Connect with us

ACTUALITATE

Președintele Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova

Publicat

iohannis vizita maia sansu captura video facebook

România va continua să fie alături de Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, spune Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu. El a vorbit și despre interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova.

„Am avut discuții foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este și firesc ținând cont de legăturile profunde, trainice și sincere existente între România și Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape și identificăm împreună cele mai bune soluții și căi de urmat.

Relația noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Așadar, în discuțiile de astăzi, am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de către cetățenii Republicii Moldova”, spune Klaus Iohannis.

El a felicitat-o pe Maia Sandu pentru obținerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova: Ce a spus Iohannis despre obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Este o reușită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reușită pentru care și România a luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur, doamnă Președinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune. Drumul pe care Chișinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, știm că nu este unul ușor.

Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept și către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană.

România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, și lansată de către miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței, este un instrument care a reușit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european și internațional pentru Chișinău”, menționează președintele Iohannis.

El a amintit și de Platforma de Sprijin și a precizat că România a sprijinit activ și demersurile recente la nivel european de susținere a economiei Republicii Moldova în actualul context.

„Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova: Interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică

În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție.

Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creșterea consistentă a schimburilor comerciale. Vă asigur că România va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă în beneficiul Republicii Moldova.

Urmărim ca Republica Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă și să transpună în practică în mod eficient reformele ambițioase asumate de autoritățile de la Chișinău. (…) Reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare și integrare europeană întreprinse de autoritățile din Republica Moldova”, conchide Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: captură video Facebook / Administrația Prezidențială a României

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Suprafața cultivată cu grâu de iarnă ar putea scădea în Ucraina, fără sprijin din partea statului

Publicat

Arhivă foto

Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30% – 60% în 2023 fără sprijin din partea statului şi fără o majorare a exporturilor de cereale, a anunţat marţi Roman Slastyon, directorul sindicatului agricol UABC, transmite Reuters.

„Există speranţe mari că Guvernul va găsi o posibilitate pentru finanţarea campaniei de însămânţare. Dacă acesta nu se va realiza acum, vom avea probleme serioase … fără aceste programe şi fără majorarea exporturilor, este de aşteptat să nu fie cultivată 30% – 60% din suprafaţa alocată culturilor de iarnă”, a explicat oficialul.

Ucraina, un producător şi exportator global major de cereale, a început deja însămânţarea rapiţei şi va începe în două-trei săptămâni însămânţarea grâului de iarnă.

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Traseu deviat pentru liniile de autobuz 37 și 38. Anunțul CTP Cluj-Napoca

Publicat

autobuze cluj.jpg

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informeaza publicul călător asupra devierii unor linii de autobuze din Cluj-Napoca.

Decizia vine ca urmare a „Lucrarilor de intretinere periodica a strazii Crisan din municipiul Cluj-Napoca”, pe perioada 16.08.2022-31.08. 2022,  liniile de transport 37 si 38 vor avea traseul deviat de pe strada Crisan pe strada Mecanicilor – str. Fericirii – str. I. L Caragiale – str. Horea – Piata Mihai Viteazul.

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. O româncă și un american din Cluj merg în fiecare weekend în Ucraina să gătească pentru oamenii afectați de război

Publicat

food mates 5.jpeg

Dave Rogers, un actor din SUA alături de soția sa Elena Beuca Rogers,  oferă mâncare și o pauză de la realitatea cruntă trăită de copiii și adulții din Ucraina care și-au pierdut casele.

În fiecare weekend, aceștia trec granița din România și gătesc mâncare tipic americană: grilled cheese, hot dogs, carne la grătar, chips sau bezele. FoodMates face parte dintr-un proiect mai amplu denumit PeaceMates, organizat în cadrul asociației înființate de cei doi în România, Talita Kumi.

FoodMates a apărut după luni în care cuplul din SUA s-a implicat activ în ajutorarea oamenilor afectați de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mașină în flăcări pe un drum din Cluj. Intervin pompierii

Publicat

pompieri e1590149990247.jpg

O mașină a luat foc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Moldovenești.

La fața locului s-a deplasat o autospecială din cadrul Detașamentului ISU Turda.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe