Connect with us

EVENIMENT

Prezidenţiale 2019: 210 sesizări de posibile incidente electorale, cu aproape 30% mai puţin faţă de anul 2014

Publicat

vot

Numărul sesizărilor privind posibile incidente electorale, duminică, de la deschiderea secţiilor de votare şi până la finalizarea operaţiunilor au fost de 210, în scădere cu aproape 30% faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul 2014, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

„Din totalul sesizărilor înregistrate ieri, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit deja că 102 evenimente nu se confirmă. Cele mai multe posibile incidente au fost sesizate în Bucureşti şi în judeţul Dolj, respectiv câte 22”, a declarat Dajbog, luni seara, la sediul MAI.

Ea a precizat că, din totalul sesizărilor de fapte contravenţionale, cele mai multe au făcut referire la sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat (14 sesizări), comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare (13 sesizări), nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot (9 sesizări), continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (8 sesizări) şi refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi (4 sesizări).

Până în prezent, poliţiştii au aplicat 14 avertismente scrise şi 16 amenzi în valoare de 17.200 de lei, cu 30% mai puţine sancţiuni contravenţionale faţă de 2014.

„Poliţiştii efectuează verificări cu privire la 42 de posibile infracţiuni: 12 cazuri în care alegătorii au votat fără a avea acest drept în Galaţi, Giurgiu, Caraş-Severin, Maramureş, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Vaslui, 9 infracţiuni de corupere a alegătorilor în Argeş, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, 4 infracţiuni de vot multiplu în Argeş, Constanţa, Giurgiu şi Olt, o infracţiune de fraudă la votul electronic în Braşov, 6 infracţiuni de violare a confidenţialităţii votului în Bacău, Constanţa, Dolj şi Galaţi, o infracţiune de împiedicare a liberului exerciţiu al dreptului de a alege în Sibiu, o infracţiune referitoare la nerespectarea regimului urnei de vot în Vaslui şi o infracţiune de falsificare a documentelor în Giurgiu”, a mai spus Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a adăugat că alte posibile 7 infracţiuni circumscrise contextului electoral sunt în cercetare în Bucureşti, Brăila, Botoşani, Braşov şi Ialomiţa.

„Numărul de posibile infracţiuni, înregistrat ieri, este cu aproximativ 40% mai mic faţă de primul tur al alegerilor din 2014”, a precizat oficialul MAI.

Printre exemplele de infracţiuni se numără o situaţie din judeţul Argeş, unde un observator a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie cu privire la faptul că într-o localitate oamenii sunt transportaţi la secţiile de votare cu un microbuz. Din primele cercetări a rezultat că Primăria din localitate a încheiat un contract cu o societate, în vederea punerii la dispoziţie a două curse de transport special, destinate cetăţenilor care doresc să îşi exercite dreptul de vot şi locuiesc la o distanţă de circa 4 km de locul în care este amplasată secţia de votare. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, iar cercetările continuă în vederea stabilirii situaţiei de fapt.

„Pe parcursul zilei de ieri, angajaţii MAI au asigurat climatul de ordine şi linişte publică la nivel naţional, paza şi protecţia localurilor de vot şi au verificat cu celeritate toate sesizările privind incidentele electorale. În total, în cursul zilei de ieri, au fost la datorie peste 37.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la alte structuri operative ale MAI”, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Monica Dajbog a transmis că ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, le dă asigurări cetăţenilor că inclusiv pe data de 24 noiembrie, când va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, structurile MAI vor fi la datorie şi vor trata cu aceeaşi seriozitate şi intransigenţă orice incident electoral. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Alba Iulia. Pasionații sunt chemați la întâlnire în zona pistei de biciclete de la Mamut

Publicat

ziua păsărilor, sărbătorită la alba iulia. pasionații sunt chemați la

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Alba Iulia. Pasionații, chemați la întâlnire în zona pistei de biciclete de la Mamut.

Ziua Păsărilor este o oportunitate de a ne reconecta cu natura și de a observa păsările din jurul nostru și ecosistemele în care trăiesc alături de noi.

Societatea Ornitologică din România (SOR) lansează invitația de a ieși în natură alături de familie și prieteni și de a observa păsările din sau de lângă orașe.

Puteți să luați cu voi un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din județul Alba, reținut după ce a fost oprit în trafic. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

tânăr din județul alba, reținut după ce a fost oprit

Un tânăr din Alba a fost reținut de Poliție, după ce a fost oprit în trafic. Conducea un autoturism, iar polițiștii au descoperit că acesta se afla sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, luni, 25 martie, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din Zlatna. Acesta este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Tânărul a fost depistat, luni, în jurul orei 00.30, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefectura Cluj: Mirosul pestilențial provine din Tureni. Primar Tureni: Poate am devenit prea SENSIBILI unii dintre noi

Publicat

etienne girardet fp3yz7lt y unsplash scaled e1711457848366.jpg

La Cluj-Napoca, odată cu primăvara s-a reîntors și mirosul pestilențial. Mai mulți clujeni s-au plâns, marți, de mirosul care se simte în mai multe cartiere din oraș. Prefectura Cluj a precizat într-un comunicat că mirosul ar proveni de la Tureni, unde se desfășoară acțiuni de fertilizare.

„Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de disconfort olfactiv, au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Sebeș, după gratii la Penitenciarul Aiud. Cât va sta la închisoare după ce a condus băut și fără permis

Publicat

tânăr din sibiu, dat în urmărire națională, prins de polițiștii

Un bărbat de 37 de ani din Sebeș a fost identificat și transportat la Penitenciarul Aiud, având mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. A fost condamnat pentru conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 martie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat și reținut un bărbat de 37 de ani, din municipiul Sebeș, care este posesorul unui mandat de executare a pedepse…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe