Connect with us

ACTUALITATE

Preţul încălzirii şi apei calde furnizate populaţiei din municipiul Botoşani, majorat cu 53,84%

Publicat

calorifer.jpg

Preţul încălzirii şi apei calde furnizate populaţiei din municipiul Botoşani, în sistem centralizat, a fost majorat cu 53,84%, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Local, relatează AGERPRES, la propunerea producătorului de energie termică, societatea comercială Modern Calor.

În aceste condiţii, preţul de facturare a energiei termice creşte de la 168,07 lei/gigacalorie la 258,56 lei/gigacalorie, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată. Preţul plătit de populaţie reprezintă 50% din totalul preţului de producţie a unei gigacalorii, diferenţa de cost fiind suportată din bugetul local sub formă de subvenţii.

„A fost o majorare a preţului pentru gigacalorie, motivat că s-au scumpit gazele naturale, iar ANRE a transmis Modern Calor un preţ de producţie mult mai mare decât în perioada trecută. Astfel, avem 258,56 lei/gigacalorie preţul pentru producţie, transport şi furnizare şi, în acelaşi timp, tot 258,56 lei subvenţia pe care o asigură primăria pentru gigacalorie. Cu alte cuvinte, am împărţit în mod egal cât plăteşte primăria şi cât plăteşte populaţia. În trecut, procentul era mai mare din partea primăriei”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei.

Noile preţuri se aplică de la 1 ianuarie 2022, urmând a fi resimţite în facturile populaţiei din luna februarie.

Potrivit unui calcul făcut de specialiştii Modern Calor, factura medie pentru un apartament de două camere în care locuiesc trei persoane va creşte, pentru luna ianuarie, de la 213,45 lei la 328,37 lei, fără TVA.

Modern Calor este o societate cu capital integral public, acţiunile sale fiind deţinute de Consiliul Local.

SURSA: AGERPRES

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO: Percheziţii în judeţul Sibiu. Mai multe persoane, bănuite că ar fi tăiat şi sustras ilegal material lemnos

Publicat

perchezitii

Mai multe persoane, printre care personal silvic şi reprezentanţi ai unor firme, sunt vizate de un dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic în care se efectuează percheziţii, miercuri dimineaţa, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 229.000 de lei, fără TVA, informează IGPR.

În dosar, poliţiştii efectuează 14 percheziţii domiciliare, în judeţul Sibiu, urmând a fi puse în executare 13 mandate de aducere a unor persoane implicate în tăierea şi sustragerea ilegală a 402,341 mc de material lemnos.

La acţiuni participă poliţiştii specializaţi în domeniul silvic, ordine publică, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, criminalişti şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.

Activităţile sunt desfăşurate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum ar trebui să arate o casă de vacanță la munte, în Cluj. Arhitectul șef: Așa, DA!

Publicat

screenshot 20220119 071605 1 e1642569522480.jpg

Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, ne oferă miercuri  un exemplu reușit de casă de vacanță realizat pentru zona montană din județ. 

„În perioada de pandemiei trendul de realizare a unei case de vacanță (cabane) a primit un nou avânt. Restricțiile de deplasare, izolare, dar și necesitatea de retragere, de relaxare au arătat beneficiile unei locuințe temporare amplasate, de regulă, într-o zona cu un montană cu peisaj atractiv.

În acest context este necesară o atenție adaptării arhitecturii construcțiilor la specificul zonei montane și la conditionarile impuse de aceasta. Cel mai important aspect este de a nu altera peisajul prin construcțiile realizate și de a găsi o arhitectură care să se integreze armonios în acesta.

Un exemplu reușit de arhitectură montană este dat de proiectul elaborat în comuna Marișel de echipa compusă din:
– arh. Andreea Morarescu
– arh. stag. Rodica Luchian
– arh. Cosmin Morarescu”.

screenshot 20220119 071519

screenshot 20220119 071533

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîțu, război cu Rafila: Să vedem cum a gestionat valul 5

Publicat

citu

Președintele PNL, Florin Cîțu, continuă războiul cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și spune că trebuie văzut cum va fi gestionat valul 5 al pandemiei. Pe de altă parte, atrage atenția că numărul mare de concedii medicale va avea impact pe buget.

Întrebat ce părere are despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Florin Cîțu a spus că așteaptă rezultatele gestionării valului 5 al pandemiei. „Așteptăm cu toții, nu doar eu, și românii, așteptăm să vedem rezultatele acestui mod în care a fost gestionat valul 5. Se pare că indicatorii pe care îl foloseam în vară nu mai au mai au aceeași greutate, numărul de infectări zilnice se pare că nu mai are aceeași greutate pe care avea în vară. E adevărat, înțeleg că această variantă nu afectează la fel persoanele. Ok, dar ăsta nu e meritul Ministrului Sănătăți. Asta este varianta virusului”, a spus Cîțu, la Digi 24. Acesta atrage atenția asupra impactului pe buget și asupra economiei a concediilor medicale eliberate persoanelor infectate.

„Să nu uităm că un număr de 16.000, de 17.000 de persoane pe zi infectate înseamnă 17.000 de persoane care intră în concediu medical. În același timp, aceste persoane intră în contact direct cu cineva, persoana respectivă – că s-a modificat legea – dacă ești, chiar dacă ești vaccinat stai 5 zile acasă, dacă nu stai 10 zile – sunt alte persoane care stau acasă… concedii medicale pentru toți. Există riscul ca anumite companii din România să-și închidă activitatea, iarăși costuri cu șomajul tehnic. Deci toate acestea trebuie luate în calcul atunci când vorbim de modul în care a fost gestionată pandemia”, a mai spus președintele PNL.

Cîțu a precizat că a fost prelungită măsura șomajului tehnic. El a mai spus că nu poate estima numărul de concedii medicale în momentul de vârf la valului 5. Întrebat despre certificatul verde, Florin Cîțu a spus că acesta nu a ieșit din Parlament și încă sunt discuții în coaliția de guvernare. „În momentul în care proiectul de lege pe care l-am introdus în Parlamentul României, semnat alături de câțiva colegi din PNL și UDMR, a fost doar depus, numărul persoane vaccinate a crescut la 100.000 de persoane. (…) Este în continuare în Parlament, înțeleg că nu mai este nevoie. Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii.

Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinare. Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă. Dacă nu, bineînțeles că rămân la opinia pe care am avut o până acum, că ar fi ajutat și numai că e opinie, a arătat foarte clar condițiile care ar fi dus la mai multe persoane vaccinate”, a mai spus Florin Cîțu. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Intervenții pe drumurile MĂTURATE de VISCOL. DRDP Cluj a împrăștiat peste 2.000 tone de material ANTIDERAPANT

Publicat

drumuri iarna.jpg

Drumarii clujeni au intervenit toată noaptea cu 317 utilaje pe mai bine de 2.600 de kilometri de drumuri. A nins viscolit, iar carosabilul a fost umed.

Circulația în județul Cluj s-a desfășurat cu greutate din cauza viscolului, luni seara. DN 1 a fost la un pas să fie închis pe anumite porțiuni din cauza viscolului. Un copac luat de vânt s-a răsturnat peste o mașină, însă nimeni nu a fost rănit, iar drumarii au degajat șoseaua în timp util.

Citește și: Drumarii clujeni, gata să ÎNCHIDĂ DN1. Viscol PUTERNIC. Copaci căzuți pe carosabil

În cursul nopții, DRDP Cluj a intervenit cu 317 utilaje, împrăștiind 2.488 de tone de material antiderapant. Intervențiile au avut loc pe toți de peste 2.600 de kilometri din raza de acțiune a DRDP Cluj, respectiv și în județele Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Alba, Satu Mare, Sălaj, pe lângă județul Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe