EVENIMENT
Prima ediţie a Târgului produselor bihorene: Zeci de mici producători, în Piața Unirii din Oradea

Sâmbătă, în piața centrală a municipiului Oradea, a avut loc prima ediție a Târgului produselor bihorene, care a adunat aproximativ 40 de mici producători, prezentând o gamă diversificată de produse.
Cei care au ales să meargă la Târgul din Piaţa Unirii au găsit: legume din Borş şi Biharia, fructe din Diosig, Săcueni, Roşia şi din dealurile Oradiei, produse din carne din Beiuş, brânzeturi din Cubulcut, miere din Şişterea, Diosig şi zona Podgoria.
„Mierea pe care am adus-o a trecut azi foarte bine, peste aşteptări.
Eu, fiind apicultor, marfa noastră trece mai bine din toamnă până în primăvară, când oamenii cumpără în scop terapeutic produsele apicole, în restul anului noi ne ocupăm cu recoltarea şi producţia.
Astăzi, totuşi, am constatat că orădenii, şi nu turiştii, au fost cei care au cumpărat mai mult. Poate şi pentru că au încredere în calitatea oferită”, a declarat, pentru AGERPRES, Beatrice Ţica, din Şişterea.
Balint şi Elvira Kromek, care au adus nectarine şi caise, s-au arătat recunoscători pentru acest târg, mai ales că fructele verii trebuie vândute cât mai repede.
„Noi am fost informaţi de organizatorul târgului, Asociaţia Valea Ierului, cu care ne cunoaştem de patru-cinci ani şi care au mai organizat asemenea târguri, regionale.
Ne bucurăm că va fi săptămânal, pentru că altele erau doar sporadice”, a spus Elvira Kromek.
Orădenii au mai putut cumpăra turtă dulce din Valea lui Mihai, siropuri şi gemuri din Beiuş şi Oşorhei, produse de lavandă din Calea Mare şi Miheleu şi flori din Satu Nou şi Borş.
„Ideea acestui târg este genială şi mă bucur că au anunţat că va avea loc în fiecare sâmbătă. Poate pentru că este foarte cald nu s-au înscris mai mulţi, dar, odată cu toamna, eu cred că vor veni în număr mai mare.
Oricum, de mult trebuia un asemenea târg.
Mă întreb dacă nu s-ar gândi cineva să deschidă magazine doar cu produse de Bihor”, ne-a spus Constanţa Lazăr, o vizitatoare a târgului, care a plecat acasă cu plasele pline.
„Mă bucur că avem de astăzi un asemenea târg cu produse de-ale noastre, dar nu sunt destule.
Am venit expres în acest târg, dar sunt cam dezamăgită.
La câţi producători are Bihorul şi ce ofertă am putea întâlni aici, ceea ce vedem acum este mult sub aşteptări. Cei care au organizat trebuia să aducă mai mulţi producători din judeţ”, a precizat o altă doamnă venită la târg.
Târgul de produse locale se desfăşoară în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia Pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Bihor (ADD).
Municipiul Marghita şi Municipiul Beiuş s-au alăturat proiectului, urmând să găzduiască astfel de târguri.
Târgul Produselor Bihorene, dedicat exclusiv micilor producători din Bihor, se va organiza în fiecare sâmbătă, între orele 8,00 – 13,00, cu excepţia zilelor în care Piaţa Unirii va găzdui evenimente.
Micii producători care desfăşoară activităţi agricole şi comercializează produsele realizate în ferma, gospodăria, unitatea proprie, indiferent de forma juridică, şi care au actele valabile privind producţia proprie pot participa la eveniment contactând Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului, pe adresa de email: targbihor@gmail.com. Agerpres
sursa foto: Facebook / Érmelléki Gazdák Egyesülete
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.
Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.
„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
CSM Alba Iulia versus Farul Constanța, în Cupa României: Elevii lui Alexandru Pelici au făcut un meci frumos dar au pierdut cu 3-0

Cel mai important meci al echipei de fotbal din Alba Iulia, CSM Unirea, din ultimii ani are loc marți, 1 aprilie 2025. De la ora 19.30, elevii lui Alexandru Pelici au început meciul împotriva echipei Farul Constanța antrenată de Gică Hagi.
Este vorba despre meciul din sferturile de finală ale Cupei României.
Scorul a fost deschis rapid de elevii lui Hagi, în minutul opt. Mai exact, Andrei Ciobanu a deschis scorul cu un șut direct pe spațiul apărat de portarul din Alba Iulia.