Connect with us

EVENIMENT

Prezidenţiale 2019: Astăzi, ultima zi de campanie electorală pentru al doilea tur al alegerilor. În diaspora a început votul

Publicat

Vineri este ultima zi de campanie electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Campania a început pe 15 noiembrie şi se va încheia sâmbătă, la ora 7,00.

În cursa finală pentru Cotroceni au intrat actualul şef al statului, Klaus Iohannis, care candidează pentru un nou mandat din partea PNL, şi Viorica Dăncilă, reprezentanta PSD.

După încheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate. În ziua votării, este interzisă prezentarea sondajelor de opinie realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.

Tot vineri este prima zi în care românii din străinătate se pot prezenta la urne pentru a vota în turul al doilea al prezidenţialelor. Primele secţii de votare s-au deschis în Noua Zeelandă.

La secţiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, ca şi la primul tur, conform următorului program: vineri, între orele 12,00 – 21,00; sâmbătă, între orele 7,00 – 21,00; duminică, între orele 7,00 – 21,00. În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări – domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.

La aceste alegeri românii din afară au putut vota şi prin corespondenţă.

Votarea în ţară are loc duminică, între orele 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei. Au fost organizate 18.748 de secţii de votare la nivel naţional.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în deplină transparenţă, în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.

Campania electorală pentru primul tur de scrutin a debutat pe 12 octombrie şi s-a încheiat pe 9 noiembrie, la ora 7,00. În primul tur au candidat pentru Cotroceni 14 candidaţi. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mașină cuprinsă de flăcări, pe A3. Intervenție promptă a pompierilor clujeni

Publicat

incendiu a3 scaled.jpeg

Un autoturism a fost cuprins de flăcări, în această dimineață, pe Autostrada Transilvania, pe sensul de mers Nădășelu–Gilău. Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit prompt pentru stingerea incendiului, care se manifesta generalizat la sosirea echipajului.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă a izbucnirii focului este o defecțiune tehnică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cascada Pișoaia sau Cascada Miresii: Locul unde apa șoptește numele persoanei iubite în inima Apusenilor

Publicat

cascada pișoaia sau vălul miresii: locul unde apa șoptește numele

Cascada Pișoaia, cunoscută ca și Casacada Miresii sau Vidra, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Munții Apuseni, renumită atât pentru frumusețea sa spectaculoasă, cât și pentru legendele misterioase despre aceasta.

Aceasta este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare. Locul are un aspect pitoresc, care atrage anual foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

Rezervația…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cascada Pișoaia sau Vălul Miresii: Locul unde apa șoptește numele persoanei iubite în inima Apusenilor

Publicat

cascada pișoaia sau vălul miresii: locul unde apa șoptește numele

Cascada Pișoaia, cunoscută și ca Vălul Miresii (Muierii) sau Vidra, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Munții Apuseni, renumită atât pentru frumusețea sa spectaculoasă, cât și pentru legendele misterioase despre aceasta.

Aceasta este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare. Locul are un aspect pitoresc, care atrage anual foarte mulți turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina

Publicat

video: transapuseana, una dintre cele mai spectaculoase destinații de weekend

Transapuseana se impune ca una dintre cele mai spectaculoase destinații noi de weekend pe care le poți alege pentru o plimbare cu mașina, alături de familie sau prieteni. Acest drum poate fi o adevărată experiență vizuală care îți transformă o plimbare obișnuită într-o călătorie de neuitat prin inima Munților Apuseni.

Transapuseana se desfășoară pe aproximativ 78 de kilometri, de la Aiud, până în zona Abrudului.

Drumul serpuiește printre coline și urcă pe creastă,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe