Connect with us

EVENIMENT

Prima ţară din Europa care a renunţat la vaccinul AstraZeneca renunță și la anemarca renunţă la Johnson&Johnson

Publicat

Prima ţară din Europa care a renunţat la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 în aprilie,  Danemarca a anunțat luni că renunţă şi la cel de la Johnson&Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în pofida aprobării date de Autoritatea europeană pentru reglementarea medicamentelor (EMA) şi de OMS pentru utilizarea acestuia, potrivit AFP.

„Autoritatea naţională de sănătate daneză a conchis că avantajele utilizării vaccinului împotriva COVID-19 de la Johnson&Johnson nu prevalează asupra riscului de a provoca un eventual efect nedorit, VIIT (un tip foarte rar de tromboză legat de injectarea serului) la persoane care primesc vaccinul”, a indicat ea într-un comunicat.

În consecinţă, Danemarca „va continua programul danez de vaccinare în masă împotriva COVID-19 fără vaccinul Johnson&Johnson”, a anunţat autoritatea respectivă.

Danemarca, care figurează cu această decizie printre primele care renunţă la respectivul vaccin pe plan mondial, nu a autorizat niciodată vaccinul comercializat în Europa de Janssen, o filială a J&J. Utilizarea sau nu a acestuia făcea obiectul unei evaluări de la jumătatea lunii aprilie.

Această decizie va încetini cu patru săptămâni campania de imunizare în curs de desfăşurare în Danemarca, unde epidemia este considerată ca fiind „sub control” şi unde majoritatea persoanelor cu risc şi a personalului de îngrijire a fost vaccinată.

Potrivit ultimului bilanţ, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt vaccinaţi integral şi 23,4% au primit o primă doză.

În prezent, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca şi Johnson&Johnson- ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în majoritatea ţărilor europene.

„Trebuie de asemenea avut în vedere faptul că în viitor vom vaccina înainte de toate persoane mai tinere şi mai sănătoase”, a declarat directoarea generală adjunctă a autorităţii sanitare daneze, Helene Probst, citată în comunicat.

În aprilie, regulatorul american suspendase momentan utilizarea vaccinului Johnson&Johnson după apariţia unor cazuri rare de tromboză.

În Europa, EMA a estimat că acesta dispune de un raport beneficiu/risc favorabil, în pofida riscului „foarte rar” de apariţie a unor cheaguri sanguine.

Danemarca a comandat 8,2 milioane de doze din acest vaccin, dintre care cele dintâi au fost primite la jumătatea lunii aprilie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Hoți surprinși de proprietarul unei gospodării din Crăciunelu de Jos, în timp ce îi furau bunuri din curte. Ce au făcut polițiștii

Publicat

bărbat din ocna mureș, cercetat penal după ce a condus

Un bărbat și o femeie din Crăciunelu de Jos au fost surprinși de proprietarul unei gospodării din Crăciunelu de Jos, în timp ce-i furau bunuri din curte. Cei doi au fost reținuți de polițiști.

Potrivit IPJ Alba, în 22 aprilie, polițiștii de Secției 5 Poliție Rurală Blaj au identificat și reținut un bărbat de 28 de ani și o femeie de 32 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos. Aceștia sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Duminică seara (21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Publicat

strada kogalniceanu primaria cluj.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că odată cu instalarea primăverii, clujenii, dar mai ales cei care au criticat proiectele municipalității, pot să vadă dimensiunea „verde” a acestora.

„Cei care aveau marota cu betoanele au șansa acum să vadă verde cât nu au văzut în viața lor”, a spus Emil Boc.

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Emil Boc a precizat că recepția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a fost păcălit un bărbat din Sebeș, care voia să cumpere un scuter electric de pe internet. Câți bani a pierdut

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Un bărbat din Sebeș a fost victima unei înșelăciuni pe internet. A vrut să cumpere un scuter electric, după ce a văzut un anunț pe internet. Vânzătorul promitea să-l trimită prin curier, după achitarea unui avans.

Fapta s-a petrecut în februarie, iar în aprilie polițiștii din Alba l-au prins pe cel care l-a lăsat și fără bani și fără scuter pe bărbatul din Sebeș. Este vorba despre un tânăr din București.

Potrivit IPJ Alba, în 22 aprilie, polițiștii de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Substanțe de protecția plantelor, confiscate de polițiști de la o societate din Vinerea. Ce au descoperit oamenii legii

Publicat

trafic îngreunat pe dn1, pe raza localității oiejdea. accident rutier

Substanțe de protecția plantelor, confiscate de polițiști de la o societate din Vinerea. Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat luni, 22 aprilie, un control la o societate comercială din Vinerea – Cugir, specializată în comercializarea produselor de protecție a plantelor, în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale privind deținerea acestui tip de produse.

Potrivit IPJ Alba, în urma verificărilor, polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe