ACTUALITATE
Preţurile gazelor naturale europene au scăzut după ce Rusia a dat din nou drumul conductei Nord Stream 1
Preţurile gazelor naturale europene au scăzut după ce Rusia a reluat fluxurile prin conducta Nord Stream 1, cea mai solidă legătură a sa cu Europa, după 10 zile de întrerupere a activităţii, a raportat Bloomberg.
Gazul rusesc curgea în Germania la aproximativ 40% din capacitatea conductei între 7 a.m. şi 8 a.m., ora locală, aproape la fel ca înainte de începerea lucrărilor anuale.
Reluarea fluxurilor atenuează temerile că Rusia va opri transporturile şi oferă o oarecare uşurare pentru Europa, deoarece UE se grăbeşte să stocheze combustibilul necesar înainte de venirea iernii. Factorii politici din Uniunea Europeană s-au pregătit pentru ce e mai rău cu un plan de reducere a consumului de gaze cu 15%. Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că nu se aştepta ca Nord Stream 1 să redevină operaţională după săvârşirea lucrărilor.
Preţurile gazelor naturale europene au scăzut după ce Rusia a dat din nou drumul conductei Nord Steam 1: Ce semnifică reluarea fluxurilor Nord Stream 1
„Reluarea în această dimineaţă a fluxurilor Nord Stream 1 este probabil să conducă la un oftat colectiv de uşurare nu doar din partea pieţei europene a gazelor, ci şi din partea economiei în general”, a declarat Tom Marzec-Manser, şeful departamentului de analiză a gazelor la ICIS din Londra. Fluxurile fizice care sosesc în Germania generează un puternic optimism în rândul oficialilor, chiar dacă conducta funcţionează la doar o fracţiune din capacitatea sa totală, a spus el.
Contractele futures olandeze pentru prima lună, referinţa europeană, au scăzut cu până la 6,5%, la 145 de euro pe megawat-oră şi s-au tranzacţionat cu 4,1% mai puţin la ora 9:05 la Amsterdam.
Gazul este în scădere după ce preţurile au crescut la mijlocul lunii iunie, din cauza activităţii reduse a conductei NS1.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi că Nord Stream ar putea porni după întreţinere la o capacitate mai scăzută, dacă nu se rezolvă o disputa asupra unui echipament cheie. Una dintre turbinele conductei a rămas blocată în Canada din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, fiind între timp eliberată.
Putin a spus că întârzierile turbinei ar putea duce la reducerea volumelor la doar 20% din capacitate până la sfârşitul acestei luni, când o altă piesă urmează să fie întreţinută. Fluxurile prin conductă au fost limitate la 40% din capacitate începând cu 16 iunie.
(sursa: Mediafax)