EVENIMENT
Preţul gazelor româneşti a ajuns în august la un nivel dublu faţă de cel de pe pieţele internaţionale

Preţul gazelor româneşti tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacţionate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 de lei pe MWh, potrivit datelor postate de operatorul bursier BRM şi analizate de AGERPRES.
De la începutul anului, preţul gazelor autohtone a fost în creştere, în timp ce indicele de la bursa din Viena (CEGH Front Month Index) a scăzut constant.
Astfel, în ianuarie, gazele româneşti costau la bursa de la Bucureşti 92 de lei pe MWh şi au ajuns în mai şi iunie la 101 lei, urcând la 105 lei în iulie şi 106,8 lei în august.
În acelaşi timp, gazele tranzacţionate la Viena au început anul la 122 de lei pe MWh şi au scăzut la 81 de lei în mai, 76 de lei în iunie, 63 de lei în iulie şi 56 de lei în august. Acesta este şi trendul normal, întrucât iarna consumul este mare şi preţurile cresc, iar în lunile de vară se înregistrează cele mai mici cotaţii.
În România, însă, piaţa a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani. Aceasta deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017.
Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali.
Atât OUG 114/2018, cât şi OUG 19/2019 sunt în prezent dezbătute în Parlament. AGERPRES
EVENIMENT
Emil Boc, mesaj la Bruxelles: Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune. Trebuie să le facem pe amândouă

Primarul Emil Boc, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, i-a transmis, joi, la Bruxelles, un mesaj comisarului european Raffaele Fitto, care este vice-președinte executiv pentru Coeziune și Reforme, în contextul discuțiilor privind alocarea a sute de miliarde de euro pentru înarmarea europeană.
”Aceste priorități sunt reale și trebuie finanțate!
Dar, politica de coeziune nu poate fi întotdeauna un depozit de bani pentru noi și noi priorități!
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.
Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 11 candidați în cursa pentru Cotroceni.Unde pot fi depuse plângeri

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început vineri, la ora 00:00, și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00.
Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai, scrie Agerpres.
Ce materiale de propagandă sunt permise în campania electorală?
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afișe electorale…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.
„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:
– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str….
Citește mai mult pe Cluj24.ro