a unit forţele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical.

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic. Conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers

Memorandumul de Înţelegere actualizat şi semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecţional între sudul şi centrul Europei, prin România, îmbunătăţind securitatea furnizării în toată regiunea. (…)

Începând din ianuarie 2022 şi ca urmare a investiţiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers.

Acest lucru oferă o alternativă pentru lanţul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria şi România, dar şi mai departe pentru pieţe în aval. (…)

Conducta de gaz care conectează reţeaua românească de gaz cu capitala Chişinău a fost dată în folosinţă în octombrie 2021 şi este acum pe deplin funcţională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept”, a adăugat Iohannis.

El a concluzionat că toate aceste eforturi susţinute şi investiţii solide făcute de România oferă opţiuni solide pentru extinderea Coridorului Sudic de Gaze către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Aceasta este o situaţie reciproc avantajoasă: geografia exporturilor de gaz din Azerbaidjan se diversifică, în timp ce securitatea energetică a Europei este întărită”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic. Ce spune președintele Iohannis despre Coridorul Sudic de Gaze

Potrivit preşedintelui Iohannis, Coridorul Sudic de Gaze şi-a demonstrat, în cei doi ani de când este operaţional, importanţa strategică pentru securitatea energetică a Europei.

„Trebuie să îi salutăm în mod particular pe toţi cei care au dat dovadă de viziune, voinţă politică şi hotărâre pentru a face din acest Coridor o realitate”, a afirmat şeful statului.

El a arătat că acest Coridor devine cu atât mai important acum, când războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în mod drastic contextul geopolitic, în special când este vorba de securitate energetică.

Şeful statului a indicat că, în acest context, Uniunea Europeană şi statele membre au „întreprins paşi decisivi pentru a reduce substanţial dependenţa de gaz provenit din surse nesigure, deoarece acesta vine cu un cost geopolitic mult prea mare”.

„Această orientare strategică în favoarea unor parteneri de încredere, cum este cazul Azerbaidjanului, a fost de mult timp susţinută de către România. Iar noi ne-am bucurat de beneficiile Parteneriatului Strategic dintre România şi Azerbaidjan de la momentul lansării acestuia, în 2009”, a spus preşedintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic. Preşedintele Iohannis a afirmat că anul trecut toată lumea a avut de înfruntat provocări energetice

El a punctat că răspunsurile la întrebările Europei în materie de energie necesită solidaritate, cooperare regională şi o diversificare a surselor şi rutelor de transport, iar acestea sunt principii cheie care sunt înglobate în proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze.

Preşedintele Iohannis a afirmat că anul trecut toată lumea a avut de înfruntat provocări energetice fără precedent: deficit de gaz sau lipsa unor surse de gaz la un preţ accesibil, fluctuaţii ale preţului, turbulenţe în piaţă şi că aceste provocări au necesitat politici complexe şi schimbări de reglementări.

„Gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranţă pentru multe state din regiune. Asigurările date de Azerbaidjan, în mod personal de către preşedintele Aliyev, în ceea ce priveşte disponibilitatea gazului caspic pentru piaţa europeană, au oferit o atât de necesară stabilitate şi predictibilitate într-o perioadă critică pentru pieţe.

Încheierea Memorandumului de Înţelegere asupra Parteneriatului Strategic în domeniul energiei, semnat de către Uniunea Europeană şi Azerbaidjan în iulie 2022, deschide calea pentru consacrarea suplimentară a rolului Coridorului Sudic ca element esenţial în strategia de diversificare a UE”, a spus şeful statului.

La reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, dar şi oficiali din mai multe ţări, precum Azerbaidjan, Turcia, Italia, Marea Britanie, Georgia, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Croaţia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. De ce emigrează în ţările „bătrânului” continent?

Publicat

Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. Ceea ce este ieftin pentru americani, este extrem de scump pentru europenii din sud, ale căror salarii medii sunt substanţial mai mici decât cele ale americanilor. Localnicii au ajuns deja să se ”bată” pentru locuinţe cu străinii bogaţi, pe o piaţă imobiliară deja impactată de Airbnb şi de investiţiile imobiliare ale marilor companii.

Rezultatul discrepanţelor de venit şi a giganţilor care activează pe piaţa de real estate sud europeană este apariţia unei generaţii care cu greu reuşeşte să aibă propria locuinţă. Potrivit statisticilor, 90% din europenii din sud, care au vârsta sub 35 de ani, încă locuiesc cu părinţii, mult peste media americană.

Cei care au apartamente se confruntă cu evacuări şi creşteri imprevizibile ale chiriilor, în oraşe cu sisteme slabe de protecţie pentru chiriaşi precum Lisabona, Barcelona şi Atena.

„Este un fenomen absolut îngrijorăor”, a declarat Alkis Kafetzis, coordonator de proiect la Eteron Institute for Research and Social Change din Atena, care studiază inegalităţile în materie de locuinţe.

Mai multe țări ”vânează” cetățenii străinii pentru a stimula dezvoltarea

Creşterea rapidă a investiţiilor străine nu este un accident.

Țări precum Portugalia, Spania şi Grecia au făcut ”curte” străinilor şi corporaţiilor cu buzunare largi, în speranţa de a atrage talente, de a-şi consolida economiile şi de a stimula dezvoltarea.

Portugalia şi Spania au introdus recent vize pentru nomazii digitali, care permit angajaţilor care lucrează de acasă să locuiască în ţară pentru o perioadă de timp extinsă, preluând o viză similară modelului din Grecia.

În Spania, vânzările de locuinţe către americani au crescut cu 88% din prima jumătate a anului 2019 până în prima jumătate a anului 2022.

Americanii s-au numărat printre cei dispuşi să cheltuiască cel mai mult pe metru pătrat, fiind întrecuţi doar de danezi în ceea ce priveşte suma pe care au plătit-o în prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor guvernului spaniol.

Până în 2022, aproape 10.000 de cetăţeni americani locuiau în Portugalia, cu o creştere uimitoare de 239% faţă de 2017, potrivit datelor furnizate de guvernul portughez.

„Principala lor preocupare este schimbarea stilului de viaţă. Ei doresc cu adevărat să trăiască aici şi să aibă un stil de viaţă mai cosmopolit”, a declarat Luis Mendes, geograf urban la Universitatea din Lisabona.

Sursa Mediafax.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alimentația bogată în magneziu poate contribui la îmbunătățirea sănătății creierului. Ce alimente ar trebui consumate și de la ce vârstă

Publicat

nuci migdale acaju alune fistic 1000x600

Cercetătorii australieni au asociat un aport ridicat de magneziu cu o sănătate cerebrală mai bună pe parcursul vieţii. Potrivit studiului publicat vineri, o echipă de la Neuroimaging and Brain Lab din cadrul Universităţii Naţionale din Australia (ANU) a descoperit că un consum ridicat de alimente bogate în magneziu – cum ar fi spanacul şi nucile, ar putea reduce riscul dezvoltării demenţei.

Potrivit Agerpres care citează Agenția Xinhua, oamenii de ştiinţă au studiat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv cu vârste cuprinse între 40 şi 73 de ani din Marea Britanie pe o perioadă de 16 luni.

Dieta bogată în magneziu reduce riscurile apariţiei demenţei

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care consumă peste 550 mg de magneziu zilnic, vârsta creierului lor este, la 55 de ani, cu un an mai mică în comparaţie cu cei care au un aport normal de magneziu de 350 mg zilnic.

Khawlah Alateeq, autoarea principală a studiului, a precizat că, potrivit studiului, efectele preventive ale unui aport alimentar mai ridicat de magneziu ar putea începe la persoanele cu vârsta în jur de 40 de ani sau mai devreme.

”Studiul nostru arată că o creştere de 41% în aportul de magneziu ar putea duce la o pierdere mai redusă a volumului cerebral asociată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă o funcţie cognitivă mai bună şi un risc mai scăzut sau întârziat de debut al demenţei mai târziu în viaţă”, a spus ea într-un comunicat de presă.

”Cercetarea scoate în evidenţă beneficiile potenţiale ale unei diete bogate în magneziu şi rolul pe care acesta îl îndeplineşte în promovarea sănătăţii celebrale”.

Femeile, în special cele aflate în postmenopauză, beneficiază mai mult, potrivit studiului, de efectele neuroprotectoare ale unei diete bogate în magneziu în comparaţie cu bărbaţii.

Erin Walsh, coautoare a studiului, a precizat că raportul ar putea duce la dezvoltarea intervenţiilor de sănătate publică în scopul îmbunătăţirii sănătăţii cerebrale şi a reducerii riscurilor apariţiei demenţei cu ajutorul dietei.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel global, cea mai răspândită formă fiind boala Alzheimer.

Experţii au avertizat că numărul cazurilor este estimat să se tripleze până la 150 de milioane înainte de 2050.

”Întrucât nu există un tratament pentru demenţă, iar dezvoltarea tratamentelor farmacologice nu au avut succes în ultimii 30 de ani, s-a sugerat ca prevenţia să primească o atenţie mai mare”, a spus Walsh.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziţia „1907. Noi vrem pământ” – din 28 martie, la Muzeul Ţăranului Român

Publicat

expozitie noi vrem pamant la muzeul national al taranului roman

Expoziţia „1907. Noi vrem pământ” va fi deschisă pe 28 martie, de la ora 18,00, în Sala Tancred Bănăţeanu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Național al Țăranului Român, expoziţia propune o privire retrospectivă „obiectivă şi multiplu focalizată” care să readucă, în peisajul cultural naţional, atenţia asupra acestor evenimente, asupra importanţei lor, asupra caracterului lor tragic pentru întreaga societate românească.

„Ţărănimea, văzută mereu ca o „mare mută”, izbucneşte exploziv în istoria fericită a Regatului României, care tocmai aniversase 40 de ani de domnie a regelui Carol I, sfâşiind tabloul edulcorat al unei epoci care era, indiscutabil, o epocă de dezvoltare şi de consolidare a României.

Expoziţia va avea un discurs menit să dea imaginea tuturor actorilor implicaţi ai epocii, să releve mizele politice, sociale şi economice, să ofere un parcurs al evenimentelor, al discursurilor şi al vocilor distincte, al opiniilor şi al imaginilor despre eveniment”, precizează sursa citată.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 14 mai, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.

Lunea şi în sărbătorile legale este închis.

Preţul biletului de intrare este: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani şi persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei

AGERPRES este partener media al Muzeului Ţăranului Român.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment ONU, privind schimbările climatice: Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale

Publicat

Arhivă foto

ONU avertizează că lumea se apropie de niveluri catastrofale de încălzire. Este nevoie de luarea unor măsuri imediate radicale pentru atingerea obiectivelor climatice internaționale, arată un raport.

Raportul se bazează pe constatările a sute de oameni de ştiinţă pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a modului în care se desfăşoară criza climatică.

Conform raportului, efectele poluării cauzate de încălzirea planetei sunt deja mai severe decât era de aşteptat şi ne îndreptăm spre consecinţe din ce în ce mai periculoase şi ireversibile.

Concentraţiile de poluare cu carbon din atmosferă sunt la cel mai ridicat nivel de mai bine de două milioane de ani, iar rata de creştere a temperaturii în ultima jumătate de secol este cea mai mare din 2.000 de ani.

Cea mai mare ameninţare la adresa schimbărilor climatice este dependenţa continuă a lumii de arderea combustibililor fosili, care încă reprezintă mai mult de 80% din energia lumii şi 75% din poluarea cauzată de încălzirea planetei cauzată de om.

Lumea este în pragul unei încălziri catastrofale, spune raportul ONU privind schimbările climatice

Este posibil ca lumea să depăşească un prag de temperatură periculos în următorii 10 ani, împingând planeta peste punctul de încălzire catastrofală dacă naţiunile nu iau măsuri drastice şi nu trec imediat la combustibili fosili, potrivit unuia dintre cele mai definitive rapoarte publicate vreodată privind schimbările climatice.

„Situaţia climatică a devenit o bombă cu ceas care în acest moment ticăie”, spune Antonio Gueterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, într-o declaraţie pentru a marca lansarea raportului de sinteză al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). „Omenirea stă pe o porţiune de gheaţă subţire, iar acea gheaţă se topeşte rapid”, a adăugat el.

Avertisment ONU, privind schimbările climatice. „Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic”

Raportul reuneşte ceea ce IPCC a stabilit deja într-un grup de alte rapoarte în ultimii câţiva ani, dar prezintă o imagine foarte clară spre unde se îndreaptă lumea.

„Acest raport este cea mai îngrozitoare şi îngrijorătoare evaluare de până acum a impactului climatic în spirală cu care toţi ne confruntăm dacă nu se fac schimbări sistemice acum”, a declarat Sara Shaw, coordonatorul programului Friends of the Earth International într-un comunicat.

Raportul publicat, luni, de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a constatat că este posibil ca lumea să-şi depăşească cel mai ambiţios obiectiv climatic – limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale – până la începutul anilor 2030.

Impactul schimbărilor climatice

Dincolo de acest prag, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă, dezastrele climatice vor deveni atât de extreme încât oamenii nu se vor mai putea adapta.

Componentele de bază ale sistemului Pământului vor fi modificate fundamental şi irevocabil. Valurile de căldură, foametea şi bolile infecţioase ar putea ucide milioane de vieţi până la sfârşitul secolului.

În ciuda faptului că Agenţia Internaţională pentru Energie a spus în 2021 că acum nu pot exista noi dezvoltări de combustibili fosili dacă lumea doreşte să îşi îndeplinească angajamentele climatice, guvernele continuă să aprobe proiectele de petrol, gaze şi cărbune.

China plănuieşte o extindere uriaşă a cărbunelui – cel mai murdar dintre combustibili fosili. În 2022, a acordat permise pentru producţia de cărbune în 82 de locaţii, ceea ce înseamnă demararea a două centrale mari pe cărbune în fiecare săptămână, potrivit unui raport de luna trecută.

Avertisment ONU, privind schimbările climatice. Sunt necesare schimbări radicale

Potrivit raportului IPCC, prevenirea celor mai grave efecte ale crizei climatice va necesita schimbări radicale în fiecare sector al economiei şi societăţii. Pentru a limita încălzirea la 1,5 grade, nivelurile globale de poluare prin încălzirea planetei trebuie să scadă cu 60% până în 2035, comparativ cu 2019.

Acesta a subliniat necesitatea unor investiţii mai mari pentru a construi rezilienţa la impactul climei şi un sprijin sporit pentru persoanele care se luptă cu pierderile legate de climă, în special în ţările cele mai vulnerabile.

În raport se precizează că trebuie să eliminăm carbonul din aer, inclusiv potenţial prin tehnologie precum „captarea directă a aerului” – îndepărtarea carbonului direct din aer şi stocarea acestuia, eventual prin injectarea lui în subteran.

Raportul, care a fost semnat în weekend de reprezentanţi ai celor aproape 200 de ţări ale ONU, va contribui la următoarea conferinţă ONU privind schimbările climatice, COP28, de la Dubai, la sfârşitul anului.

Conferinţa va include primul „bilanţ global” din Acordul de la Paris asupra climei, o evaluare a progresului în abordarea crizei climatice şi prevenirea catastrofei climatice.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe