Connect with us

EVENIMENT

Prezidenţiale 2019: Câți bani au cheltuit candidații în campania electorală

PublicatSursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă / Facebook 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat joi că valoarea totală a contribuţiilor electorale depuse de competitori pentru finanţarea campaniei la alegerile prezidenţiale pentru primul tur de scrutin a fost de 70.258.904,02 lei, iar suma totală a contribuţiilor declarate pentru turul al doilea – 1.956.000 lei.

Din valoarea totală declarată în primul tur de scrutin, 69.679.729,11 lei reprezintă totalul contribuţiilor electorale ale partidelor politice, alianţelor politice şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, iar 579.174,91 lei ale candidaţilor independenţi.

Potrivit AEP, situaţia contribuţiilor electorale pentru finanţarea campaniei depuse de fiecare competitor pentru primul tur de scrutin, defalcate în funcţie de sursa de finanţare (publică/privată), este următoarea:

* Ramona Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) – valoarea totală a contribuţiilor electorale 803.398 lei, fiind numai finanţare privată;

* Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România – valoarea totală a contribuţiilor electorale 445.000 lei, fiind numai finanţare privată;

* Klaus – Werner Iohannis – Partidul Naţional Liberal – valoarea totală a contribuţiilor electorale 18.000.000 lei, fiind numai finanţare publică;

* Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară – valoarea totală a contribuţiilor electorale 7.068.975 lei, fiind numai finanţare privată;

* Alexandru Cumpănaşu – valoarea totală a contribuţiilor electorale 559.174,91 lei, fiind numai finanţare privată;

* Vasilica – Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat – valoarea totală a contribuţiilor electorale 18.210.500 lei, din care 1.672.500 lei finanţare privată şi 16.538.000 lei finanţare publică;

* Bogdan-Dragos-Aureliu Marian Stanoevici – valoarea totală a contribuţiilor electorale 20.000 lei, fiind numai finanţare privată;

* Mircea Diaconu – Alianţa electorală “UN OM” – valoarea totală a contribuţiilor electorale – 16.294.924,80 lei (4.566.424,80 lei – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor şi 11.728.500 lei Partidul Pro România), din care 15.994.924,80 lei finanţare privată (4.266.424,80 lei – ALDE şi 11.728.500 lei – Pro România), 300.000 lei finanţare publică (ALDE);

* Ilie-Dan Barna – Alianţa USR-PLUS – valoarea totală a contribuţiilor electorale 7.449.531,31 lei (5.474.281,47 lei – USR şi 1.975.249,84 lei – PLUS) din care 6.984.323,31 lei finanţare privată (5.009.073,47 lei – USR şi 1.975.249,84 lei – PLUS), iar 465.208 lei finanţare publică (USR);

* Sebastian Popescu – Constantin – Partidul Noua Românie – nicio contribuţie electorală;

* Viorel Cataramă – Partidul Dreapta Liberală – valoarea totală a contribuţiilor electorale 1.300.000 lei, fiind numai finanţare privată;

* Cătălin – Sorin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională – valoarea totală a contribuţiilor electorale 14.400 lei, fiind numai finanţare privată;

* John – Ion Banu – Partidul Naţiunea Română – valoarea totală a contribuţiilor electorale 85.000 lei, fiind numai finanţare privată;

* Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc – valoarea totală a contribuţiilor electorale 8.000 lei, fiind numai finanţare privată.

Din totalul de 70.258.904,02 lei contribuţii electorale în primul tur – 34.955.696,02 lei reprezintă finanţare privată şi 35.303.208 lei – finanţare publică.

AEP precizează că au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale doar competitorii electorali care au obţinut minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate, respectiv: UDMR – Kelemen Hunor, PNL – Klaus Iohannis, PMP – Theodor Paleologu, PSD – Viorica Dăncilă, ALDE şi Pro România – Mircea Diaconu, USR şi PLUS – Dan Barna.

Autoritatea arată că în turul al doilea al prezidenţialelor totalul contribuţiilor electorale a fost de 1.956.000 lei. Astfel, Viorica Dăncilă – PSD a avut contribuţii electorale de 1.556.000 lei, din care 1.456.800 lei finanţare privată şi 99.200 lei finanţare publică; Klaus Iohannis – PNL – contribuţii electorale de 400.000 lei, fiind numai finanţare publică. AGERPRES

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: TIR încărcat cu parchet, răsturnat pe șosea într-o localitate din Suceava. Trafic blocat

Publicat

Un accident rutier a avut loc, marți după-amiază, în localitatea Dănila din județul Suceava. Șoferul unui TIR a pierdut controlul asupra volanului și s-a răsturnat cu autotrenul pe șosea.

Potrivit ISU Suceava, un autotren cu vagonul s-a răsturnat pe partea carosabilă, pe raza localității Dănila.

Din primele informații nu au fost anuntațe victime.

Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stingere și autospecială pentru descarcerare grea.

Nu au fost scurgeri de carburanți și lubrifiani. Vagonul autotrenului era încărcat cu parchet.

Ambele sensuri de drum sunt blocate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Crimă urmată de sinucidere în Capitală. Și-a înjunghiat iubita de 23 de ani, apoi s-a spânzurat

Publicat

Un incident cumplit s-a produs, marți în Capitală. O tânără de 23 de ani a fost înjunghiată de iubit. La câteva ore după crimă, bărbatul a fost găsit decedat. Primele informații sunt că s-a sinucis.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că bărbatul s-a spânzurat după ce a comis crima, el fiind găsit decedat.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri în vederea stabilirii întregii situații.

Polițiștii din Capitală au fost sesizați, marți, prin apel 112, că o femeie de 23 de ani a fost agresată în locuință de către concubinul ei.

La sosirea echipajelor, femeia de 23 de ani prezenta mai multe leziuni și, în pofida eforturilor medicilor, a fost declarat decesul.

Cercetările au continuat pentru stabilirea stării de fapt de către un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și de polițiști ai Serviciului Omoruri și pentru depistarea bărbatului, în cele din urmă acesta fiind găsit decedat.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Două persoane au fost rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit, într-o localitate din Gorj

Publicat

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, marți la amiază, pe raza localității Tismana din județul Gorj. În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, care au intrat în coliziune.

Potrivit ISU Gorj, accidentul s-a produs în jurul orei 14:30, pe raza orașului Tismana.

La fața locului s-au deplasat două echipaje de pompieri, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulantă SMURD si o ambulantă SAJ Gorj.Echipajele de salvare au constatat ca în urma accidentului au rezultat două victime neincarcerate. Cele doua persoane au fost transportate la spital pentru investigații medicale amănunțite.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alexander Adamescu, fugit în Marea Britanie, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită

Publicat

dna

Omul de afaceri Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în anul 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său.

Bogdan Alexander Adamescu a fugit din România şi s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze.

Conform unui comunicat al DNA, Alexander Adamescu se află în procedură de extrădare, în baza unui mandat european de arestare. El a fost arestat de autorităţile britanice, însă nu a fost încă predat către România.

“Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatului în faţa organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor şi în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reţinut de autorităţile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România. În aceste condiţii, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităţilor britanice, prin comisii rogatorii (asistenţă juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoştinţă a calităţii de inculpat şi a drepturilor şi obligaţiilor pe care i le conferă această calitate. Deşi s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoştinţă, prin intermediul avocatului britanic ales, conţinutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii autorităţilor britanice pentru a lua la cunoştinţă calitatea de inculpat, drepturile şi obligaţiile aferente. S-a constatat că refuzul inculpatului faţă de demersurile judiciare este total neîntemeiat şi, prin urmare, acest refuz nu împiedică întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată”, spune DNA.

Procurorii susţin că, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat decizii definitive de condamnare faţă de cei doi judecători şi faţă de omul de afaceri Dan Adamescu, care fuseseră trimişi în judecată într-un dosar separat.

În ianuarie 2017, Dan Adamescu a decedat, iar fiul său a reclamat condiţiile improprii din centrul de arest preventiv şi cele două penitenciare Jilava şi Rahova, unde a fost închis tatăl său.

Alexander Adamescu a fugit din România, fiind localizat şi arestat în Marea Britanie în martie 2018.

Ulterior, o instanţă britanică a dispus predarea lui, însă Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie şi nu poate fi predat până la soluţionarea acestei cereri. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate