Connect with us

EVENIMENT

Preț PLAFONAT pentru mai multe alimente de bază. LISTA produselor care se ieftinesc

Publicat

cos cumparaturi 1000x600.jpg

Prețul mai multor alimente va fi plafonat, pentru o perioadă de trei luni, începând de marți, 1 august 2023. Ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază a fost aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023. Ministrul Agriculturii anunță controale în magazine, menţionând că sunt prevăzute sancţiuni în cazul în care noile reguli nu vor fi aplicate.

Oordonanţa de urgenţă este menită să stopeze creşterea preţurilor la alimentele de bază. Cotele de adaos comercial pentru anumite produse alimentare au fost reduse.

LISTA alimentelor cu preț plafonat

Printre produsele care beneficiază de această măsură se numără:

Pâinea albă simplă, ambalată în cantitate de 300 – 500 grame, fără specialităţi.
Laptele de vacă proaspăt cu 1,5% grăsime, în ambalaj de 1 litru.
Brânza telemea de vacă la vrac şi iaurtul simplu din lapte de vacă, cu grăsime de 3,5%, ambalate în cantităţi de maxim 200 grame.
Făina albă de grâu „000”, ambalată în pungi de 1 kg.
Mălaiul, ambalat în pungi de 1 kg.
Ouăle de găină calibru M, în seturi de 10 bucăţi.
Uleiul de floarea soarelui, ambalat în sticle de 1 litru.
Carnea proaspătă de pui, inclusiv pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripioare de pui.
Carnea proaspătă de porc, inclusiv carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, şi spată de porc.
Legumele proaspete la vrac, precum roşiile, castraveţii, ceapa galbenă, fasolea uscată, morcovii, ardeii graşi şi kapia.
Fructele proaspete la vrac, inclusiv merele roşii şi golden, prunele, pepenii roşii şi strugurii de masă.
Cartofii proaspeţi albi la vrac.
Zahărul alb tos, ambalat în pungi de 1 kg.

Măsura are ca scop protejarea intereselor consumatorilor şi menţinerea accesibilităţii la produsele alimentare esenţiale pentru toţi cetăţenii.

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă noile reguli

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, se constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, declara pe 30 iunie, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni „în niciun fel” la stabilirea preţurilor pe piaţă.

„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, „cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte”.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, a explicat Barbu.

El a menţionat că adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash & carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.

„Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, a transmis ministrul Agriculturii, precizând că alimentele din listă sunt „cele mai consumabile în România”.

El a anunţat controale în magazine, menţionând că sunt prevăzute sancţiuni în cazul în care noile reguli nu vor fi aplicate.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO/FOTO. Adio, bloc! Ultimele clipe ale unui bloc care va fi demolat. Primul din Cluj-Napoca. Locatarii protestează

Publicat

1696292433 bloc demolat 0.jpg

Începe, la această oră, demolarea unui bloc din Cluj-Napoca, construit ilegal. Locatarii sunt nemulţumiţi că rămân fără locuinţe.

VEZI AMĂNUNTE:

FOTO. Se demolează primul bloc construit ILEGAL la Cluj-Napoca. Este al țeparului Traian Ianson/ Onuc. Locuitorii se opun

bloc demolat 1

Primăria Cluj-Napoca a anunţat demolarea primului bloc construit ilegal în oraș, fiind, astfel, pusă în executare o sentință definitivă a instanței. Locatarii se opun și cer…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj este la două puncte de primul loc. Rezultate şi clasament în Superligă

Publicat

cfr cluj 1.jpeg

FC CFR 1907 Cluj  a învins cu 2-0 pe FC U 1948 Craiova şi este pe locul al doilea în clasament, la 3 puncte de liderul FCSB.

Rezultatele etapei a 11-a

Vineri 29 septembrie
Oţelul Galaţi – Dinamo Bucureşti 1-0 (1-0), Stadion Oţelul – Galaţi
A marcat: Neluţ Roşu (37, autogol).
Cartonaş roşu: Alexandru Mihai Pop (Oţelul, 90+1).
Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); arbitri asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Scumpiri la PANEMAR, între 0,50 lei și 2 lei. Pâinea albă mai așteaptă

Publicat

panemar.jpg

Producătorul de panificație Panemar din Cluj-Napoca a scumpit, de luni, mai multe produse, majorarea de preț fiind cuprinsă între 0,50 lei și 2 lei.

Astfel, printre produsele scumpite se numără banala chiflă albă/ cu semințe, care era 1 leu, s-a făcut 1,5 lei, covrigul cu caș ajuns de la 3 lei la 4 lei, iar bagheta albă/ multicereale s-a scumpit de la 4 la 5 lei.

De asemenea, crutoanele albe s-au scumpit cu 2 lei, de la 8 au ajuns la 10 lei punga, iar pâinea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Povestea francmasonului care a ridicat Câmpia Turzii şi metalurgia românească

Publicat

crivii 1.jpg

Se spune că omul sfinţeşte locul. Dar, aş adăuga -iertată să-mi fie eventuala blasfemie-, că omul sfinţeşte şi omul. Adrian Crivii şi Varga Attila fac un lucru aproape de sfinţenie, prin demersul lor de a recupera din praful şi uitarea istoriei memoria unui om care, prin felul său de a fi, prin calitatea sa umană, s-a apropiat de sfinţenie. „Exista o anume identitate între sfinţenie şi luminare. În realitate, cultura înseamnă luminare, luminare prin sfinţenia în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe