Connect with us

EVENIMENT

Creşte prețul benzinei în țările din Europa, chiar dacă cererea este afectată de carantină

Publicat

Chiar dacă europenii conduc mai puţin, preţul pe care îl plătesc pentru benzină creşte pe măsură ce rafinăriile de pe continent şi-au redus producţia, dar şi-au majorat exporturile de combustibili, transmite Bloomberg.

La începutul acestei luni, diferenţa între preţul la care se tranzacţionează benzina comparativ cu ţiţeiul brut a atins cel mai ridicat nivel de după 2017. Aceasta a dus preţurile de vânzare cu amănuntul la cel mai ridicat nivel din ultimii ani în mai multe state mari consumatoare de pe continent, inclusiv în Germania, Franţa şi Italia.

Cel puţin un sfert dintre facilităţile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate. Aceasta a redus şi mai mult producţia de benzină într-o perioadă în care şi aşa rafinăriile procesau mai puţin ţiţei din cauza pandemiei. Dacă la aceasta se adaugă şi exporturile solide, în special spre SUA, creşterea preţurilor sugerează că piaţa a contrabalansat cu mult pierderea cererii.

„Există exporturi mari de benzină din Europa spre alte regiuni importante”, spune Mark Williams, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd., adăugând că revenirea cererii în SUA influenţează piaţa europeană.

Potrivit datelor furnizate de firma de analiză Kpler, exporturile europene de benzină spre SUA au crescut cu peste 60% în luna martie şi au rămas la un nivel susţinut în luna aprilie. De asemenea, livrările spre Vestul Africii sunt şi ele consistente, ajungând la o medie de aproape 500.000 de barili pe zi în primul trimestru.

În paralel, producţia de benzină în Europa este diminuată ca urmare a scoaterii din funcţiune a mai multor unităţi de cracare catalitică. De exemplu, rafinăria Miro din Germania, care în mod normal furnizează între un sfert şi o treime din benzina consumată în Germania, a trecut printr-un proces major de revizie în primăvara acestui an. De asemenea, rafinăria Pembroke din Marea Britanie se numără printr facilităţile care au redus producţia în ultimele săptămâni.

Întreruperile de producţie şi exporturile ridicate au susţinut piaţa europeană a benzinei chiar dacă gradul de utilizare a şoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei.

Toţi aceşti factori influenţează preţul benzinei dar nu sunt de ajuns pentru a modifica marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi în transport. În condiţiile în care traficul aerian în Europa este în continuare cu 60% sub nivelul la care era înaintea pandemiei, rafinăriile se reorientează dinspre producţia de combustibil pentru avioane spre producţia de motorină, ceea ce conduce la majorarea ofertei şi la scăderea preţurilor.

„Pentru benzină, datele fundamentale nu arată bine. Acest lucru nu se va schimba până când cererea de combustibili pentru avioane nu se va îmbunătăţi”, crede Mark Williams.

AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Caz șocant în Ilfov. O femeie a fost bătută și urcată cu forța într-o mașină de patru bărbați

Publicat

Arhivă foto

O femeie din Măgurele, județul Ilfov, a fost răpită și bătută de patru bărbați, unul dintre ei fiind fostul concubin. Trei dintre bărbați sunt arestați preventiv, iar altul este plasat sub control judiciar.

Polițiștii orașului Măgurele au fost sesizați prin apel 112 în noaptea de marți spre miercuri de către un bărbat, cu privire la faptul că fostul concubin al unei femei, împreună cu 3 persoane, au pătruns în incinta unei societăți comerciale din Măgurele, iar unul dintre aceștia a agresat o femeie, lovind-o cu pumnii și cu picioarele, după care a târât-o ,fără voia ei până la o mașină parcată în curtea societății, în care au urcat-o cu forța.

Caz șocant în Măgurele – Ilfov:  O femeie a fost bătută și urcată cu forța într-o mașină de patru bărbați: Cine sunt cei patru suspecți

Polițiștii le-au identificat pe cele 4 persoane. Este vorba de 4 bărbați, din județul Giurgiu, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani. În mașină era și victima, respectiv o femeie de 40 ani, concubina unuia dintre bărbați.

Pentru femeie a fost emis ordin de protecție provizoriu.

În urma cercetărilor, polițiștii orașului Măgurele au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a celor 4 bărbați, iar, după prezentarea acestora Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă față de 3 dintre aceștia, iar, pentru cel de al patrulea, a dispus măsura controlului judiciar.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Buzău

Publicat

Un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc miercuri după-amiaza în județul Buzău.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 17.16 în județul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea de 3,2 și s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Cutremurul a avut loc în apropierea orașelor Brașov (51 km), Ploiești (60 km), București (116 km), Pitești (127 km), Bacău (132 km).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autoturism distrus de flăcări, într-o localitate din Neamț. De la ce a pornit focul

Publicat

incendiu masina neamt

Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază la o mașină aflată în localitatea Dumbrava Roșie, județul Neamț.

Potrivit ISU Neamț, prin apel la 112, în jurul orei 14:45, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism în comuna Dumbrava Roșie.

Incendiul s-a manifestat generalizat la nivelul unui autoturism situat în curtea unei case.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul.

Jocul copiilor cu focul a fost cauza probabilă de producere a incendiului.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenţie dificilă de excizie a unei tumori gigante, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Publicat

tumoare spital targu mures

O tumoare gigant, de aproximativ 12 kilograme, a fost îndepărtată cu succes de la un pacient de 42 de ani de medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Intrevenția de îndepărtare a tumorii gigant care îngloba rinichiul stâng, hilul renal, muşchiul psoas stâng, diafragmul stâng, la un pacient de 42 de ani a avut loc marți. Operația a fost realizată de o echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de Daniel Popa.

Potrivit medicilor, intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza volumului mare al tumorii, care avea un diametru de 35 de centimetri şi aproximativ 12 kilograme, dar şi din cauza relaţiei strânse cu elemente vasculare importante.

Operația a durat aproximativ 2 ore, s-a desfăşurat în Blocul operator Chirurgie I şi a constat în excizia în întregime a formaţiunii tumorale.

Evoluţia postoperatorie a pacientului este una favorabilă. Acesta urmează să fie externat în următoarea perioadă, anunță reprezentanții spitalului.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe