Connect with us

ACTUALITATE

Previziunile sumbre ale unui epidemiolog. Cum ne putem proteja în valul 4

Publicat

De marți vom depăși 10.000 de cazuri COVID noi pe zi. Vom depăși toate recordurile negative ale valurilor 2 și 3 și urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România, spune epidemiologul Octavian Jurma. Acesta vorbește despre soluția pe care o avem la îndemână pentru a ne proteja.

În urmă cu doar 14 zile aproape toate județele erau în scenariu verde, iar acum toate sunt în scenariu galben și în următoarele 7 zile majoritatea va trece în scenariul roșu, spune epidemiologul Octavian Jurma.

În următoarele 14 zile aproape toate județele vor depăși 6 la mie

Potrivit acestuia, în următoarele 14 zile aproape toate județele vor depăși 6 la mie: „De mâine vom depăși 10.000 de cazuri noi pe zi și o vom ține așa până duminică cu un maxim posibil și la peste 12.000. În această săptămâna vom depăși toate recordurile negative ale valurilor 2 și 3. Ce urmează? Ce vom face? Simplu, urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România.

Dacă italienii repetă acum siguranța din valul 1 în România, noi urmează să repetăm dezastrul din valul 1 în Italia. România va demonstra lumii ce înseamnă nu doar să ai lideri negaționiști, ci și o majoritate intoxicată de propagandă negaționistă”.

Jurma menționează că pentru el este evident că am devenit „o majoritate negaționistă care se reflectă atât în guvernare, cât și în parlament”: „Seduși de propaganda negaționistă și antivaccinistă, românii au ajuns la un consens: cei vulnerabili vor plăti cu viața pentru confortul celor care se cred invulnerabili. Pentru negaționiști, la fel ca pentru guvernanți, este imposibil de înțeles că într-o pandemie, la fel ca într-un război, cine nu este parte din soluție e parte din problemă.

Negaționiștii sunt parte din problemă

Negaționiștii sunt parte din problemă, însă, treptat, pe măsură ce își impun punctul de vedere în spațiu public și politică, agresivitatea lor crește și se vor îndrepta împotriva celor care sunt parte din soluție, a oamenilor responsabili, care vor fi supuși unor restricții inutile și discriminatorii. Pentru negaționiști este discriminare că cineva care face ceva mai mult decât ei să primească mai mult decât ei.

Dacă ei nu pot să circule, nimeni nu poate să circule. Este ca și cum minoritatea orbilor ar decide că nimeni nu mai are voie să conducă pentru că ei nu pot să vadă. Pentru oamenii responsabili până și asta ar fi acceptabil.

Oamenii responsabili ar accepta să fie solidari cu cei care nu vor să se vaccineze

În efortul lor disperat de a salva vieți, oamenii responsabili ar accepta să fie solidari cu cei care nu vor să se vaccineze și să accepte măsuri non-farmaceutice dure de restricție a circulației virusului, așa cum sunt aplicate în toate țările care au reușit să țină pandemia sub control.

Dar negaționiștii nici asta nu vor, ei vor să se comporte ca și cum pandemia nu există pentru că, în logica negaționistă practicată de la vârful țării până la talpa țării, dacă negi pandemia, pandemia dispare. Prin urmare ei vor relaxare indiferent de situația din spitale”.

Jurma adaugă că, dacă întrebi un negaționist de unde știe că boala nu există sau nu e gravă, va deveni agresiv și îți va cere ție să îi demonstrezi contrariul. Când îi demonstrezi contrariul va deveni și mai agresiv pentru că i-ai expus incompetența: „negaționiștii nu vor să mai audă nici de restricții ca soluție, dar nici de avantaje pentru cei care sunt parte din soluție. Ei vor să ne scufundăm solidari în abisul COVID-19.

Ne vom scufunda solidari indiferent dacă ne-am vaccinat sau nu, indiferent dacă ne-am declarat sau nu boala

Iar un guvern negaționist le dă dreptate și prin urmare ne vom scufunda solidari indiferent dacă ne-am vaccinat sau nu, indiferent dacă ne-am declarat sau nu boala, indiferent dacă ne testăm sau nu. România devine încet și sigur raiul repetenților și incompetenților, care trebuie doar să nege valoarea educației, a științei și în cele din urmă a rațiunii. Urmează zile foarte grele”.

Epidemiologul este de părere că, la nivel individual, tot ce putem face este să ne protejăm în primul rând cu ajutorul măștilor FFP2 și apoi întrând într-un scenariu roșu personal sau de familie până când incidența va coborî din nou sub 1 la mie. Retoric, Jurma se întreabă dacă asta se va întâmpla în decembrie.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe