Connect with us

EVENIMENT

Preţurile imobiliarelor a crescut în Europa, în ciuda creşterii dobânzilor

Publicat

Arhivă foto

Inflaţia ridicată, care reduce puterea de cumpărare, precum şi creşterea costurilor de finanţare sunt două dintre motivele care fac tot mai dificilă pentru populaţie achiziţionarea de bunuri imobiliare, se arată într-o analiză a unei platforme de investiţii, remisă, luni, AGERPRES.

„Ratele creditelor sunt în creştere din cauza majorării dobânzilor şi tind să descurajeze investitorii să cumpere proprietăţi. Dar piaţa imobiliară pare să fie încă departe de implozie.

Preţurile locuinţelor din România au crescut în medie cu 8,5% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Această creştere este mai mică decât media Uniunii Europene, care se apropie de 10%, şi este mai mică decât rata anuală a inflaţiei care a fost de aproximativ 15%”, se menţionează în comunicatul eToro.

Preţurile imobiliarelor a crescut în Europa, în ciuda creşterii dobânzilor. Preţurile pe metru pătrat în România şi-au oprit creşterea şi au pierdut 2,6%

Din luna mai a acestui an, preţurile pe metru pătrat în România şi-au oprit creşterea şi au pierdut 2,6%.

În regiune, Cehia înregistrează cea mai mare creştere anuală a preţurilor, cu 23,1%, urmată de Ungaria 22,8%, Slovacia 16,6%, Bulgaria 14,6% şi Polonia 12,4%. În Europa de Vest, în ultimele 12 luni, preţurile locuinţelor din Germania au crescut cu puţin peste 10%, în Franţa cu 7,1% şi Italia cu 5,2%.

Majoritatea (78%) investitorilor români care au răspuns la ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat nu sunt deosebit de încrezători în economia românească.

Procentul investitorilor care nu se arată încrezători în piaţa imobiliară locală este mai mic, respectiv 64%, dar e în creştere faţă de nivelul de 50,2% de acum trei luni.

Preţurile imobiliarelor a crescut în Europa, în ciuda creşterii dobânzilor. În ce țări a crescut numărul tranzacţiilor de locuinţe

„În timp ce toate aceste creşteri de preţuri fac ca situaţia de pe piaţa imobiliară să pară pozitivă, ultimul raport Eurostat din trimestrul al doilea 2022 arată că, în ultimele 12 luni, în 9 ţări europene din cele 14 incluse, numărul tranzacţiilor de vânzare a scăzut.

În cinci ţări, numărul tranzacţiilor de locuinţe a crescut: Cipru (+34%), Bulgaria (+26,8 â%), Spania (+13,4%), Portugalia (+8,7%) şi Irlanda (+0,5%). Din zona noastră, în raport avem Ungaria, care înregistrează o scădere de 2% în timp ce raportul arată una dintre cele mai mari creşteri de preţuri din Europa, precum şi Bulgaria, care prezintă creşteri ale numărului de tranzacţii imobiliare şi ale preţurilor”, arată analiza.

Austria are o scădere de 15% de la an la an a numărului de vânzări, cu un avans de 12% al preţurilor.

În Germania, potrivit unui studiu, vânzările în imobiliare vor scădea în acest an pentru prima dată de la criza financiară şi economică globală din 2009. După un an record în 2021, condiţiile de pe piaţă s-au schimbat, potrivit unei noi analize a Institutului Gewos.

În consecinţă, vânzările de apartamente, case, imobile comerciale şi terenuri ar trebui să scadă cu şapte procente în acest an. Deşi de la an la an asistăm la o creştere a preţurilor cu 10%, începând cu luna iulie a acestui an preţurile au început să scadă.

Preţurile imobiliarelor a crescut în Europa, în ciuda creşterii dobânzilor. Anul viitor va fi o încetinire la aproximativ 3% a creşterii preţurilor şi nu o scădere

Cu toate acestea, pentru anul viitor Gewos prevede o încetinire la aproximativ 3% a creşterii preţurilor şi nu o scădere. Presiunea asupra pieţei imobiliare germane rămâne ridicată din cauza imigraţiei puternice şi pentru că noile construcţii se opresc din cauza costurilor ridicate de construire şi scumpirii creditelor.

În România, potrivit ultimului raport, în luna august volumul construcţiilor pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu peste 1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă de la începutul anului a crescut cu 6%.

Creditele pentru achiziţia de locuinţe au crescut în fiecare trimestru începând din trimestrul al treilea din 2021, datele BNR pentru luna august arătând o scădere uşoară faţă de luna anterioară, însă o creştere cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele conturează un tablou complicat pentru piaţa imobiliară pentru următoarea perioadă.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. 192 de tineri au absolvit astăzi Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca

Publicat

absolventi scoala de politie 11.jpeg

Un număr de 192 de tineri au absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

Tinerii absolvenți își vor începe cariera de polițiști luni, 29 aprilie, la unitățile teritoriale, conform repartiției. Din cea de-a 23-a promoție de elevi au făcut parte 30 de femei și 162 de bărbați.

agenti de agențiagenti de agenți

La ceremonia de la Școala de Agenți de Poliție în cadrul căreia noii polițiști au depus…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

viorelbal.jpg

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

lulea marius 1024x646 1 2.jpg

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

04 1 e1714137327306.png

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argoargo

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe