EVENIMENT
Prețul cărnii de porc a crescut cu 15% faţă de anul trecut. Salamul de Sibiu, mai scump cu 10%

Preţul de achiziţie al cărnii de porc, materia primă de bază pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut faţă de anul trecut cu 15%, însă la raft preţul produsului a înregistrat un avans de sub 10%, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Preţul de achiziţie al materiei prime a crescut cu 15% faţă de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva până în 10%. Noi temporizăm acest lucru, încercăm să nu ajungă la consumator (această creştere – n. r.) (…) Este important că, într-un moment de criză, consumatorii români sunt aproape de acest salam chiar dacă preţul acestuia creşte. Şi este absolut firească creşterea, ştiţi toate tendinţele europene. Dacă vorbim pe elemente separate, slănina de exemplu, preţul de achiziţie a înregistrat o dublare. Este o slănină specială şi nu se poate face salamul decât în anumite condiţii”, a spus preşedintele asociaţiei.
În ceea ce priveşte provenienţa materiei prime, Gavrilescu a subliniat că toată materia se cumpără de pe piaţa externă.
„Noi acum luăm materia primă din afară, pentru că, făcând schimburi intra-comunitare, suntem agreaţi cu ştampila ovală – şi asta înseamnă doar carne şi slănină din afară. În acest moment nu achiziţionăm carne din România”, a precizat Gavrilescu.
Ea a subliniat că, deşi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la târgurile internaţionale, România nu are agreate schimburi comerciale cu China pe produse crud-uscate, pentru că acestea nu au tratament termic profund, în general fiind tratate la rece.
În ceea ce priveşte consumul de salam de Sibiu în România, acesta se ridică anual la 4 felii pe cap de locuitor, o uşoară creştere de la 3 – 3,5 felii înainte de obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP) în anul 2016.
„La consum, noi suntem cu felia, 4 felii pe cap de locuitor anual. Salamul de Sibiu are o ţintă ca şi target – mediu plus – trebuie să ţi-l permiţi – de aceea am prezentat anul acesta zona de feliere. Eram cam tot aşa şi înainte de obţinerea IGP – poate 3- 3,5 felii, dar suntem pe o zonă de creştere. Faptul că suntem pe creştere şi nu pe scădere pe noi ne bucură. Partea de feliate se dezvoltă foarte bine (…) Încercăm să aducem mai mulţi consumatori în zona feliatelor. Ea ne ajuta foarte mult pentru că este mai uşor pentru oameni să încerce un pacheţel de 10-14 lei, decât un baton de salam”, a adăugat Gavrilescu.
În privinţa legendei Salamului de Sibiu făcut la origine din carne de cal, şeful asociaţiei a precizat „că este o cutumă”.
„Pe vremuri nu existau aceste tipologii de membrane şi membrana cea mai bună şi cea mai rezistentă era cea de cal, maţul de cal, dar se folosea doar carne macră şi slănină de porc. Asta e ceea ce am găsit scris din vremurile respective şi din poze”, a spus preşedintele asociaţiei.
Potrivit datelor de piaţă, prezentate de Mihai Bogoi, director strategie marketing în cadrul Cris-Tim, care a citat un studiu realizat de Nielsen, piaţa de carne procesată din România se află pe un trend de creştere de 4-5 puncte procentuale la volum şi 8-9 puncte procentuale la valoare.
„În categoria Salamului de Sibiu este o uşoară scădere, deoarece consumul se adaugă într-o categorie mai economică, dar este îmbucurător că în România se consumă salam de Sibiu. La export există o cerere, iar companiile fac eforturi de a duce acest produs către comunităţile de români, dar şi către europeni. Concluzia este că se consumă salam de Sibiu în România poate că nu pe acelaşi trend de creştere cu care se consumă alte categorii, iar pârghia principală este cea a preţului”, a spus Bogoi.
Potrivit preşedintelui APSS, deficitul de proteină şi de proteină din porc, în special, pentru anul viitor este estimat la 6,4 milioane de tone la nivel mondial, însă anumite prognoze americane arată că aceste cifre s-ar putea tripla.
Salamul de Sibiu este promovat timp de trei ani (2018-2020) în România, Spania şi Italia, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro obţinut de Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), anul acesta fiind organizate două acţiuni în cadrul programului la târgurile de la Madrid şi Milano, iar anul viitor va fi promovat în Spania, la Barcelona, şi în Italia, la Torino.
Începând din 2018, Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu, din care fac parte şase producători – Angst, Aldis, Agricola, Scandia Food, şi Reinert şi Cris-Tim – a anunţat că 1 noiembrie va deveni ” Ziua Naţională a Salamului de Sibiu”.
Salamul de Sibiu a fost recunoscut în anul 2016 cu distincţia europeană a calităţii Indicaţie Geografică Protejată (IGP), fiind primul produs românesc din categoria carne procesată. AGERPRES
EVENIMENT
FOTO. Ansamblul ”Mugurelul” al UBB cucerește aurul în Coreea de Sud, la cel mai mare festival internațional cu măști din lume

Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a obținut premiul I la cel mai mare festival internațional cu măști din lume, organizat în perioada 26 septembrie-5 octombrie 2025 în Andong, Coreea de Sud.
„Străjerul măștilor”, povestea prezentată de ansamblul Mugurelul, a impresionat publicul coreean, internațional și juriul de specialitate prin forța…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
12 octombrie: Filmul ”Cardinalul”, prezentat la Alba Iulia. Povestea impresionantă a episcopului greco-catolic Iuliu Hossu

Duminică, 12 octombrie, la Alba Iulia este prezentat filmul ”Cardinalul”, în sala Atrium Centurionum de la sediul Consiliului Județean Alba.
Evenimentul face parte din festivalul ”Școala Ardeleană – Dialoguri”.
În anul omagial Iuliu Hossu, vă invităm duminică, 12 octombrie, începând cu ora 16.00 la o celebrare a acestei personalităţi istorice marcante a României secolului XX.
Evenimentul va începe cu Te Deum, la bustul Cardinalului Hossu aflat în Parcul Unirii.
De…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
U-BT Cluj-Napoca debutează în Liga Adriatică. Misiune imposibilă sau șansă istorică la Ljubljana?

Sâmbătă, 11 octombrie, de la ora 21:00, baschetul românesc trăiește un moment istoric: U-Banca Transilvania face debutul mult așteptat în prestigioasa Liga Adriatică, confruntându-se cu KK Krka, echipă emblematică din Slovenia.
Alb-negrii intră în Grupa A, alături de șapte formații din fostul spațiu iugoslav și debutanta Euroligii, BC Dubai. După ce au stat în runda inaugurală, românii pornesc în etapa…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Activitatea Serviciului de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj, suspendată temporar luni

Instituția Prefectului – Județul Cluj anunță vineri suspendarea temporară a activității Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SRPCIV) luni, 13 octombrie, din motive tehnice, între orele 17:00 – 19:00.
„Aducem la cunoștința cetățenilor faptul că, din motive de ordin tehnic, activitatea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro