EVENIMENT
Prima jumătate a anului, a treia cea mai călduroasă la nivel global

Conform anunțului făcut joi de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, prima jumătate a acestui an a fost clasată ca a treia cea mai călduroasă la nivel global de la începutul măsurătorilor meteorologice în 1880. De asemenea, s-a menționat că luna trecută, iunie, a stabilit un nou record ca fiind cea mai călduroasă lună iunie înregistrată în istoria măsurătorilor meteorologice. Aceste informații au fost transmise de agenția DPA.
Temperatura medie globală în zonele terestre şi oceanice în luna iunie s-a situat cu 1,05 grade Celsius peste media de 15,5 grade din secolul XX, potrivit NOAA.
Acest lucru înseamnă că iunie 2023 a depăşit temperatura medie din aceeaşi lună din 2020 – deţinătoarea recordului anterior – cu 0,13 grade Celsius, conform administraţiei.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, finanţat de Uniunea Europeană, a anunţat, de asemenea, cu câteva zile în urmă, că, potrivit evaluărilor sale bazate pe date colectate începând din 1979, luna iunie a fost cea mai călduroasă lună iunie la nivel global din istoria măsurătorilor meteorologice.
Programul european Copernicus şi-a bazat concluziile pe analize generate cu ajutorul computerelor, care au folosit miliarde de date furnizate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din lumea întreagă.
Prima jumătate a anului, a treia cea mai călduroasă la nivel global. Din ianuarie până în iunie, temperatura medie globală în zonele terestre şi oceanice s-a situat cu 1,01 grad Celsius
Administratorii programului Copernicus au afirmat că Europa s-a confruntat cu temperaturi record în iunie 2023, în timp ce regiuni din America de Nord, Asia şi estul Australiei au fost considerabil mai călduroase în comparaţie cu valorile obişnuite de temperatură pentru această perioadă a anului.
De asemenea, gheaţa marină din Antarctica a ajuns în 2023 la cel mai scăzut nivel al său pentru luna iunie de la începutul măsurătorilor satelitare, fiind cu 17% sub medie şi doborând precedentul record pentru această lună a anului, potrivit administratorilor programului Copernicus.
Din ianuarie până în iunie, temperatura medie globală în zonele terestre şi oceanice s-a situat cu 1,01 grad Celsius peste media secolului XX, conform NOAA.
Doar primele jumătăţi ale anilor 2020 şi 2016 au fost până acum mai călduroase, a precizat administraţia.
Probabilitatea ca anul 2023 să se numere printre cei zece cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată este de 99%, a adăugat NOAA. Agerpres

Luni seara pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit CFR în ultima partidă din etapa a 2-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Este primul derby al orașului din istorie ce s-a disputat în play-off. În cele două meciuri din sezonul regulat, „U” a câștigat cu 3-2. După un meci dominat total de „feroviari”, „studenții” înving cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Coregrafie impresionantă, pregătită pentru finala Cupei CEV, marți, la Blaj. Apel pentru suporterii Volei Alba Blaj

La meciul retur al finalei Cupei CEV dintre Volei Alba Blaj și Igor Gorgonzola Novara, care va avea loc marți, 1 aprilie, de la ora 18:00, spectatorii din sala polivalentă Alba Blaj Arena sunt invitați să fie parte dintr-un moment special – o coregrafie impresionantă dedicată echipei din „Mica Romă”.
Potrivit Volei Alba Blaj, la intrarea în sală, suporterii din sectoarele A vor găsi pe fiecare scaun un carton roșu sau alb. La momentul coregrafiei, suporterii se vor ridica…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Schimbajre majoră la Facebook, anunțată de Meta. Este vorba de o secțiune care ajută utilizatorii să observe foarte rapid care sunt postările persoanelor apropiate.
Modul în care funcţionează fluxul principal nu se va schimba. Aplicația va grupa tot conţinutul creat de prieteni într-o categoria specială, potrivit about.fb.com, citat de Gândul, notează Mediafax.
Noua secțiune nu trebuie confundată cu fluxul care există în momentul de față pe Facebook. Specialiștii mai…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Mircea Abrudean, întâlnire la Paris cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher: 145 de ani de parteneriat româno-francez!

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, s-a întâlnit luni, la Paris, cu omologul său francez, Gérard Larcher, pentru a marca 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța și pentru a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme precum securitatea regională și cooperarea economică, subliniind necesitatea unei colaborări mai strânse în actualul context…
Citește mai mult pe Cluj24.ro