EVENIMENT
Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie
Preţul grâului a crescut cu 34% pe piaţa europeană în ultima lună, iar pentru porumb creşterea a fsot de 40%, procente neobişnuit de mari, cu variaţii rapide în interval foarte scurt de timp, arată o analiază a companiei de brokeraj XTB.
Preţul grâului a urcat de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închiderea burselor, cu vârful chiar la 390 euro. În cazul grâului tranzacţionat futures în SUA, preţul a atins miercuri limita de variaţie ascendentă, la 10,56 dolari/buşel (unitate de aprox. 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).
Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie şi 2 martie.
Împreună, Rusia şi Ucraina acoperă mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu.Ucraina e în top 5, dar este foarte importantă pentru echilibrul pieţei de cereale în general, prin porumb, grâu şi soia. Ţara vecină este între primii 10 producători mondiali de soia.
Pe lângă sancţiuniunile impuse Rusiei, transportul maritim poate fi, la rândul său, împiedicat sau îngreunat
Pe lângă sancţiuniunile impuse Rusiei, transportul maritim poate fi, la rândul său, împiedicat sau îngreunat de operaţiunile militare. Deja anumite transporturi maritime au întârzieri sau au fost suspendate, iar Rusia şi Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grâu şi porumb deja contractat. Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, până la notificări ulterioare.
Potrivit XTB, dacă sunt restricţii la livrare sau alte sancţiuni care să blocheze mare parte din exporturile de grâu ale Rusiei, ori o afectare directă a recoltei şi posibilităţii de a exporta din Ucraina, am putea asista la creşteri de peste 35-40% de la nivelurile actuale. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla în cazul unei blocade a porturilor ucrainene.
Pentru moment, în România, unde efectul energiei mai scumpe se adaugă materiei prime şi unui an agricol se pare nu la fel de bun (secetă), am putea vedea preţuri mai ridicate pentru pâine.
”Într-o perioadă cu inflaţie ce poate ajunge la două cifre, e o veste total nedorită. Am putea asista chiar la creşteri de două cifre, cu prima cifră mai mare decât 1, pentru paine sau produse din patiserie, faţă de nivelul deja ridicat de la începutul anului”, se arată în analiză.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
Liderul Superligii, „U” Cluj, a întâlnit Hermannstadt, sâmbătă, în etapa cu numărul 17. „Șepcile roșii” au împlinit 105 ani de existență în această zi, din păcate jocul și mai ales rezultatul nu au fost de sărbătoare. Sibienii au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Ianis Stoica (min.3 – pen. și 62), respectiv Miranyan (min.90+3).
Echipele de start:
Hermannstadt: Căbuz – Bejan, Găman, Ionuț Stoica – Antwi, Murgia, Ivanov, Goncalves – Balaure,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel: Nu am fost de acord cu suprapunerea alegerilor cu Ziua Națională
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a spus vineri că nu a fost de acord cu suprapunerea alegerilor cu Ziua Națională. Cel puțin o parte dintre cei care ar fi vrut să serbeze această zi la Alba Iulia nu vor fi prezenți pentru că nu vor putea vota decât în județul de domiciliu.
”În 20 de ani nu am trăit o asemenea, experiență, să pună alegerile de Ziua Națională. N-am fost de acord și nu sunt de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
14 sportivi de la Destiny Cheer Florești, selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia
Un număr de 14 sportivi din echipa Destiny Cheer din comuna clujeană Florești au fost selectați să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Slovenia care va avea loc anul viitor în luna iunie.
”Cheerleadingul este un sport nou în România, ce a prins rădăcini puternice în ultimii ani. Acesta se caracterizează prin executarea de elemente acrobatice ce presupun ridicări de piramide sau lansări în aer de peste 3 metri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Proiect de peste 32 de milioane de euro
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 20 noiembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Centrale hidroelectrice de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, județul Alba”.
Titularul proiectului este firma Casito Transimpex SRL, iar valoarea investiției este estimată la peste 161,5 milioane de lei, cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro