Connect with us

ACTUALITATE

Prima licitaţie online organizată de muzeul Luvru a strâns peste 2 milioane de euro

PublicatPrima licitaţie online organizată de Muzeul Luvru, care a cuprins donaţii ale unor mari case de modă şi experienţe exclusive, precum asistarea la restaurarea tabloului Mona Lisa, a strâns 2.365.000 de euro, în cinsprezece zile, a anunţat miercuri muzeul parizian citat de EFE.

Fondurile obţinute de Luvru vor fi destinate integral amenajării unui nou spaţiu de 1.150 de metri în inima muzeului, dedicat educaţiei artistice şi culturale, a cărui deschidere este prevăzută pentru toamna anului 2021. Acest spaţiu a fost planificat înainte de pandemie şi a fost conceput pentru ca familii, grupuri şcolare, persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii lor să poată experimenta cultura într-un mod deosebit.

“În actuala situaţie deosebit de dificilă pentru muzee ne bucurăm să putem sprijini această instituţie mondială şi să contribuim la vânzare prin licitaţie a 24 de loturi excepţionale care au suscitat un mare interes între colecţionarii internaţionali care iubesc Luvrul”, a declarat Cécile Verdier, preşedinta casei Christie’s Franţa, coorganizatoare a evenimentului.

Casa de licitaţie britanică alături de cea pariziană Drouot au fost alese pentru a gestiona vânzarea acestor experienţe, care au inclus “Noaptea magică la lumina torţei”, o vizită nocturnă la muzeu care a fost vândută cu 38.000 de euro.

Crearea unui parfum Dior inspirat din capodopera favorită, o cină pe monumentul Arc du Carrousel situat în grădinile Tuileries, sau un parcurs pe culoarele Luvrului alături de preşedintele său, Jean-Luc Martínez, sunt câteva dintre experienţele propuse la această licitaţie încheiată la 15 decembrie.

Dintre cele nouă activităţi propuse, cea care a strâns cele mai multe fonduri (90.000 de euro) a fost posibilitatea de a petrece câteva ore în prezenţa Giocondei.

Aşa numita “Joconde mania” oferă posibilitatea de a vedea cum este coborât de pe perete, o dată pe an, şi scos din sticla securizată unul dintre cele mai celebre tablouri din lume pentru a fi examinat şi, la nevoie, restaurat.

Loturile au inclus şi bijuterii, articole vestimentare şi accesorii de lux oferite de mărcile Dior, Louis Vuitton sau Cartier care au sprijinit acest proiect.

“În această perioadă dificilă ce continuă, mai ales pentru muzee, rezultatul bun al acestei vânzări aduce o perspectivă pozitivă”, a declarat Alexandre Giquello, preşedintele casei de licitaţii Drouot, referindu-se la redeschiderea muzeelor care era prevăzută pentru 15 decembrie şi care a fost amânată, în contextul pandemiei, pentru 7 ianuarie 2021. Agerpres

ACTUALITATE

Voiculescu: Procesul de vaccinare anti-COVID se va îmbunătăţi

Publicat

vlad voiculescu

România, prin apartenenţa la Uniunea Europeană, are acces la vaccin anti-COVID între primele ţări din lume, iar procesul de imunizare “merge” şi se va îmbunătăţi în fiecare zi, astfel încât cine doreşte să aibă acces la el, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

El s-a vaccinat anti-COVID la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, alături de ceilalţi membri ai Guvernului.

“Probabil că a fost cel mai puţin dureros vaccin pe care l-am făcut vreodată. (…) Cred că recunoştinţa noastră trebuie să meargă sau, dacă nu recunoştinţă, măcar o conştientizare a faptului că avem acces la acest vaccin datorită ştiinţei şi datorită comunităţii europene care nu numai că a încurajat crearea vaccinului din timp, ci a negociat pentru noi toţi, pentru toate ţările din Uniunea Europeană. România are acces la vaccin între primele ţări din lume şi procesul de vaccinare merge şi se va îmbunătăţi în fiecare zi, aşa încât fiecare român care doreşte să îşi facă vaccin să aibă acces la el”, a spus ministrul.

Voiculescu a explicat că vor fi plătite suplimentar pentru munca în centrele de vaccinare doar cadrele medicale care nu sunt detaşate de la locul de muncă.

“Dacă ai un salariu şi lucrezi undeva şi eşti detaşat de la serviciu în centru de vaccinare, atunci nu se pune problema unei plăţi în plus. Dacă vii de acasă sau eşti în afara timpului de lucru, atunci da, vor fi separat plătite aceste cadre medicale”, a precizat el. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bucureștiul a intrat de miercuri în scenariul galben

Publicat

Bucureștiul a intrat de miercuri în scenariul galben, cu o rată de infectare de 2,96 la mie. În scenariul roșu mai rămân județele Cluj, Ilfov și Timiș.

Conform bilanțului Covid publicat miercuri de GCS, Bucureștiul intră în scenariul galben. Rata de infectare a coborât sub 3 la mie, fiind acum de 2,96 la mia de locuitori.

Capitala are 113.825 de contaminări, în total, și 257 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore.

În scenariul roșu mai rămân trei județe: Cluj – 3,49, Ilfov – 3,48 și Timiș – 4,07.

La nivel național, au fost înregistrate 3.000 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) și 116 decese.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii

Publicat

Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală.

OMS a afirmat, de asemenea, că monitorizează răspândirea altor două variante care au apărut în Brazilia, una dintre acestea, P1, fiind detectată în Japonia la patru persoane sosite din ţara din America de Sud.

“În prezent, există puţine informaţii disponibile pentru a se putea şti dacă transmisibilitatea sau severitatea sunt modificate de aceste noi variante”, a notat agenţia ONU, subliniind însă că unele dintre caracteristicile genetice similare necesită studii mai aprofundate.

Varianta britanică raportată OMS la jumătatea lunii decembrie este considerată cu 50-70% mai contagioasă decât coronavirusul iniţial şi este prezentă în cele şase zone geografice ale OMS, în timp ce varianta sud-africană este prezentă doar în patru dintre acestea, a subliniat OMS fără preciza în care dintre ele.

Aceste două variante, mai contagioase, nu sunt a priori mai periculoase, în conformitate cercetările efectuate până în prezent, însă îmbolnăvind mai uşor un număr mai mare de oameni, ele cresc presiunea asupra sistemelor sanitare, care în unele ţări, precum Marea Britanie şi Statele Unite, ajung uneori în colaps.

Pandemia de COVID-19 a provocat deja peste 2 milioane de decese. OMS notează că numărul deceselor a crescut cu 9% în cursul săptămânii care s-a încheiat la 17 ianuarie, în comparaţie cu săptămâna precedentă, atingând un record de 93.000 de decese. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Salvamont: Peste 20 de apeluri de urgență în ultimele 24 de ore

Publicat

Dispeceratul Național Salvamont a primit, în ultimele 24 de ore, 22 de apeluri de urgență, cele mai multe fiind primite de Salvamont Municipiul Brașov.

Dispeceratul Național Salvamont anunță că a primit, în ultimele 24 de ore, 22 de apeluri de urgență.

Cele mai multe au fost primite de Salvamont Municipiul Brașov (șapte).

Salvamont Predeal a primit patru apeluri de urgență, Salvamont Prahova – Formația Azuga, Salvamont Lupeni și Salvamont Maramureș câte două. La Sibiu, Sinaia, Dâmbovița, Bistrița Năsăud și Bihor au fost primute câte un apel de urgență.

„S-au mai primit 23 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre starea pârtiilor din domeniile schiabile”, informează Dispeceratul Național Salvamont.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe