Connect with us

EVENIMENT

Prima ţară din Europa care a renunţat la vaccinul AstraZeneca renunță și la anemarca renunţă la Johnson&Johnson

Publicat

Prima ţară din Europa care a renunţat la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 în aprilie,  Danemarca a anunțat luni că renunţă şi la cel de la Johnson&Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în pofida aprobării date de Autoritatea europeană pentru reglementarea medicamentelor (EMA) şi de OMS pentru utilizarea acestuia, potrivit AFP.

„Autoritatea naţională de sănătate daneză a conchis că avantajele utilizării vaccinului împotriva COVID-19 de la Johnson&Johnson nu prevalează asupra riscului de a provoca un eventual efect nedorit, VIIT (un tip foarte rar de tromboză legat de injectarea serului) la persoane care primesc vaccinul”, a indicat ea într-un comunicat.

În consecinţă, Danemarca „va continua programul danez de vaccinare în masă împotriva COVID-19 fără vaccinul Johnson&Johnson”, a anunţat autoritatea respectivă.

Danemarca, care figurează cu această decizie printre primele care renunţă la respectivul vaccin pe plan mondial, nu a autorizat niciodată vaccinul comercializat în Europa de Janssen, o filială a J&J. Utilizarea sau nu a acestuia făcea obiectul unei evaluări de la jumătatea lunii aprilie.

Această decizie va încetini cu patru săptămâni campania de imunizare în curs de desfăşurare în Danemarca, unde epidemia este considerată ca fiind „sub control” şi unde majoritatea persoanelor cu risc şi a personalului de îngrijire a fost vaccinată.

Potrivit ultimului bilanţ, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt vaccinaţi integral şi 23,4% au primit o primă doză.

În prezent, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca şi Johnson&Johnson- ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în majoritatea ţărilor europene.

„Trebuie de asemenea avut în vedere faptul că în viitor vom vaccina înainte de toate persoane mai tinere şi mai sănătoase”, a declarat directoarea generală adjunctă a autorităţii sanitare daneze, Helene Probst, citată în comunicat.

În aprilie, regulatorul american suspendase momentan utilizarea vaccinului Johnson&Johnson după apariţia unor cazuri rare de tromboză.

În Europa, EMA a estimat că acesta dispune de un raport beneficiu/risc favorabil, în pofida riscului „foarte rar” de apariţie a unor cheaguri sanguine.

Danemarca a comandat 8,2 milioane de doze din acest vaccin, dintre care cele dintâi au fost primite la jumătatea lunii aprilie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Alba, județul traseiștilor politici: Partidele mici, decapitate în cel mai important an electoral

Publicat

alba, județul traseiștilor politici: partidele mici, decapitate în cel mai

Alba, județul traseiștilor politici. Partidele mici din Alba au fost decapitate în cel mai important an electoral, în care vor avea loc toate tipurile de alegeri: locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. 

După ce conducerile Pro România (Horațiu Florea) și ALDE (Bogdan Lazăr) au fost înghițite de PNL, cu mai mult timp în urmă, în final au fost pulverizate și celelalte două partide mici.

Președintele USR Alba, Beniamin Todosiu s-a înscris în ”noul” PSD,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi de peste 500.000 lei date de ISU Alba după controale la pensiuni, magazine și depozite. Acțiunile derulate în martie

Publicat

amenzi de peste 500.000 lei date de isu alba după

Inspectorii ISU Alba au dat amenzi de peste 500.000 de lei după controale la unități de turism, comerț și agenți economici ce depozitează su vând azotați. Verificările s-au derulat de la începutul lunii martie.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au desfășurat 26 controale de prevenire. Acestea au fost derulate la unități de turism, comerț și unități care dețin depozitează sau comercializează azotați.

În urma acestora au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ACCIDENT la Bucea, în Cluj. Autocamion ieșit în afara părții carosabile. Tânăr de 20 de ani dus la SPITAL

Publicat

accident bucea e1710837414293.jpg

Un autocamion a ieșit în afara părții carosabile, marți dimineața, în loc. Bucea din jud. Cluj. Mașina a intrat în zidul Bisericii Baptiste. Un tânăr de 20 de ani a fost dus la spital.

„Un echipaj SAJ a consultat un bărbat, în vârstă de aproximativ 20 de ani, care a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

VIDEO. ACCIDENT la Bucea, în Cluj. Autocamion ieșit în afara părții carosabile. Tânăr de 20 de ani dus la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal într-o familie din Apuseni. Femeie amenințată cu moartea de către propriul fiu. Ce măsuri au luat polițiștii din Alba

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Scandal într-o familie din Apuseni. O femeie a fost amenințată cu moartea de către propriul fiu. Polițiștii din Alba au luat măsuri de protecție și au deschis dosar penal în acest caz.

Potrivit IPJ Alba, incidentul a fost adus în atenția polițiștilor din Vidra, luni, 18 martie, în jurul orei 20.30. O femeie de 73 de ani, din comuna Vidra, reclama că a fost amenințată de către fiul său.

Polițiștii au constatat, din primele cercetări, că, în orei 20.00, în timp ce se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe