Connect with us

ACTUALITATE

Preţurile la gaze şi electricitate sunt în scădere în Europa pe fondul creşterii producţiei de energie eoliană

Publicat

stalpi energie electrica curent.jpg

Prețurile de referință la energie electrică pe piața europeană au înregistrat luni o cădere semnificativă, iar cotațiile futures la gaze naturale au atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni.

Acest declin a fost generat de influența noii furtuni din Atlantic, care a stimulat producția de energie eoliană, conform informațiilor transmise de Bloomberg, citat de Agerpres.

Luni dimineaţa, preţurile de referinţă la gaze naturale au scăzut cu până la 6,4%, atingând cel mai redus nivel de după luna iulie.

De asemenea, în Germania şi Franţa, timp de mai multe ore, preţurile la electricitate pe piaţa intraday au coborât sub nivelul zero.

Aceste preţuri coboară în teritoriul negativ atunci când oferta de electricitate este mai mare decât cererea.

Vântul puternic adus de furtuna Isha provoacă probleme în călătoriile din nordul Europei dar şi o producţie mai mare de energie eoliană, ceea ce reprezintă o veste bună pentru livrările de energie în regiune, după recentul val de frig. În paralel, unele prognoze meteo arată o vreme neobişnuit de caldă la începutul lunii februarie.

Pe măsură ce temperaturile îşi revin, cererea de gaze pentru încălzire şi producţia de electricitate ar trebui să scadă.

Aceasta cumulată cu gradul mare de umplere a depozitelor, cererea modestă de gaze din partea sectorului industrial şi livrările abundente ar urma să ţină sub control preţurile la energie, după recenta creştere.

Potrivit calculelor Bloomberg, producţia de energie eoliană în Germania ar urma să atingă un nou maxim istoric în cursul zilei de luni, depăşind precedentul record înregistrat înainte de Crăciun.

Preţurile la energia electrică în tranzacţiile de pe piaţa intraday au coborât luni până la minus 14,88 euro

În aceste condiţii, preţurile la energia electrică în tranzacţiile de pe piaţa intraday au coborât luni până la minus 14,88 euro pentru un Megawatt-oră în Germania şi la minus 15,20 euro pentru un Megawatt-oră în Franţa, potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa.

În paralel, în jurul orei 9:10 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,3%, până la 26,93 euro pentru un Megawatt-oră.

Acest declin vine în pofida faptului că tensiunile din Orientul Mijlociu sunt în continuare la un nivel ridicat, un factor care a declanşat o creştere a cotaţiilor la gaze în luna octombrie.

„Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au scăzut semnificativ, în principal pentru că iarna aceasta a fost, pe ansamblu, mai blândă decât este normal. Europa ar trebui să treacă de iarnă cu suficiente gaze în depozite”, susţin analiştii pe energie de la Citigroup Inc., Anthony Yuen şi Maggie Xueting Lin.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

flutur 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Mugurel Flutur, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Botoșani.
Cătălin Mugurel Flutur a intrat din nou în lupta pentru câștigarea celei mai importante funcții din administrația publică local de la Botoșani și a vorbit despre competențele contracandidaților săi, cea mai mare parte a criticilor fiind îndreptate spre actualul primar al municipiului Botosani, Cosmin Andrei.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

apia.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

index 2 1000x600.webp.webp

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, candidat PSD

Publicat

buhaianu 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani, unul dintre candidații PSD Botoșani aflat pe lista de candidați la Consiliul Local Botoșani.
Viceprimarul Bogdan Buhăianu a vorbit despre candidatura întregii echipe a PSD dar și despre investițiile care se fac în acest moment în municipiul Botoșani cu fonduri europene dar și cele guvernamentale, despre proiectele acestui partid pentru dezvoltarea municipiului Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe